Paul McCartney aláírt egy 400 millió dolláros megállapodást az Apple-lel, miszerint a teljes Beatles repertoár letölthető lesz az iTunes-on - állítja meggyőződéssel a The Inquirer. Mindenesetre a hír még nem kapott megerősítést egyik részről sem, mi több, az Apple állítólag spekulációnak nevezte a pletykát.


Az mindenesetre biztos, hogy egy hasonló lépéssel nemcsak Paul markát ütné egy rakás pénz, hanem a Beatles dalok "társtulajdonosainak" is jól jönne az üzlet: ők a legendás tagok, Ringo Starr, John Lennon és George Harrison családtagjai, az EMI, a Sony és Michael Jackson. Panaszkodott is emiatt Paul McCartney eleget: nem játszhatja el az általa írt slágereket anélkül, hogy valakinek ne fizetne valamennyit. Sajnos megszokott dolog ez a zeneiparban, mindenesetre inspiráló lehet koncert közben.

Az eset azért is érdekes, mert a Beatles-féle Apple Corp. a múltban sok esetben találkozott már az Apple Inc.-vel, mégpedig mindig az Apple védjeggyel kapcsolatos peres eljárásokon. Az 1978-ban kezdődő jogi vitát a névegyezőség miatt egészen 2007-ig folytatták (ha egyáltalán véget ér valaha is), legutóbb az Apple online zenepiacra történő betörésekor csaptak össze, ez a lépés ugyanis ellentétes volt egy korábbi megállapodással, aminek értelmében a kaliforniai cég használhatja a nevet, amíg nem lép a zenepiacra. A legutóbbi megállapodás szerint biztosan nem kis summát tett zsebre az Apple Corp., mivel minden névvel kapcsolatos jog az Apple Inc.-re szállt, a másik fél tőlük licenszeli saját nevét.

Szóval Steve Jobs hiába tisztelte annyira a Beatles-t, hogy állítólag részben emiatt vette fel cégének az Apple nevet, 1981 óta fizet kisebb-nagyobb összegeket a másik almalogós cégnek. Mondjuk biztosan nincs harag, szívesen meghallgatnék egy Jobs-McCartney beszélgetést, amint a nagy emberek egy kellemes vacsora után egy üveg bor mellett folytatnak, miközben cégeik ügyvédjei egymást anyázzák. Tanulságos lenne.