Ha nem lenne borzasztóan közhelyes, úgy kezdeném a postot, hogy eljött a nagy nap, de persze nem is jött el, mert csak ma éjféltől, szóval holnaptól lehet megvenni az iPhone-t.

Addig is megpróbálom összeszedni, amit tudni lehet. Sokat segít ebben Kopasz Mercis nevű olvasóm, akinek a kommentjéből kiderül, hogy a vártnál is kevesebb iPhone érkezett az országba. Legalábbis az ügyfélszolgálatos azt mondta neki a telefon megrendelésekor, hogy csak 600 darabot kaptunk a korábban elterjedt hatezerrel szemben, mondjuk ennek némiképp ellentmond, hogy a T-Mobil sajtóosztálya szerint jelentős hiányokra nem kell számítani. Szóval most vagy alultervezték a keresletet, vagy alig hatszáz embernek kell a mobil, vagy rossz infót adott az ügyfélszolgálatos.

A beérkezett és online eladásra kínált mennyiség egyébként már el is fogyott, olyan sok volt az előrendelés, ennek megfelelően a következő időszakban egy vásárló háromhavonta csak egy iPhone-t vehet (ez mondjuk pont kettővel több, mint amennyi a többségnek kell).

Mindenesetre aki az elsők közt, sőt, az első hetekben akar hozzájutni az Apple mobiljához, az jó, ha nincs rajta semelyik szolgáltató feketelistáján, mert az csökkenti az esélyeket.

A megrendelt telefonokat a T még pénteken kiszállítja a bejelentett lakcímre (szóval ha valaki máshová várná, azt külön jelezze), de a jelentős számú megrendelés miatt csak a napot merik biztosra vállalni, az órát nem. Arról viszont továbbra sincs hír, hogy van-e mód az iPhone hivatalos függetlenítésére, és ha igen, az mennyibe kerül majd.

A keresletről mindenesetre sokat elárul a T-Mobile sajtóközleménye is, amiből kiderül, hogy már az első napon elfogytak az internetes értékesítésre szánt készletek, bár arról nem szólt a szolgáltató, hogy ez mennyi mobilt jelent – talán ezt takarja a 600-as készlet.

A visszaszámlálás mindenesetre elkezdődött, kevesebb mint fél nap múlva hivatalosan is megindul Magyarországon az iPhone forgalmazása. Párszor beugrom a Mom parkba, és jelentem, hogy mit látok ott, este meg élő közvetítés várható az eseményekről.