Meglehetősen sok közvetett bizonyíték utal arra, hogy az Apple rövidesen piacra dobja a mobil olcsóbb, kisebb verzióját. Korábban már jelentek meg hírek arról, hogy a vállalat szélesíteni akarja a telefonkínálatát, hogy több igényt tudjon kielégíteni. A negyedévi beszámoló végén a vállalat egyik vezetője, Peter Oppenheimer arról vallott, hogy az Apple olyan termékeket dob piacra, amire a versenytársak nem tudnak majd mit lépni, ráadásul az is kiderült, hogy ezek elsősorban szerényebb hasznot hozó, tehát vélhetően olcsóbb termékek lesznek. Sokan jelnek tekintik azt is, hogy az AT&T meghosszabbította partnerségét a céggel, így aztán 2010-ig marad a kizárólagosság az amerikai piacon: valószínűleg több modell lesz, ha ilyen erős a kötődés.

Erre most brit hírforrások azt kezdték el terjeszteni, hogy még idén, karácsony előtt megérkezhet az új modell, az iPhone nano, ami hasonlóan viszonyul majd az eredeti telefonhoz, mint az iPod nano az iPodhoz. A Daily Mail azt is tudni véli, hogy a kártyás verzió 150 fontba, 44 ezer forintba kerül majd, emellé azonban nem kell előfizetést vásárolni, elvisszük, aztán a miénk, havidíjak nélkül.

A hír érdekes, elképzelhető, hogy van is némi valóságalapja, de engem meglepne, ha még idén piacra kerülni az iPhone nano. Először is a híreket szivárogtató brit lapok többnyire nem a megbízhatóságukról híresek. Másodszor: az iPhone-ból egyelőre többet vennének, mint amennyit az Apple le bír gyártani, minek rontaná a felsőkategóriás mobil üzletét egy olcsóbb modellel a cég? Persze viszonylag könnyen piacra dobhatnának egy „nanót”, kevesebb háttértárral, GPS meg 3G nélkül máris olcsóbb mobilt kapunk, a pletykákban szereplő kisebb kijelző viszont alapjaiban kérdőjelezné meg az iPhone használhatóságát. Karácsonykor kiderül, de azért óriási reményeket nem fűznék egy idén érkező, olcsóbb iPhone-hoz.