Egy nappal azután, hogy az iTunes-on megjelent egy, a tibeti békéért összeütött zenei album, a "Songs for Tibet", a Kínából netezők tömegesen panaszkodni kezdtek, amiért nem érik el az Apple online üzletét. Sokan arra a következtetésre jutottak, hogy a kínai vezetés blokkolja az iTunes Store elérhetőségét.

Egyelőre még nincs reakció, de ugye nem ez lenne az első eset, hogy a kommunista állam korlátozni kívánja valahogy a véleménynyilvánítás szabadságát. Az iTunes esetleges blokkolása persze sehol nincs ahhoz képest, hogy öregembereket visznek átnevelőtáborba, csak mert másként gondolkoznak, vagy a "Songs for Tibet" létrejöttének okaival összehasonlítva. A válogatás azért született meg, mert nem sokkal az olimpia előtt a tibetiek úgy érezték, végre lehetőséget kaptak a nagyobb nyilvánosságra, így talán megkísérelhetnek egy tüntetést, de tévedtek, mert a szerzeteseken véres bosszút állt a kínai kormány. A külföldi vendégeket kiküldték az országrészből, és néhány hét alatt "rendet raktak". Bele se merek gondolni, hogyan.

Amikor 2001-ben Kínának ítélték a játékok rendezési jogát, sokan úgy gondolták, hogy az ország nyitni fog a világ felé, ehhez képest már a láng körbevitelének módja óriási felháborodást keltett, és az olimpia alatt is tovább folyt az újságírók megverése, letartóztatása. Peking azt ígérte, több tüntetést is lehetővé tesz majd az olimpia alatt, de ilyesmire nem került sor, sőt, még a Tiananmen térre is csak engedéllyel lehet bejutni. Az olimpiára kiküldött állami vezetők azt hirdetik, hogy a sport nem politikai ügy, koncentráljunk a játékokra, ami persze megfelel a kínai kormány elvárásainak, de a sportszerűség követelményének talán már kevésbé.

A külföldi sportolók megpróbálták ugyan szolidaritásukat kifejezni, amikor az iTunes-ról letöltötték az albumot, de most már erre sincs lehetőségük. Kuss van, és annak is kell lennie, így lehet csak vezetni egy államot.

Az albumon egyébként olyan neves előadók szerepelnek, mint Alanis Morrisette és Dave Matthews, valamint a Dalai Láma is beszél rajta tizenöt percig. A kínai kormány szerint a beszéd nyilván terrorista uszítás, remélhetőleg emiatt rövidesen az újjászületést is betiltják. Azt egyébként tudjátok, hogy a reinkarnációt már ma is engedélyhez kötik?

Na, nem lennék meglepve, ha holnaptól az Appleblogot sem lehetne olvasni Kínából.