Van ugye az alaphír, ami a New York Timesban jelent meg, aztán onnan átvette az Appleinsider, a Gizmodo, mindenki. Eszerint Steve Jobs négy évvel ezelőtti műtétje óta tünetmentes, a beavatkozás sikeres volt, nincs nyoma a hasnyálmirigy-ráknak. Jobs tudatta partnereivel, hogy pár hónapja volt ugyan egy kisebb sebészeti beavatkozása, ami után táplálkozási nehézségek léptek fel, a súlyveszteség azonban csak ennek, és nem a rák kiújulásának a következménye.

A mostani bejelentés nyilván a piacok megnyugtatását is szolgálja, mert amikor harmadik negyedéves eredmények ismertetése után a vállalat egyik vezetője, Peter Oppenheimer azt mondta, Jobs egészsége magánügy, tíz százalékot esett a részvényárfolyam.

Két dolgot szeretnék csak megjegyezni.

Egyrészt örülnék neki, ha az öreg tényleg a kisebb táplálkozási problémák miatt fogyott volna, és még jó sokáig terrorizálhatná alkalmazottjait diktatórikus munkamódszereivel, és hirdethetné az esztétikum fölényét az áramkörök fölött. Aki nem kedveli az Apple-t, talán az is elismeri, hogy a világnak kell egy Steve Jobs.

Másrészt viszont pokolian szar érzés lehet egy olyan vállalatvezetőnek lenni, akinek még a rákja sem lehet magánügy. Amikor Jobs lefogyva, a megszokottnál gyengébben állt színpadra a 3G iPhone bemutatásakor, egyből megindultak a találgatások egészségügyi állapotával kapcsolatban. Ez még talán rendben is van, kit ne érdekelne, hogy mi van vele. Ami viszont ezután következett, az már gusztustalan. Nem telt el sok idő, és a lapok elkezdtek a Jobs utáni időkre készülődni.

Hogyan befolyásolja a fejlesztéseket, ha ő „valamilyen” okból lemondana a vállalat vezetéséről?

Ki lesz az utódja, ha „bizonyos” események miatt nem Jobs irányítaná tovább az Apple-t.

Mivel a vezért erőszakkal is nehéz lenne eltávolítani a vállalat éléről, nyilvánvaló, hogy mire céloztak a lapok a „bizonyos” meg „valamilyen” kifejezésekkel, szóval még egy jó adag álszentség is került a levesbe. Most meg ott tartunk, hogy Jobsnak ország-világ előtt kell bizonygatnia, hogy egészséges, nincs baja. Nem állítom, hogy Jobsnak nincs köze a kialakult helyzethez, ő is tehet arról, hogy a befektetők úgy gondolják, nélküle nem lenne ugyanaz az Apple, egyszerűen azért, mert tényleg nem lenne ugyanaz.

Ugyanakkor az már kész röhej, hogy a részvényesek érdekében talán még majd cigánykereket is kell vetnie a hét második felében, és ha nem vigyáz Jobs, azon kapja magát, hogy Fekete Lacit kell lenyomnia kamionhúzásban, persze csak a befektetők megnyugtatása érdekében.