A Preview a Leopard óta néhány új lehetőséggel gazdagodott. Néhány ügyes funkcióját érdemes használni, mert gyors, és mert nem kell külön programokat telepíteni és indítgatni egyszerű mindennapi feladatoknál. Erről lesz most szó, meg a végére egy kis okossággal készültem a sleepről, mivel szerintem sokan még mindig nem hallottunk a sleep mód megváltoztatási lehetőségéről.

Preview

Ugyanazért szeretem, mint a TextEditet. Gyors, egyszerű, nem rinyál. Tudtátok viszont, hogy a Leopardban olyanokat tud, mint a képek átméretezése, többoldalas nyomtatás, vagy például a pdf-ek szerkesztése?

PDF-ek szerkesztése

A pdf dokumentumok azért jók, mert biztos, hogy minden gépen ugyanúgy festenek, ha megnyitjuk őket. Ezért cserébe nem nyúlkálhat bennük senki, csak aki megveszi az Abobe Acrobat Professionalt, az ötlet megvalósításától két dolog fogja elriasztani a júzert: a 449 dolláros ár, és az átláthatatlan felhasználói felület.

Meg mostantól az új Preview is. A Tools: Annotate és a Tools: Mark Up menüelemek segítenek az egyszerű szerkesztésben (már ha a dokumentum védelme ezt megengedi), előbbivel beszúrhatunk megjegyzéseket (Add Note), linket (Add Link), bekarikázhatunk lényeges részeket (Rectangle és Oval), utóbbival a szöveget módosíthatjuk (kiemelés, áthúzás, aláhúzás). Ha URL-t akarunk linkelni, a szöveg kijelölése után Tools - Annotate - Add Link, majd az Action-nél válasszuk ki az URL opciót. Majd persze írjuk is be az webcímet. Érdemes utána kiemelni a szövegrészt, mert alapból a program ezt nem teszi meg.

Törölhetünk is oldalakat a pdf-ből, ezt a Command és Delete gombok együttes megnyomásával érjük el, ha a sidebaron (az oldalakat áttekintő oldalsó oszlop) kijelöltük a kívánt oldalt. Ha a pdf-et egy másik adobe dokumentum oldalaival szeretnénk kibővíteni, mindkét fájl megnyitása után az egyik pdf sidebarjáról áthúzhatunk oldalakat a másik pdf sidebarjára.

Képek szerkesztése

A Tools: Adjust Size menüponttal a képeket is gyorsan és igény szerint átméretezhetjük. Az Adjust Colorral beállíthatjuk a legáltalánosabb képi összetevőket, egy kis kontrasztállításért nem kell Aperture-t, vagy Photoshopot nyitnunk.

Sleep mode

Szóval tényleg nem ide illik, meg nem is új találmány, de ha kíváncsiak vagyunk, MacBookunk milyen sleep technikát használ, vagy mondjuk át is akarjuk azt állítani, érdemes átfutni a leírást.

Terminálba írjuk be, hogy pmset -g | grep hibernatemode, ekkor a pmset program kiírja nekünk az aktuális sleep mód kódszámát, ami egy nemnegatív egész szám. Ha kíváncsiak vagyunk, mi van a megjelenített szám mögött, íme a magyarázat:

0  - Old style sleep mód, a RAM áram alatt marad, safe sleep kikapcsolva, szupergyors ébredés bekapcsolva
1 - Hibernáció, a RAM tartalma a merevlemezre lesz kiírva, a rendszer teljesen le lesz kapcsolva, lassabb ébredés
3 - 2005 ősze óta az alapértelmezett mód, RAM áram alatt marad, de a tartalma kiírásra kerül a merevlemezre. Ha kifogy az akkumulátor, automatikusan hibernálásra kerül a gép
5 - Ugyanaz, mint az 1, azoknak kifejlesztve, akik secure virtual memory-t használnak
7 - Ugyanaz, mint az 3, azoknak kifejlesztve, akik secure virtual memory-t használnak

Ha valaki a régi sleep módot preferálja, átállíthatja azt az alábbi paranccsal, de előbb jegyezze fel az előző kódszámát, hogy vissza tudja állítani.

sudo pmset -a hibernatemode 0


A 0 helyére persze bármelyik másik számot is beírhatjuk. Ha emellett döntünk (egyébként a 3-as a legbiztonságosabb), felszabadíthatjuk a merevlemezen tárolt memóriatartalomnak fenntartott helyet, ehhez használjuk az alábbi két parancsot:

cd /var/vm
sudo rm sleepimage