Akkor a mindenkit rabul ejtő kérdés ugye az, hogy végül is mennyibe kerül ez az iPhone? Olcsóbb-e? Kavarja ez most, vagy nem kavarja?
…and the winner is…
iPhone 2.5G!

Az alapár ugye elég nyilvánvaló, az új, okosabb modell 200 dollárba, a korábbi meg 400-ba kerül, szóval elvileg sokkal jobban járunk a 3G-s típussal. Azt is megírtam már, hogy függetlenül 500 euróba kerül majd az olaszoknál a mobil. A Gizmodo viszont vette a fáradságot, és kiszámolta, hogy hol tart a verseny a kétéves amerikai előfizetői díj kicsengetése után. Hát kiderült: az új kütyü szépen ledolgozza a hátrányát.

A havi alapdíjban egyébként nincs különbség, 39 dollár (kb. 6 ezer forint) a 450 perc beszélgetés, ez ugye 14 forintos percdíjakat jelent, amilyet nálunk még a 20 ezres előfizetések mellé sem adnak. A korlátozás nélküli adatforgalom után viszont már többet kell fizetni, havi 20 helyett 30 dollárt, ami persze érthető, ha figyelembe vesszük, hogy a 3G-s modell sokkal több adatot szív le.

Ehhez jön még hozzá, hogy a régi előfizetéshez ingyen járt 200 sms is, mostantól ez öt dollár havonta (érezzük, hogy ez üzenetenként négy forint, ugye?). Na most, ha az alapdíjat és a havi költségeket is összeadjuk, kiderül, hogy az új iPhone-ra és a kapcsolódó szolgáltatásokra 1975 dollárt, kábé 310 ezer forintot költünk két év alatt, míg a korábbira 1815-öt, kábé 290 ezret. A különbség nagyjából 20 ezer forint, havonta 830, ami nem egy jelentős összeg a pluszszolgáltatásokért, meg a nagyobb sávszélességért. De akkor is ez van.