Az év elején már sikerült piacvezető pozícióba verekednie magát az Apple zeneáruházának, de kérdéses volt, hogy képes lesz-e megőrizni előnyét. Hát most itt a válasz: képes volt. Az NPD elemzőcég szerint ugyanis az amerikai piacon az első fél évben az iTunes bonyolította a legnagyobb forgalmat a zeneboltok közül - nem az online áruházakra gondolunk, hanem mindegyikre. Az óriási üzlethálózat, a Wal-Mart (az amerikai Tesco, Plus és Reál egyben) a második helyre szorult, míg az Amazonnak csak a negyedik hely jutott.

"Arra számítunk, hogy az Apple megerősíti pozícióját az első helyen, miközben a cd-eladások tovább csökkennek", mondta Russ Crupnick, az NPD elemzője.

És én még emlékszem, milyen nehéz volt annak idején a kiadókat meggyőzni arról, hogy érdemes az iTunes-on is árulni a dalaikat. Mondjuk még pár év, aztán kiadókra sem lesz szükség, amivel rajtuk kívül mindenki jól járna: a dalok olcsóbbak lennének és a zenészek is több pénzt kapnának. Persze egyelőre az is öröm lenne, ha az iTunes dalszolgáltatása Magyarországon is elindulna, de bízzunk benne, hogy az App Store után már erre sem kell sokat várni.