A terv lassan formát ölt, ahogy a Pingvinember mondaná. Amikor Jobsék bejelentették, hogy az Apple megvásárolta a PA Semi-processzorgyártót, a legtöbben értetlenül álltunk a döntés előtt. Persze sejteni lehetett, hogy a főleg alacsonyfogyasztású csipekre specializálódott cég beolvasztásával az Apple a hordozható eszközökbe akar majd saját áramköreit pakolni, személy szerint engem mégis meglepett, hogy ilyen hamar megnyilatkozott Jobs.

Mint az Appleinsider megírta, a kaliforniai cég úgy számol, hogy a jövőben Apple-processzorok hajtják majd az iPhone-t, hogy a mobil növekvő népszerűsége ne az olyan konkurens gyártóknak hozzon hasznot, mint amilyen a Samsung. Ez a döntés persze több egyszerű beszállítócserénél: az Apple mostantól nemcsak egy dizájner cég, amelyik ügyesen legózza össze a partnerek alkatrészeit, hanem valódi gyártó lesz belőle. Ennek vannak persze nyilvánvaló (vagy kevésbé nyilvánvaló) gazdasági következményei is, de a lépés visszaadhatja azoknak is a hitét, akik az IBM Intelre cserélése óta aggodalommal figyelik az Apple döntéseit.

Jobs a New York Timesnak mondta el, hogy a 278 milliós felvásárlással  a saját kézikütyük megtámogatása volt a cél. "A PA Semi gyártja majd az integrált csipeket az iPhone-nak és az iPodnak", mondta.

Az biztos, hogy a későbbiekben az Apple könnyebben tudja majd testre szabni termékeit, hiszen olyan processzorokat tud belerakni a kütyükbe, amilyenre a leginkább szüksége van, akár az árat, akár a teljesítményt figyelembe véve. Persze a külső partnerek bevonása némi költségmegtakarítással járhatott a saját fejlesztésekkel szemben, de egy olyan nyereséges vállalkozás esetében, mint amilyen az iPhone, a rugalmasságért cserébe érdemes lehet néhány dollárt beáldozni, mert bár a végösszeg nem lényegtelen, de csak másodlagos.

A döntés azonban nem jelenti azt, hogy a Samsung, meg a többi partner munka nélkül marad, mert a PA Seminek nem volt saját gyártósora, úgyhogy a csipkészítést továbbra is harmadik fél végzi majd, de már az Apple tervei alapján.