A Macworld készített egy videót négy programról, amivel könnyebbé tehetjük a munkát a hálózatba kapcsolt számítógépekkel. Persze, van Remote Desktop, meg .Mac szolgáltatások, de a lenti alkalmazások legfontosabb tulajdonsága, hogy ingyenesek. Néhány dolgot leírok ide, de a belinkelt videót is érdemes megnézni, hogyan működik ez a gyakorlatban.

Az első program a WakeOnLan, nevéhez hűen képes a hálózatba kapcsolt (csak kábeles összekötés esetén) macek felébresztésére, hogy képesek legyünk azokon is dolgozni.

A DropCopy használatával egy fekete lyuk jelenik meg a desktopon, azon keresztül érhetjük el a hálózat többi számítógépét, egyetlen mozdulattal másolhatunk fájlokat a gépek között. A program egyszerű üzenetküldő szolgáltatást is tartalmaz. Leopardon és Tigeren is fut.

A ClipboardSharing segítségével a vágólap tartalmát oszthatjuk meg a hálózat többi tagjával.

A Teleport a Screen Sharing funkcióit bővíti ki, egy távoli macet irányíthatunk egy másik mac segítségével. Másolhatunk egyszerű áthúzással, vágólapot oszthatunk meg egyszerűbben, mint a ClipboardSharing segítségével tettük. Mivel a ScreenSharingre épül, ígazából csak Leoparddal használható.

A Leopard beépített ScreenSharing-je is tartogat meglepetéseket annak, aki még nem ismeri ezeket a trükköket. A másik géphez történő gyorsabb kapcsolódás érdekében a ScreenSharing kipakolható a Dockra, vagy a Sidebarra, csak meg kell keresnünk a programot a /System/Library/CoreServices-ben, itt a ScreenSharing nevű ikont húzhatjuk a megfelelő helyre. Elindítva először nem túl barátságosan az ip címet követeli, de ha a Terminalba beírjuk, hogy
defaults write com.apple.ScreenSharing ShowBonjourBrowser_Debug 1

akkor mindjárt barátságosabb kép fogad, és a gépek nevei között válogathatunk.

A másik trükk, hogy a lenti parancs Terminalba pötyögése esetén (a Screen Sharing ekkor ne  fusson) a program ablaka új irányító gombokkal bővül, amivel választhatunk a hatalom gyakorlásának módjai között, vagy állíthatunk a minőségen a kapcsolat sebességének javítása érdekében.
defaults write com.apple.ScreenSharing \
'NSToolbar Configuration ControlToolbar' -dict-add 'TB Item Identifiers' \
'(Scale,Control,Share,Curtain,Capture,FullScreen,
GetClipboard,SendClipboard,Quality)'