Azt eddig is tudtuk, hogy valamiért nehezen akar beindulni az iPhone kínai debütálása. Steve Jobs és a China Mobile vezetősége egyaránt hallgatott a korábbi megbeszéléseken elhangzottakról, majd március végén már a telefon szingapúri debütálásáról szóltak a pletykák. Kína körül sokáig csend volt, talán nem akart az ország még nagyobb feltűnést, mint amit a tibetiek elhallgattatásával szereztek maguknak.

Wang Jianzhou, a China Mobile elnöke a múlt héten említést tett az egyeztetésekről a Boao Forum for Asia konferenciáján. Az elnök azt állította, hogy az érdemi tárgyalásokat megakadályozták a két cég elképzelései közötti alapvető különbségek, így például nem tudtak megegyezni az üzleti modell ügyében.

"Ajtóink mindaddig nyitva állnak, amíg a fogyasztók igénylik a terméket" - üzent a China Mobile az Apple-nek. Hogy Mohammed hányszor megy még el a hegyhez, az az Apple pénzügyi- és marketingstratégiáján múlik, az mindenesetre sokat nyom a latba, hogy a China Mobile előfizetőinek száma megközelíti a 380 milliót, ami Kína lakosságának csaknem harminc százaléka.