Az iShare felmérése szerint Japánban nem várják tárt karokkal az iPhone-t. A cég internetes piackutatást végzett a 20-49 éves korosztály körében, a 402 megkérdezett 91 százaléka mondta, hogy nem tervez iPhone-t venni, annak ellenére, hogy a SoftBank telefontársaság már június elején bejelentette az Apple-telefon érkezését. Az ódzkodás leggyakoribb oka az, hogy az iPhone akkumulátorát a felhasználó nem cserélheti, vagy legalábbis nem egykönnyen. Az iShare szerint ez az alacsony arány akár az új telefon vesztét is okozhatja az országban. Viszont a SoftBank örülhet: a telefonra éhezők fele más telefontársaságnál előfizető, így ezek az iPhone kereskedő új ügyfelei lesznek.

És a SoftBank nyilván örül is. Már hogy a 36 emberből 18 új ügyfél lesz, ebből tényleg messzemenő következtetéseket lehet levonni, nagyon reprezentatív. A felmérést egyébként még azelőtt készítették, mielőtt Steve Jobs bejelentette volna a új telefon árát, és még valami: Japán lakossága 127 millió, a célközönség kábé ötvenmilliósra tehető, ezek közül pedig a fentiek alapján 4.5 millióan vennének iPhone-t - akármennyibe kerül is.

Én inkább arra lennék kíváncsi, vajon most hányan nyomnának "igen"-t, beleértve azokat, akik korábban az akkumulátorcserét kifogásolták.