Megjelent az Atom procik útiterve, ugye ezek az Intel alacsonyfogyasztású csipjei, meg szerintem a jövő zálogai. Mindannyian végigéltük azt a folyamatot, aminek az elején böszme nagy gépek kínlódtak a legegyszerűbb feladatokkal is, és aminek a végén (ma) már csak olyan konfigurációkat tudunk megvenni, amiknek az ereje meghaladja a hétköznapok szükségleteit. A 2,2 gigahertzes Core 2 Duo bőven elég böngészéshez, filmnézéshez (1080p), néha talán még sok is, játszani és Toy Story-t renderelni meg amúgy sem egy alapgéppel fogunk. A folyamat nem áll meg, a teljesítmény meg a gépigény az alapfeladatokat tekintve szerintem folyamatosan elszakadnak majd egymástól, úgyhogy végre lehet játszani a gép fogyasztásával: tartsuk szinten, esetleg ejtsük a gigahertzet, de fogyasszon kevesebbet a gép.

Az Atomok eleve keveset fogyasztanak, 2,5 wattnál elvileg nem zabál többet az 1,6 gigahertzes verzió (az Airben hagyományos felépítésű csak speciális tokozású  csip van, nem ez), ami elképesztő: a mobil Core 2 Duók ennek a tízszeresét is elfűtik. Na de az alapmodell még nem elég a mindennapi munkára, valamivel jobb lesz a helyzet a nemsokára érkező, 1,87 gigahahertzes verzióval. Az Electronistán megjelent útiterv szerint a csip az Atom 200-as sorozatba illeszkedik majd, a rendszerbusz órajele 533 megahertzes lesz, a másodszintű gyorsítótár meg 512 kilobájt.

Persze ezeket még UMPC-kbe szánják, a pletykák viszont már a 300-as sorozatot emlegetik, amik kétmagos processzorok lesznek, így bőven el tudnának működtetni egy hagyományos laptopot, például egy MacBookot is. A csip órajele állítólag 1,87 gigahertz lesz, és bár teljesítménye elmarad majd a hagyományos Core 2 Duókétól, de (némi infó meg hasraütés alapján) egy 1,4 gigahertzes mobilproci sebességét már hozzák. Szóval az 1,6-os Airhez képest csak 15-20 százalékos lenne a lassulás, miközben a fogyasztás drasztikusan visszaesne.

Van itt még valami, szintén az Inteltől: az óriás 160 gigabájtos ssd-ket tervez a piacra dobni. Manapság még a 64 gigabájtos verzió a legnagyobb, széles körben elterjedt ssd, de nemcsak a tárolókapacitás nőne, hanem az ár is jelentősen csökkenne, akár ötven százalékkal évente (most még ezer dollár a 64 gigabájtos modell, ezek alapján két év múlva 250 dolcsiért elvihetnénk).

Mit jelent ez? A merevlemezeket leválthatják az ssd-k mindegyik laptopban, a processzorok fogyasztása is visszaesik, összességében tehát mobilabbak, hordozhatóbbak lesznek a gépek, miközben a hétköznapi feladatokra továbbra is alkalmasak maradnak. Mondjuk én nem nyugszom meg, amíg a laptopom nem bírja külső akkuk nélkül legalább 12 órán keresztül a munkát, de első lépésnek jók ezek.