Sokat nem kell magyarázni ezt a Gizmodón talált grafikont, mert magáért beszél: a legújabb fejlesztések után jelentősen csökkent a MacBook és a MacBook Pro működési ideje, ha telepekről futtatjuk őket. A legnagyobb, 17 colos laptop például papíron 5,75 órán keresztül bírta, mostantól, a 2,6 gigahertzes verziónak csak 4,5 óra marad. A MacBook hat órás üzemideje persze vicc, viszont most ez az eltúlzott érték is 4,5 órára zsugorodik a 2,4 gigahertzes modellel. Akkor mennyi marad a valóságban? Húsz perc?

A dolog mindenesetre fura. A 15-ös Prónál miért változatlanok az értékek? A Macbooknál miért csökkent másfél órát az üzemidő, ha csak tíz százalékkal nőtt a processzorteljesítmény? Főleg, hogy az új csip elvileg 10 százalékkal kevesebbet fogyaszt, mint a 2,2-es Core 2 Duo. Lehet, hogy az Apple végre valóság-közeli értékeket ad meg? Ezt egy olyan MacBook-tulajdonos kérdezi, akinek a gépe normális használat mellett még három órát sem bírt soha, nemhogy hatot!

Persze kiderült a turpisság. Az Apple eddig egy olyan teszt alapján jelölte meg a gépek akkuidejét, aminek semmi köze nem volt a valósághoz: kikapcsolt wifivel szerkesztettek szöveget. Most azonban már bekapcsolt wifivel böngészgettek, ami végre már egy életszerű szituáció. Ha ugyanazt a tesztet alkalmazzuk mindkét generációnál, kiderül, hogy az újak tovább bírják. Ennyivel: