Egy nappal az SDK konferencia után a Sun Microsystems bejelentette, hogy elkészíti a Java iPhone-ra és iPod Touch-ra írt változatát. Ez ellentmond annak, amit Steve Jobstól korábban hallottunk egy interjúban. Akkor azt mondta, hogy nem éri meg a Javát beépíteni a telefonba, mivel már senki nem használja azt.

A szoftver a Java Micro Edition egy változata lesz, amit leginkább mobiltelefonos játékokra, meg néhány business alkalmazásra használnak. A fejlesztés alatt álló Java Virtual Machine-t az év második felében készülnek kiadni, miután az Apple piacra dobja az iPhone 2.0-ás programcsomagját. A Sun tervei szerint az alkalmazás az AppStore-on fog megjelenni, mint külső fejlesztés. Íme az első jele annak, hogyan mennek majd a dolgok ezentúl. Annak ellenére, hogy Steve Jobs kinyilatkozta, valamely program nem megfelelő a platformra, a nyílttá tett fejlesztési lehetőség visszaszól: azt majd más (a júzer) eldönti. Persze a végső engedélyezés még mindig az Apple kezében van.

Mert milyen program az, ami nem kerülhet be az AppStore kínálatába? Erre választ találunk az iPhone Software FAQ-ban. Pornóval foglalkozó anyag például nem. Semmi olyan, ami sérti a felhasználó magánéletét. Sem rosszindulatú kód, sem olyan cucc, ami törvénytelen, vagy váratlan. Igen, váratlan (egészen pontosan az "unforeseen" szó szerepel a leírásban). Jogos a kérdés, az meg micsoda? "Ilyen például a Java" - mondhatná erre az Apple, de a jóízlés nevében reméljük, nem tesz ilyet.