Már ha ki akarjuk használni a készülék képességeit, amik közül ugye kiemelkedik a 3G-s hálózatok támogatása, végül is ezzel adják el az újgenerációs mobilt. Egy friss felmérésből azonban kiderül, hogy nem ugyanazt jelenti a mobil szélessáv a különböző kontinenseken. A 3G-t a TestMyiPhone.com segítségével mérték meg, majd az adatok összesítése után arra jutottak a szakemberek, hogy az Ausztrál hálózat a leggyengébb, ott ugyanis az átlagos letöltési sebesség csak 759 Kbps. A csúcson Európa, azon belül is Németország meg Hollandia áll 2000 Kbps sebességgel.


A Wired által 2600 önkéntes bevonásával végzett tesztből kiderül, hogy sokszor még az EDGE sebességét sem hozza a 3G, és hogy az amerikai piacon gyakran megesik, hogy az adatátvitel megszakad, vagy hogy a sebesség drámaian visszaesik még olyan digitálisan fejlett városokban is, mint San Francisco, ahol a tesztelők harmada panaszkodott EDGE-szintű sebességre. Pedig onnan már csak egy köpés Cupertino, most már kezdem sejteni, miért nem sietett Jobs annyira a 3G-s iPhone bevezetésével. Előfordult persze olyan is, hogy hétszeres sebességet sikerült elérni az öregedő hálózathoz képest.

Szolgáltatókra bontva az európai T-Mobile adja a legjobb sávszélességet, 1822 Kbps-t, a kanadai Rogers a második 1330-al, míg az amerikai AT&T a harmadik, 990 Kbps-el. Az ausztrál Optus végzett leghátul, szégyenteljes 390-es értékkel.

A cikk megjegyzi, hogy az európai 3G-s hálózat a legérettebb a teszteltek közül, hiszen már 2001-ben elkezdett kiépülni, míg az amerikai csak 2004-ben, ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy nem került sor a dél-koreai rendszer tesztelésére, pedig az vélhetően az egész világot megelőzte volna. Ugyanígy nincs adat a magyar 3G-ről sem, ami viszont talán nem veszélyezteti komolyan a sorrendet. Vagy talán mégis: az Index tavaly cikke szerint a T-Mobile hazai 3G-je 1308 Kbps átlagsebességre képes 25 vidéki város és 18 budapesti kerület egyesített adatai alapján, 2008-ra vélhetően javult valamennyit a helyzet, ami akár a második helyhez is elég lehetne a szolgáltatók versenyében.

Elvileg van már köztetek elég sok 3G-s iPhone-tulajdonos, ha van időtök, mérjétek meg, hogy nektek milyen sávszélességet mutat az oldal, és írjátok be a kommentek közé. Az is érdekes lenne, hogy melyik szolgáltató hálózatában mértétek az eredményt.

Alázzuk meg a világ 3G-s hálózatait, vágjunk vissza a sajátunkkal! Cél a 2000 Kbps és tovább!