Korábban már írtam arról, hogy az Apple felvásárolt egy kisebb processzorfejlesztő céget, a PA Semi-t. A kezdeti találgatások után kiderült, hogy az Apple megszünteti új leányvállalatának Power PC alapú fejlesztéseit, így az is világossá vált, hogy az Apple-t nem a PA Semi jelenleg tesztelt alacsony fogyasztású csipjei érdekelték. Valószínűleg saját elképzelései vannak a jövő Apple- processzorairól.

Azonban kiderült az is, hogy a megvásárolt vállalatnak négy éves szerződése volt az Amerikai Védelmi Minisztériummal több éves megállapodásai voltak az Amerikai Védelmi Minisztériumhoz köthető fegyvergyártókkal, a százmilliós szerződések értelmében a  cég tároló rendszereket fejleszt amerikai rakétákhoz vállalat parnerei aknakereső, radar, és rakétákhoz tartozó tároló rendszereket fejlesztenek. Az Apple nem tervez módosítani a megállapodáson, így az továbbra is él.


Az Apple természetesen nem fogja felbontani a hadsereggel kötött szerződést azért, mert pacifista nézetei vannak. Két okból nem tesz ilyet: egyrészt nincsenek pacifista nézetei, másrészt akkor sem tudná ezt megtenni, ha akarná. Mindannyian érezzük a súlyát a szavaknak: amerikai hadsereggel kötött szerződés.

Másrészt ez lehet az, ami új árnyalatot fest az Apple brand piaci képére. Vajon a tisztaságra és letisztultságra óriási hangsúlyt fektető márka mennyiben kelt új érzetet a vásárlóban, ha az tisztában van az Apple katonai jellegű fejlesztéseivel? Lehet-e ez hatással a márka megítélésére?

Valószínűleg nem. A háborúkról és bombákról ugyanis nem illik beszélni. Akkor sem, amikor a repülőgépekből hajigálják ki azokat, és különösen akkor nem, amikor a béke érdekében gyártják őket. Nem szeretünk rá gondolni, mert lehangol minket. Ez is segíthet fenntartani a fegyvergyártás szereplőinek a tisztaság látszatát. Zárjuk le a gondolatmenetet és nyugtassuk meg magunkat az egyik megszokott módon: olyan egyezségek működtetik a rendszert, amikről jobb, ha nem is tudunk.