Na, ilyen is ritkán fordul elő, a tudományos alapossággal végzett kutatások szerint valóban tévedhetetlen Steve Jobs bevallotta, hogy tévedett. Álljanak le az erőművek, fáradjanak el a turbinák, fújjuk el az utolsó gyertyát: tényleg nagy lehet a baj. Jobs ugyanis az Apple alkalmazottainak küldött levelében arról ír, hogy „hiba volt az iPhone 3G-vel, az iPhone 2.0-val és az App Store-ral együtt indítani a MobilMe-t.” A szolgáltatás bevezetését ugyanis el kellett volna halasztani, írja Jobs, nyílván a tonnányi hibára utalva. De más is belekerült a levélbe. Egy teljes feltárulkozás:

A MobileMe bevezetése világosan megmutatta, hogy van még mit tanulnunk az internetes szolgáltatásokról. És meg is tanuljuk. A MobileMe ötlete izgalmas és ambiciózus, és mindent megteszünk, hogy év vége előtt olyan legyen a szolgáltatás, hogy büszkék lehessünk rá.

Jól hangzik, de pár dolog egyértelműen kiderül: a cupertinói csapat elképesztően profi ha marketingről, szép gépek tervezéséről, felhasználóbarát felületek és kütyük készítéséről van szó, de lefagy, ha komplikált online szolgáltatások kerülnek szóba. Szar volt a .Mac és ugyanaz a MobileMe is: olyan hibák kerülnek napvilágra, amik elképzelhetetlenek még egy alsókategóriás szolgáltatónál is. Levelek tűnnek el, szolgáltatások nem elérhetők, miközben az Apple azt ígéri, év vége előtt rendbe rakja a dolgokat.

De hát az még négy hónap, ember!

Valóban nem kellett volna bevezetni a MobileMe-t, és a mostani eset rámutat a növekvő-Apple-problémára: egy alapvetően kis piac igényeinek a kielégítésére kitalált hierarchia, munkamenet nehezen működik piacvezető termékek gyártása mellett. Az iPod mindennél sikeresebb, az iPhone kultikus tárgy lett, soha annyi Macet nem adtak még el, mint mostanában, tehát problémából is sokkal több van, mint korábban. Ráadásul manapság már nemcsak azok választják az Apple-t, akik vallásos tisztelettel imádják a gyártót, úgyhogy a kritikus hangok is erősebbek. Ideje, hogy összekapják magukat, de a mostani levél legalább a felhasználói bizalom helyreállításában segíthet valamelyest.