Addig húzták a macska bajszát, hogy az Apple végül válaszlépésként július 3-án pert indított az Észak-Kaliforniai Kerületi Bíróságon. Az indok pontosan még nem ismert, csak annyit sikerült megtudni, hogy a szerzői jog megsértése miatt indul az eljárás.

A Psystar áprilisban kezdte árusítani Mac-klónjait, vagyis az Apple számítógépeinek megfelelő hardverkonfigurációkat standard PC házban, és a probléma nem is ezzel volt. A Psystar operációs rendszereket is kínált a gépek mellé, köztük a Mac OSX  egy általuk megbabrált verzióját. Legutóbb már az XServe-hez hasonló konfigurációkat is elkezdett forgalmazni "OpenComputer"-ek (korábban OpenMac) mellett. Az Apple hosszú ideig egyáltalán nem nyilatkozott a dologról, azonban amikor a Psystar már egy módosított Leopard update-et kezdett el terjeszteni a vásárlói között, a jogászok úgy érezték, eleget láttak.

A Psystar láthatóan nem kívánta kicselezni az Apple végfelhasználói szerződésének korlátozásait: a szóvivő Robert (csak így) szavai szerint, aki szellemes hasonlatait korábban már megosztotta velünk, cégük nyíltan szembeszáll az Apple végfelhasználói szerződésének feltételeivel, mert szerinte azok sértik a trösztellenes törvényt. "Mi lenne, ha a Windowst csak a Dell gépeire lehetne feltelepíteni? Mi lenne, ha vennél egy Hondát, de csak a Honda által kijelölt utakon járhatnál az autóval?" Maradjunk annyiban, hogy érdekes hasonlatok, de még midig jobbak, mint amit az ügyvezető szájából hallottunk még áprilisban. Mindenesetre ez egy érdekes pernek ígérkezik, úgyhogy követem majd az eseményeket.