Az ingyenes és nyílt forráskódú irodai alkalmazáscsomag legújabb verziója készül, hivatalosan kiadott bétája itt tölthető le macre is. Régóta várunk rá, én legalábbis nem vagyok kibékülve egyik Maces irodai cuccal sem; egyszer lomhák, máskor kompatibilitási gondjaik vannak, és valahogy nem állnak kézre. A Microsoftos dokumentumokkal - természetesen leszámítva az MS Office-t - eddig az OpenOffice-nak volt a legkevesebb gondja, de azért annak is volt pár.

Lássuk, mit ígérnek: X11 elfelejtve, a program önállóan fut Mac OSX-en, Start Center ablak indításkor, hogy kiválaszthasd a megfelelő alkalmazást, pdf támogatás, megnövelt szerkesztési felületek, jegyzetelési lehetőség. A táblázatkezelő képes egy txt adait táblázatba rendezni, ez ugye nem újítás, inkább hiánypótlás. Olyan funkció is megtalálható, amit az Office 2008-ból kihagytak: a Solver optimumérték-számító hasznos lehet, ha mondjuk karácsonykor nem tudjuk eldönteni, mennyi csomagolóanyagot vegyünk. Csak annyit kell tenni, hogy lemérjük a dobozokat, megadjuk a különféle csomagolópapírok méretét, pötyögünk még vagy fél órát fejvakarva, aztán a program készítőit melegebb éghajlatra küldve inkább veszünk kétszer annyi papírt, mint kellene. Mint mindig.

Szóval nagy várakozással álltam neki, ezért persze csalódnom kellett. Valamivel gyorsabb a program indítása, köszönhetően, hogy nem kell az X11 környezettel bénázni, de azért nem ájultam el. Akkor viszont pislogtam nagyokat, amikor egy egyszerű táblázatban scrollozást alig tudott teljesíteni, a processzor 100 százalék közelében pörgött. Ezt nyilván javítják a végleges verzióban. A pdf importálása, exportálása nagyon hasznos tud lenni, a jegyzetelés pofás formába lett öntve, a beígért fresh-looking ikonok viszont gagyin néznek ki. A dokumentum-, és monitormegosztás céges környezetben, prezentációknál teszi könnyebbé a munkát.

Van még idejük a srácoknak, hiszen ez csak az első béta, a végleges verziót pedig idén szeptemberben tervezik kiadni. Mindent bele.