Tudom, én is megírtam már, időről-időre felröppen a hír, és nem gondolom, hogy kész tényként kell kezelni, de érdekes fejtegetés jelent meg a Registeren. A szerző szerint fontos észrevennünk, hogy az iPhone-készletek egy hónappal a WWDC előtt kezdtek el kifogyni. Mindenki arra számít, hogy a fejlesztői konferencián mutatják majd be a 3G-s mobilt, de akkor hogyan lehetséges az, hogy már most alig lehet megvenni az iPhone-t? Erre elvileg csak június első felében kerülhetett volna sor, ehhez képest már májusban megcsappantak a készletek.

A Register szerzője, Tony Smith tudni véli, mi áll az ügy hátterében. Szerinte azért történt így, mert az Apple előbb bemutatja a készüléket, és a konferencián valami mással áll elő.

Meg is indokolta, miért: a WWDC elsősorban a fejlesztőknek szól, márpedig nekik semmi dolguk a 3G-s készülékkel. Az SDK adott, azt ismerik, a 3G sem okozhat meglepetést, a fejlesztők szempontjából a mobil megjelenése gyakorlatilag érdektelen. A gondolatmenet logikus, csak egy helyen hibázik: a WWDC nagy publicitást, élő közvetítéseket kap, ilyen lehetőséget meg nem szívesen hagyna ki Steve Jobs az új iPhone promótálására.

Mindenesetre Smith szerint sokkal valószínűbb, hogy az Apple beszáll a kézikonzolos biznizbe, és egy olyan készülékkel áll elő, amit elsősorban játékra használnak majd a népek. Elsőre durván hangzik, de végiggondoltam, és nem hülyeség.


A fantázia beindult

A piac ugye meglehetősen kevés szereplőből áll. Nintendo DS, Sony PSP, oszt jónapot. Ide még be tudna férni egy gyártó, és mivel az Apple brand sokkal erősebb, mint akárcsak a Nokia, könnyebben érhetne el sikereket a kaliforniai cég, mint finn konkurense az N-Gage-sorozattal. Sokan divatból megvennék a készüléket.

Az adottságok mindenesetre jók. Vannak kellően nagy képernyők, fejlett operációs rendszer, meg egy rakás lelkes fejlesztő, partner, akikre építve piacot lehetne teremteni a készüléknek. Persze ez rengeteg meló, évekbe telhet, amíg elég tartalom lesz a konzolon, de ha az Apple-nek vannak ilyen tervei, akkor csak be kell mutatni valamikor a kütyüt, és miért ne pont most? Nem sokkal azután, hogy kiderült, a cég bevásárolta magát egy processzorgyártóba, szóval olyan csipeket gyártat magának, amilyet csak akar (vagy tud).

Nem mondom, hogy a jóslat megvalósul, de az biztos, hogy nem hülyeség, és itt lenne az ideje, hogy az Apple kezdjen valamit azzal a rakás pénzzel, amin ücsörög. A kézikonzolok piaca egy lehetséges út, ahonnan meg már annyi a leágazás, hogy azt összeszámolni is nehéz lenne.