A tegnapi WWDC 2008 konferencián Steve Jobs bemutatta az Apple új telefonját, az iPhone 3G-t. Akik végigkísérték a tegnapi élő közvetítést, azok javarészt mindent tudnak, az Apple Store-on pedig közvetlenül az esemény után rögtön megjelent a kicsike, ott is lehet turkálni.



Vékonyabb, csillogóbb, feketébb, fehérebb (két színben is kapható), ráadásul műanyag hátlapos.

Twice as fast. Half the price. Ezzel a mondatpárossal árulja termékét a cupertinói cég. A sebességet a WWDC-n is érzékeltették, az eredmények pedig meggyőzőek voltak. Betöltöttek egy weboldalt az EDGE-et használó, korábbi modellel, és az új iPhone 3G-vel. Az oldalt csaknem háromszor olyan gyorsan töltötte be az új készülék. Persze azt nem kell mondanom, hogy ez a kísérlet nem minősül hivatalos tesztnek, de nagyjából lehet belőle következtetni a tényleges sebességnövekedésre. Összehasonlították a telefont más gyártók 3G-s készülékeivel is, az iPhone rendre elverte őket. A Nokia N95 és a Treo 750 készülékek mellett húzott el jelentősen az új kütyü, ráadásul a teljes weboldal megjelenítésében is jobbnak bizonyult társainál.



Az új telefonba GPS-t is építettek, ezzel sokaknak okoztak meglepetést. Számos új alkalmazással és felturbózott Enterprise támogatással fűszerezték a telefon képességeit, Exchange támogatás, e-mail push, Calendar, AppStore,  hogy csak a korábban már hiányolt elemekre térjek ki. MS Office és iWork dokumentumok kezelése sem okozhat többé gondot.

Az akkumulátor teljesítményét is sikerült megnövelni, így az új telefon 300 órát bír standby, 10 óráig viseli el a folyamatos beszédet, illetve 5-6 órányi böngészésre vagy 7 óra videólejátszásra van lehetőségünk.

Mindezt alacsonyabb áron kínálja az Apple: 199 dollárért lehet a 8 gigabájtos modellhez jutni, 299 dollárért árulják a 16 gigabájtos nagytestvért. Kétszáz dollár, eszméletlen. Persze kíváncsi vagyok, milyen előfizetési díjak járnak majd mellé.

A végére hagytam a legfontosabb hírt: a telefon Magyarországra is megérkezik, a jelek szerint a T-Mobile forgalmazásában. Összesen hetven országban lesz kapható a telefon, az első hullám július 11.-én érkezik 23 országba, a többiek - köztük mi is - néhány hónapon belül juthatnak a kütyühöz. Noha még mindig nem sikerült megegyezni Kínával és Oroszországgal, a tízmilliós cél egyre kevésbé tűnik utópiának.