Na, megjelent, itt van, lehet nyomkodni, meg letölteni. A rekordkísérlet ugye tegnap volt, vagyis akkor kezdődött, az volt a kérdés, hogy mennyien töltik le 24 óra alatt a 3-as verziót. A Mozilla rekordot akart dönteni, amire meg is volt minden esélye, hiszen korábban még senki nem indult ebben a versenyszámban, a Guinness-bizottság tehát akkor is csúcsot állapított volna meg, ha csak egy ember tölti le a böngészőt. Azért bizottság nélkül, de az Opera is publikált számokat, aminek a 9.5-ös verziójából 4,7 milliót töltöttek le az első öt napban.

Mindenesetre a Firefox legfeljebb saját magát tudta volna megakadályozni a rekord megdöntésében, akkora hype-ot generált ugyanis a 3-as körül, hogy a letöltők kinyírták a szervert, és órákig nem lehetett hozzájutni a böngészőhöz. Aztán két órás késéssel megindult a letöltés, majd 15 órával később már 5 millió embernek volt meg a Firefox új verziója (Magyarországról állítólag kábé 33 ezernek). Most már nekem is itt van a gépen, és az elmúlt pár órában sikerült összebarátkoznunk.

Nem állítom, hogy lecserélem a Safarit, de talán mostantól többször nyitom majd meg a Firefoxot. Azt tudni kell rólam, hogy korábban mindig a Mozilla böngészőjét használtam, csak eluntam a folyamatos belassulást, azt, hogy a Firefox több memóriát zabált fel, mint amennyi a gépben van, meg hogy olyan instabil volt, mint egy bezsírozott szappanra felhúzott Empire State Building: folyton összeomlott.

Na, a Firefox azt ígérte, a 3-assal mindez eltűnik, meg hogy az új böngésző jobban alkalmazkodik majd az operációs rendszer képvilágához. Ez utóbbit rögtön az indítás után ellenőrizhetjük, és bár a 3-as valóban különbözik a 2-estől, sem a bétát, sem ezt nem sikerült megszeretnem. Szerintem a 3-as kimondottan nem szép, persze ez ízlés dolga, de a Safarit sokkal elegánsabbnak, letisztultabbnak tartom. Na, majd szerzünk hozzá skint, aki meg jobban el akar merülni a háttérben, az olvassa el Angelday vonatkozó posztját a bétáról.

Fontosabb persze, hogy mi van belül, ahhoz nehezebb hozzányúlni. Nem fokozom tovább, a 17,4 megás installból kinövő böngésző az intenzív teszt alatt egyszer sem omlott össze, nálam kimondottan stabilan működött, pedig szívattam rendesen. Jó hír, hogy nemcsak stabil, szabványos is, szóval csont nélkül megvan az Acid2 teszt, Acid3-ban meg 71-pontot kapott a 100-ból, míg a Safari 75-öt, de az a linkteszten elbukott, és a megjelenített kép is borzasztó volt a nagyobb pontszám ellenére az Apple böngészőjén.

Ami nekem nagyon hiányzott a Firefoxból a Safarihoz képest, az a végtelenül finom görgetés érzete, ami a 3-asban sokkal jobban sikerült, mint elődeiben, de még nem az igazi. Alapállapotban darabos az egész, finomra hangolva már sokkal gördülékenyebb, viszont csúszkál: hiába hagyom abba a szkrollozást, kábé fél másodpercig még folyik az oldal.

A címsor viszont telitalálat, ahogy elkezdjük beírni a keresett oldalt, mint a spotlightnál, megjelennek a releváns tartalmak, de a könyvjelzőkből is, várakozás nélkül. Mindez persze komoly veszélyt jelent azokra nézve, akik a családi gépről nézik a kakapornót, de a többség értékelni fogja majd a szolgáltatás. Persze volt már ilyen, de a Firefox 3-as sokkal jobb minőségben nyújtja ugyanazt.



Ahogy a sokkal jobb erőforrás-kezelést is. A 2-es Firefox már egy Index címlaptól elájult néha, az újjal ennek a nyomait sem találjuk: megnyitottam nyolc tabot, többnyire keménykedő, reklámokkal teleszórt oldalakat, és a böngésző állta a sarat. Sőt, jobban bírta, mint a Safari: a Firefox a processzoridő 30 százalékára és 145 megabájt memóriára tartott igényt, míg az Apple böngészője 56 százalékot és 139 megabájtot akart. Persze az érték folyton változott, de az arányok lényegében állandóak voltak. A gyorsasággal sincs baj, a Safari talán még mindig fürgébben hozza be az oldalakat, de szerintem most már csak stopperrel mérhető a különbség.

Azért van pár bug, vagy inkább bosszantó apróság is: a 3-as elfelejtette a 2-esben tárolt loginokat, email-címeket. Ráadásul eltűntek a könyvjelzőim. Nem az összes, láthatóan válogatós az új Firefox, mert a könyvjelző eszköztáramat felére nyirbálta, míg a menüből csak egy címtárat ítélt halálra, amiért csókoltatom a készítők édesanyját.

Ennek ellenére akik szerették a Firefoxot, csak a túlzott éhség vagy instabilitás miatt nem használták, azok mindenképp töltsék le a 3-ast, mert jól járnak vele. Jó hír, hogy a plugineket legalább csont nélkül átvette az új böngésző a régitől, legalábbis az enyémekkel nem volt gond, szóval ez nem akadályozza meg a váltást. Én most párhuzamosan használom a két böngészőt, aztán meglátjuk, hogy a Mozilla vagy az Apple nyeri a versenyt a kegyeimért.

Nektek hogy jön be?

Update: úgy látszik, nemcsak nálam, másnál sem működnek a linkelések. Azt hittem, csak én nyomtam valamit félre, de bloghu szövegbe ágyazott linkjeivel láthatóan nincs megbarátkozva az új FF.