Steve Ballmer szerdai memójában arról értesítette a vállalat alkalmazottait, hogy a Microsoft új utakon indul el, már ami a fejlesztést illeti: a redmondiak megpróbálnak beleharapni az almába. A vezető a következőket tudatta:

A Mac és a pc harcában 30-1-arányban legyőztük az Apple-t. De kétségtelen, hogy az Apple egyre erősebb. Miért? Mert jók abban, hogy korlátaik közt teljes élményt szállítsanak a felhasználóknak, miközben a mi kínálatunk változatosabb, de kompromisszumokat kell kötnünk a végfelhasználói élmény terén.

Éppen ezért Ballmer szerint meg kell változtatni a Microsoft és a hardvergyártók kapcsolatát, mert a követező évek sikereinek fokmérője az lehet, hogy mennyire tud a vállalat Apple-szerű élményeket garantálni a vásárlóinak. Olyan csomagot akarnak nyújtani, amilyen a Mac, ami „semmilyen kompromisszumot” nem köt. De Ballmer hasonló stratégiát akar követni a mobilbizniszben is, ami egy iPhone-rivális megjelenését is jelentheti. Nagy váltás ez az eddigi stratégiához képest, Ballmer ugyanis korábban többször úgy nyilatkozott, nem akar mobilt gyártani a Microsoft, mert úgyis ott van a szoftverük egy rakás telefonon.

Ehhez képest most egy Xbox- vagy egy Zune-szerű csomagot ígér a vállalat a számítógépek is a mobilok esetében is, tehát nagyobb beleszólást követel a végtermékbe, hogy garantálhassa a megfelelő minőséget.

Helyes. Én szurkolok nekik, mert az élesebb verseny mindenkinek jó. És közben remélem, hogy nem az mp3-lejátszó adja majd a mintát, ami sokszor még a Microsoft operációs rendszerével sem tudott rendesen együttműködni. A konzol viszont tényleg szépen muzsikál (eltekintve az RROD-től)  , és rámutat arra, hogy a Microsoft is tud rendes terméket gyártani, ha akar.