Azt ugye tudtuk, hogy a Piper Jaffray 45 millió eladott iPhone 3G-t jósolt 2009-re, miközben a kínai CommercialTimes korábban a telefon teljes forgalmazásának ideje alatt összesen 25 millió legyártandó készülékről beszélt. Az biztos, hogy a taipei székhelyű Foxconn Electronics belső levelezésére sokan lennének kíváncsiak, miután az Apple őket bízta meg az iPhone3G gyártásával, és a találgatások azóta köszönőviszonyban sincsenek egymással. Egy Apple-közeli szakembernek köszönhetően most talán könnyebb a becslés: a TechCrunch informátora heti 800.000 készülékről beszélt a lapnak - ennyit rendelt a cupertinói cég, hogy ki tudja elégíteni a keresletet.

Ez a mennyiség viszont több, mint a gyár maximum kapacitása, tehát vagy felhúz még egy csarnokot a Foxconn, vagy kezdhet aggódni a minőségbiztosítás miatt. Mindenesetre nagyon valószínű, hogy az eladáshoz ezután csatlakozó országokban is egykettőre üresek lesznek a polcok, és indulhat az anyázás.

Ha igaz a hír, és az Apple tartósan ilyen gyártási ütemmel dolgozik, akkor több, mint negyvenmillió telefon csúszik majd le a szalagról a következő évben. Csak egy adat emlékeztetőül: tavaly világszerte körülbelül egymilliárd eladott mobilról beszéltek az elemzők - az összes gyártó összes értékesített telefonja. Lehetséges, hogy idén egyetlen típus teszi majd ki az eladott mobilok négy-öt százalékát?