A Windows piaci részesedése 90 százalék alá eshet 2008 végére, míg a Mac OS X történelmi csúcsra érhet a Net Application legújabb elemzése szerint. A 160 millió netező bevonásával végzett felmérés segítségével értékelték ki az operációs rendszerek arányát. Az adatokból kiderült, hogy az Apple platformja 7,94 százalékos részesedést ért el az előző hónapban 0,11 százalékpontos növekedés után. Ehhez jön még hozzá az iPhone 0,16 százaléka, a kettő együtt tehát már 8,1 százalékos részesedést mutat.

A Windows persze továbbra is messze piacvezető 90,89 százalékos júniusi részesedésével, de egy hónappal korábban még 91,13 százaléka volt, amiből a Net Applications szerint következik, hogy év végére 90 százalék alá is benézhet a Microsoft.

Az Apple viszont egyre erősebb. Alig egy éve, tavaly augusztusban még csak 6,18 százalékon állt a vállalat, ez 30 százalékos erősödést jelent az internetre kapcsolódó gépek esetében.

Nem állítom, hogy az következő évtized végére beelőzik a kaliforniaiak a redmondiakat, de hasonló növekedést feltételezve 50 százalékosra hízna az Apple 2015-ig, a Microsoft meg 89 százalékig csökkenne, ami 149 százalékos piacot jelentene. Éppen ezért ne feltételezzünk semmit. Az viszont tény, hogy az Apple nő.