Tegnap megjelent a böngésző legújabb bétája, ami a tizenegyedik verzió az eddigi leghosszabb Firefox-fejlesztési projektben. A készítők azt állították, hogy Mac-kompatibilis felületet adtak a böngészőnek (na ez a nem mindegy), már csak ezért is kíváncsi voltam rá. Miután felraktam a magyar verziót, figyelmeztetést kaptam, hogy az eddig használt download manager nem kompatibilis az új verzióval. Frissítést keresett, nem talált. Sebaj, végül is azt előre lehetett tudni, hogy nem minden plugin kompatibilis a bétával, lássuk az újításokat.



A kinézettől, ha sokáig bámultam, eleredt az orrom vére. Láttam, hogy próbálták safarisra venni a figurát, de azért szerintem még nyugodtan próbálkozzanak tovább. Nem mondom, hogy ronda, inkább ocsmánynak nevezném. Eddig az alap theme-et használtam, de ennél a verziónál ez eszembe sem jutna, amint lehet, lecserélném. A magyar fordítás is csak félig van kész, akad még vele munka, de hát senki nem is állította, hogy befejezték a 3-ast.

Ennél sokkal fontosabb, hogy a memóriazabálást sikerült úgy-ahogy megfékezni, ez leginkább többablakos őrületnél látszik, ekkor a böngésző intelligens módon tisztogatja a betöltések után a felesleges memóriaterületeket, értékes megabájtokat szabadítva fel a valós memóriából. Az előző bétához képest állítólag több, mint 50, a memóriakezelés optimalizálását elősegítő javítást építettek be, hála ezért a fejlesztőknek.
 


Okos újítás az oldal adatainak részletesebb megjelenítése, ahol gyorsan és egyszerűen beállíthatóak az oldallal kapcsolatos engedélyek, és áttekinthetők a biztonsági jellemzők. Klikkelhetünk a címsor mellett egy csillag-gombra is, ahol az adott könyvjelzőn végezhetünk módosításokat, így egyszerűbb, gyorsabb a munka. A bővítmények kezelése színesebb lett, és kiegészült egy pofás kis keresővel, ami tudatosabbá teszi a frissítések kezelését.



A letöltéskezelő is kibővült, noha alapból nem ugrik fel az ablaka, elővarázsolva egy keresőszolgáltatás jelenik meg, amivel már könnyen megtaláljuk a korábbi letöltéseket. Mondjuk a spotlight óta nem találkoztam a hová-a-francba-raktam problémával, de más platformon biztosan hasznos lesz majd az újítás.

A Malware protection nevű szolgáltatás is izgalmas, állítólag figyelmeztet, ha olyan oldalra lépünk, ami mögött ártalmas kód bújik meg. Feltéve, hogy felismeri azt. Én mindent megpróbáltam, lelkiismeretesen végiglátogattam egy rakás pornóoldalt, de nem láttam figyelmeztetést, még akkor sem, amikor a gyanús “lejátszanám, de nincs kodekem, kérsz?”-figyelmeztetés jelent meg. Hmmm. Mindenesetre nem frissítettem a kodeket.

Összességében elmondható, hogy az új béta a Macre ronda, az új feature-ök kellemesek, de nem forradalmiak, viszont ha tovább tudnak javítani a memóriakezelésen, érdemes lesz majd váltani. Állítólag még egy béta lesz, aztán jön a végleges verzió.