Egyértelmű, hogy az iPhone 3G megjelenésével kell kezdenem a havi beszámolómat. Óriási sorok alakultak ki a boltoknál már a nyitás előtt fél nappal, a telefon sikere akkora volt, hogy az első hétvégén elkapkodtak belőle egymilliót. Később teljesen elfogytak a készletek, láthatóan nem tudnak annyi telefont legyártatni, mint amennyit a vásárlók megvennének. Magyarországra a hírek szerint augusztus végén - szeptember elején érkezik meg az iPhone 3G, amit a türelmetlenebbek már Olaszországból beszerezhettek.

Nem volt viszont hibátlan az Apple átállása a telefonnal párhuzamosan elindított új szolgáltatásokra: a MobileMe miatt már kétszer kért hivatalosan elnézést az Apple, később a mail szerverek is megadták magukat, legutóbb Steve Jobs már utasításba adta, hogy rendszeresen frissítsék a termék információs oldalát: hol tartanak és mikor lesz teljesen használható a szolgáltatáscsomag. Állítólag már rendbe hozták.

Ezek a hibák, a konkurens vállalatok fölébecsült pénzügyi eredményei, és a Steve Jobs egészsége miatti hercehurca miatt az Apple részvényei lefelé kezdtek szállingózni, noha az Apple továbbra is tartja a növekedés ütemét: a Safari feljött a harmadik helyre a legkedveltebb böngészők toplistáján, a Mac OS X-et használók számában is drasztikus növekedést tapasztaltak a piackutatók, és az Egyesült Államok pécépiacán is harmadik helyre ugrott fel az Apple.

A Microsoft pedig pontosan tudja, hogy itt az ideje a cselekvésnek. Steve Ballmer, aki a hónap elején váltotta Bill Gates-et a trónon, egy körlevélben értesítette dolgozóit, hogy ideje fegyvernemet váltani. A Microsoft megpróbálja előállítani az Apple-élményt a saját termékeivel, miközben reklámhadjáratot indít a Windows Vista becsületének visszaszerzésére. A kezdeti ötlet nélküli próbálkozásokat követte az a felmérés, amiben a Microsoft a Vista-gyűlölőkön tesztelte a legújabb operációs rendszerét, a Mojavét. Természetesen nem az új Windowst tesztelték az érintettek, sima Vistát kaptak a kezük alá, mégis túlnyomórészt elismerően nyilatkoztak a felhasználói élményről. Ebből a redmondiak arra következtetnek, hogy a Windows Vista tulajdonképpen nem is olyan rossz. Sőt, jó.

Ha most megkérdeznék Ballmert, melyik terméken kellett volna többet dolgozni az elmúlt években, biztosan nem azt válaszolná, hogy kérdezzék meg majd akkor, ha kijön a következő Windows - mint ahogy tette azt Bill Gates a 2008-as CES-en. Mindenesetre ha továbbra is csak önmaguk és a vevők megnyugtatására koncentrálnak az innováció helyett, akkor nagyon csalódott leszek.

Mások az Apple szekerébe kapaszkodva próbálnak boldogulni: a Psystart már beperelte az Apple, és úgy tűnik, el is jutnak a tárgyalóteremig. Két másik cég (OpenTech és RSOL) is elkezdett állítólagos klónokat árulni, de ezeknek valójában nem sok köze van a Psystar gépeihez: nincsen előre feltelepítve Mac OS X, csak egy do-it-yourself tanácsadással látják el a vásárlókat, így az végfelhasználói szerződést már nem ők, hanem a felhasználó szegi meg. Ez pedig valószínűleg kevés ahhoz, hogy az Apple pereljen.

Ez volt július. Nyomogattuk az új telefont, és találgattuk, mi lesz Steve Jobs új dobása. Mert valami készül, ennyit már kiszivárogtatott az Apple. A következő hetekben a pletykák már az almalogós repülő csészealjig is eljutnak talán, mire kiderül, hogy nem lesz semmi extra. Csak ismét egy felhasználóbarát kütyü, ami pontosan abban tökéletes, amire tervezték.