Angelday dühöngött egy kicsit tegnap az iPhone hazai bevezetésének nevetséges körülményein, aminek hatására körülnéztem én is a szomszédok oldalain. Az eredmény tényleg lehangoló volt: a magyar T-Mobile-on kívül lényegében mindegyik szolgáltató igyekszik valahogy meglovagolni a hype-ot, ki jobban, ki rosszabbul, de legalább valahogy. Legszerencsétlenebb esetben is csináltak már egy szerencsétlen oldalt a készüléknek, ami persze nem sok: a cseh és a szlovák oldalon is csak egy rövid leírás van, de ez mégiscsak több, mint a mi sajtóközleményünk.

Romániában még egy számlálót is kirakott az Orange az oldalára, ami egy percek alatt összedobható szolgáltatás, mégis ott van benne az ötletnek legalább a csírája. Mintha tudnák, hogy itt minimális befektetéssel is jelentős, pozitív sajtóvisszhangot lehet kiváltani.

A legjobban persze a lengyelek állnak: a T-Mobile tulajdonában álló nemzeti mobilszolgáltató már konkrét adatokat is kirakott az oldalára. Ebből kiderül, hogy a 8 gigabájtos modell alapára 719 zlotyi, 51 ezer forint, havidíja meg 95 zlotyi, azaz 7 ezer forint lesz, amiért cserébe 150 perc beszélgetést, 450 sms-t és 500 megabájt adatforgalmat kapnak az előfizetők. Ezzel kiegyeznék én is.

A 16 gigabájtos modell alapból 999 zlotyiba, 72 ezer forintba kerül, a havi 345 zlotyis, 25 ezer forintos csomagot választva azonban már 1 zlotyira csökken a 8 gigabájtos modell ára. Ezért viszont már 800 percet, 2400 sms-t és 5 gigabájt adatforgalmat kapnak az előfizetők.

Mit tudunk ehhez képest mi? Hogy 22-én lesz jön majd a telefon. Pletykákból még annyit, hogy hatezer darabot kap az ország. Egy korábbi fejtegetésem alapján, hogy negyvenezer körül lesz az előfizetéses modell alapára, amit most Angelday is megerősített.

Hivatalosan azonban szinte semmit, pedig a román Orange-ot leszámítva mindegyik ország szolgáltatója ugyanahhoz a céghez tartozik, mint a mienk.

Miért ez is nálunk valósul meg a legbénábban?