Jonathan Zdziarksi talált rá az iPhone 2.0-ás szoftverben arra az utalásra, ami szerint létezik egy feketelista a tiltott iPhone alkalmazásokról. Amelyik felkerül a listára, azt elvileg nem lehet futtatni az Apple telefonjain. Akkor sem, ha azt a felhasználó az alkalmazást már megvásárolta, telepítette és rendszeresen használja.

Az új iPhone-ra készült alkalmazások kezdettől fogva kizárólag az App Store-on keresztül voltak elérhetőek: az Apple ezzel fenntartotta magának a jogot, hogy megválassza, mely programot kívánja árusítani, és melyet nem. Az akkor közzétett alkalmazás-kiválasztási kritériumok között a sok ésszerű érv mellett találtunk egy érdekes utalást arra, hogy az Apple fenntartja a jogot gyakorlatilag bármely alkalmazás eltávolítására, illetve a regisztrált fejlesztő korábban megadott tanusítványának visszavonására.

Van is már egy-két példa olyan programokra, amik így tűntek el az App Store-ból. Játék, ami személyes adatokat képes közzétenni, a NetShare, ami szabad fájlmegosztásra alkalmas, így az AT&T-nél kiverte a biztosítékot. Vagy itt van ez a csodás alkalmazás, ami státusszimbólumot biggyeszt a képernyőre ezer dollárért. Ez is eltűnt.

A most felfedezett kód azonban más. Eszerint a telefon operációs rendszere képes egy biztonsági oldallal kommunikálni, közölheti a telepített alkalmazások adatait, így azonnal ellenőrzésre kerül, hogy a programok között van-e feketelistás. Ha van, az alkalmazás nem fut többé a telefonon. Még mielőtt nagytestvért kiáltanánk, két dolgot érdemes megjegyezni. Egy: ezidáig egyetlen program sincs a BlackListedApps listáján. Kettő: arra nagyon is jó ez a rendszer, hogy az ártalmas kódok terjedését megállítsák. Ilyen esetben ez lehet az iPhone vészfékje. Azt egyelőre nem tudni, hogy ezt a lehetőséget használja-e egyáltalán az iPhone 2.0, vagy csak mint lehetőséget hagyták a rendszerben.