Az AT&T akár 624 dollárt is fizethet az Apple-nek a 199 dolláros iPhone-ért - állítja Yain Reiner, az Oppenheimer elemzője. A merész megállapítás szerint a telefontársaság 325 dollárt fizet a 199 dolláros eladási ár felett, plusz még száz dollárt abban az esetben, ha az iPhone-vásárló korábban nem volt AT&T előfizető.

Mások is találgattak. A Piper Jaffray elemzője átlag 466 dolláros Apple bevételről beszélt minden készülék után, míg a Bernstein Research óvatosabb volt: elemzőjük szerint a telefon 350 és 700 dollár közötti összeget hozhat a konyhára. Reiner szerint a szokatlan árképzés átrendezi a piacot: a többi telefongyártónak is újra kell gondolnia a kütyük árait.

Egy dolog mindenesetre világosan látszik: a szakembereknek lövésük sincs, mekkor a sáp a telefonon. Azonban ha figyelembe vesszük, hogy a Potelligent elemzője szerint az Apple-nek alig száz dollárjába van a mobil gyártása, ezt megszorozzuk kettővel, hozzáadjuk a fejlesztés és a marketing költségeit, akkor is az látszik, hogy Steve Jobs még mindig vastagon keres a mobilon. Mondjuk valószínűleg azért is találta ki.