Tegnap ugye mindenen végigsöpört Angelday híre, aki arról számolt be, hogy tudomása szerint 180 ezer forint lesz a csomagfüggetlen modell a T-Mobile-nál, és hagyományos konstrukcióban meg 10 ezer forint körül lesz a havidíj.

Természetesen a legtöbb fórumon rögtön elkezdtek anyázni az olvasók (de nem itt, szóval az Appleblog közönsége az átlagosnál sokkal jobban informált olvasókból áll), hogy miért kell nekünk 180 ezer forintot fizetni, amikor az usánkába csak 200 dollárt, 30 ezret, de szerencsére gyorsan tisztázódott, hogy a két konstrukciót nem szabad összekeverni: az itthoni összeg egy szabadabb konstrukcióra vonatkozik.

Most már csak azt kéne megtudni (amennyiben Angelday postja nem téved), hogy a havidíjas verziónak mennyi lesz a kezdőrészlete, a 200 dolláros árnak megfeleltethető hazai alapára. Mert ez dönti majd el, mennyire lesz sikeres itthon a termék, erről azonban nem volt híre a Plastiknak.

Nekem sincs, számolni viszont lehet. Vigyázat, rövid, de erősen spekulatív jellegű gondolatmenet következik!

Szóval az alapár 180 ezer forint. Ezt lehet sokallni, de elég megnézni a T-Mobile árait, hogy kiderüljön, a Nokia N95-ös alapára még ennél is több, 199 ezer forint. Ezt a készüléket most akciósan, 140 ezer forintért meg lehet vásárolni, ami viszont az iPhone-énál 30 százalékkal alacsonyabb alapárat jelent. Számolási alapnak viszont tökéletes.

Az N95-ös ugyanis szintén megvásárolható olyan, két éves, havidíjas konstrukcióban, mint amilyenben várhatóan az iPhone is bemutatkozik majd. Kapcsolt szolgáltatások nélkül ilyenkor 5335 forint a törlesztés, az iPhone kétszer drágább csomagjába tehát még valami minimális mennyiségű percet, és 1-2 gigabájt adatforgalmat is be lehetne zsúfolni.

A kérdés ugye már csak az, mennyi a kétéves előfizetéssel árult N95-ös alapára? Hát, 30 ezer forint. Ha figyelembe vesszük, hogy az iPhone 30 százalékkal drágább (ami a havidíjban is megmutatkozik majd valahol), és ezt a kezdőrészletben is érvényesíteni akarja a T-Mobile, akkor is csak 40 ezer forintról beszélünk.

Még egyszer mondom, spekulatív jellegű gondolatmenetről van szó, de amennyiben Angelday értesülése pontos, és a 10 ezer forintos díjcsomagot sem valamilyen spéci konstrukcióban legózza össze a T (amiben mondjuk alig törlesztjük a telefont, de sokat költünk a kapcsolt szolgáltatásokra), akkor a 40 ezres alapár kábé jó közelítés lehet.

A szolgáltatónak meg már azért megérte belevágni az iPhone-forgalmazásba, mert csak ebbe a postba raktam vagy két linket az oldalukra, és a következő napokban, hetekben meg az összes blog, híroldal, újság így tesz majd. Lesz ám hype itthon is!