Az Appleinsider által felfedezett szabadalom a nagyméretű touchscreenek információbeviteli módjairól nem az első, amit ebben a témában levédet a cupertinói cég. A vállalat valójában már évek óta foglalkozik a témával, a két- vagy többujjas parancskiadásokkal, a billentyűzettel egyesített touchpaddal, valamint egy lehetséges Mac-tablet működésével. Ez a szabvány nem is azért érdekes, mert túlságosan forradalmi és futurisztikus elképzeléseket vázol, hanem mert a benne fogalt technikákat az Apple bármikor tudná szállítani a már kifejlesztett technológiáira alapozva, és pont ezért kelti fel az érdeklődésünket.

Az áprilisban beadott 52 oldalas dokumentum olyan megoldásokat tárgyal, mint például a scroll, a nagyítás, vagy a forgatás olyan speciális esetekben, amikor nehéz lenne eldönteni a pontosan kiadott parancsot. Ez ugye azt mutatja, hogy az elképzelés már nem a felhőkben jár, hanem a mindennapi felhasználásra közli a megoldásokat.


Ilyen apróság például az ablakok bal felső control boxának (bezárás, méretezés, kicsinyítés) kezelhetősége oly módon, hogy az ujj közeledtével a három gomb nagyobb lesz, hogy könnyen ki lehessen adni a parancsot. Ha egy telefonon meg tudták oldani, hogy ne kelljen stylus, egy tableten már csak menni fog, nem?


A következő kép nem a furcsa mutatóujjú emberek gépelési lehetőségeit mutatja be, hanem azt érzékelteti, hogy a shift működése már a billentyűzethez hasonlóan az ujj rajta tartásával működik, de a szabadalom szerint nem lesz lehetetlen egy Ctrl-Alt-Del kombináció bevitele sem, tehát a windowsosok is megnyugodhatak.

Egy ujjal scrollozunk az ablakon belül, két ujjal már egy iPod-tekerő is megjelenhet a képernyőn, elősegítve a gyorsabb navigációt. Ez természetesen csak egy levédett szabadalom, tehát nem kell messzemenő következtetéseket levonni belőle. Az egyetlen apropó, ami miatt figyelünk ezekre az újításokra, hogy Steve Jobsék egy fantasztikus új terméket ígértek nekünk, amivel nem tud majd versenyezni a konkurencia. Mi meg kíváncsiak vagyunk, na.