Na, miután egy csomó vizsgálat bebizonyította, hogy a Mac nem drágább, most kiderült, hogy kétszer annyiba kerül, mint egy átlagos pc. Az NPD piackutató gyűjtése szerint egy átlagos Windows-laptopért 700 dollárt fizetnek, míg egy Macért  1500 dollárt. Megvan ugyanez a különbség az asztali gépeknél is, ahol 550 dollár szerepel az 1000-rel szemben.

Sokak szerint ez eltérés oka a hardverben keresendő, mert az Apple erősebb konfigurációkat árul, de a vizsgálat ezt is tagadja: a Dell Inspiron 518-as négymagos processzorral, háromszor annyi memóriával és kétszer nagyobb merevlemezzel is csak 700 dollárba kerül, szemben az iMac 1199 dolláros árával, pedig mindkettőhöz jár a 20 colos kijelző. Csak a miheztartás végett erről a két gépről beszélünk:

 

Lehet, hogy a számok nyelvén a Dell többet nyújt kevesebbért, de minimális ismeret kell csak ahhoz, hogy kiderüljön, a helyzet nem ennyire egyszerű. Az iMacet az Inspironnal összehasonlítani olyan, mintha egy Lanciát és egy Fiattal akarnánk megversenyeztetni: hasonlók az alkatrészek, de azért nyilvánvaló a különbség, amit bizony meg kell fizetnünk.

Persze egy szót sem szólnék, ha nem lenne a Dellnek is egy Lanciája, pedig van, csak sajnos az NPD-s srácoknak eszükbe sem jutott azt hasonlítani az iMac-hez. Az XPS One ugyanolyan szép, mint az Apple gépe, benne van a monitorban minden, éppen ezért nem is lehetett 1300 dollárnál kevesebből kihozni, pedig a hardver nagyjából ugyanaz, mint az Apple-nél. De hasonló eredményre jutunk, ha a HP Touchsmartot, a Gateway One-t, vagy egy Sony Vaio-t küldünk a ringbe: ezek stílust is adnak a hardver mellé, márpedig az nincsen ingyen, akárki is a gyártó. Sőt: ebben az összevetésben az Apple az olcsóbbak közé tartozik.