Legalábbis ha a piaci kapitalizációt vesszük figyelembe. Ez a mutató nem más, mint a vállalat részvényeinek a száma szorozva az aktuális árfolyammal, tehát az az összeg, amennyiért hirtelen meg tudnánk (nem tudnánk) megvenni a céget.

Jelenleg ez a mutató az Apple-nél 158,84 milliárd dollár, míg az IT-világ egyik legnagyobb sikertörténete, a Google 157,23 milliárd dolláron áll. De nemcsak az online-titánt nyomta le mostanában Steve Jobs cége, hanem olyan óriásokat is, mint a Dell (50,79 milliárd dollár), a HP (112,5 milliárd dollár) vagy az Intel (135,6 milliárd dollár). Egy ideig az IBM-nél is jobb mutatókat tudott felmutatni az Apple, a világ teremtése óta létező cég azonban visszavágott, és 170,44 milliárdos értékével újra Cupertino fölé került.

A piaci kapitalizáció természetesen nem jelenti azt, hogy az Apple több gépet értékesítene, vagy nagyobb lenne, mint riválisai, de utal arra, hogy mennyire bíznak a befektetők a cégben, milyen növekedési lehetőségeket látnak benne, illetve hogy mennyire nyereséges.

Márpedig ezeket a mutatókat tekintve jól áll az Apple, és a befektetési tanácsadók szerint a jelenlegi 179 dolláros árfolyam akár 250 dollárig is felkúszhat, ami 221 milliárd dolláros értéket jelentene. Onnan meg már nincs is messze az ősi ellenség, a Microsoft, pedig az a jelenlegi 254,83 milliárd dolláros értékével tökéletesen elérhetetlennek tűnik az összes IT-szereplőnek.

Ja, hogy legyen valami elképzelésünk ezekről az összegekről: a CIA adatbázisa szerint a 2007-es magyar GDP 138,4 milliárd dollár volt, márpedig ez a szám mutatja az ország egy év alatt összehozott termékeinek, szolgáltatásainak értékét, szóval leegyszerűsítve ennyit hoztunk össze tízmillióan.