Eldőlt a formátumháború. És akkor mi van? Hát például az, hogy az emberek végre elkezdhetnek újgenerációs optikai meghajtókat vásárolni, nem kell többé attól félniük, hogy a megvásárolt formátum két éven belül megdöglik. Néhányan persze megszívták. Az a másfél-kétmilló ember, aki Toshiba-lejátszót vett magának, ők bármilyen keveset is költöttek a készülékre, az ráfizetés volt, mert márciustól már a gyártó sem támogatja a formátumot, a hollywoodi stúdiók nem készítenek több filmet hddvd-re, azzal a tartalommal kell beérni, amit eddig sikerült begyűjteni. Az meg nem sok.

A folyamat biztosan felgyorsul, az emberek elkezdik megvenni a blurayt, kiépülnek az új házimozi rendszerek. És itt vegyük észre, hogy az Apple milyen nagy lelkesedéssel maradt eddig ki az egész huzakodásból.

Pedig nem ezt ígérte, 2005-ben még a bluray mellé állt, és azt mondta, támogatja majd a formátumot, valóban azonban a kisujját sem mozdította az eleve esélyesebb technológia támogatásáért. Persze előbb-utóbb megjelenhet a Mac Próban, vagy a MacBook Próban egy bluray-olvasó, de ez még nem változtat azon, hogy a magát innovatívnak nevező cég teljesen kivonta magát az újgenerációs adattárolók harcából.

Miért? Talán amiért a Microsoft az életképtelenebb hddvd mellé állt, és elkezdte a Toshiba olvasóját árulni az Xbox 360 mellé: időhúzás miatt. Sem a redmondi cégnek, sem az Apple-nek nem érdeke az optikai adattárolók gyors elterjedése, és amíg a lehetetlen állapot fenntartásához egyik oldalon a támogatásra volt szükség, addig az esélyesebb oldalon a támogatás megvonásával lehetett eredményt elérni: így lett kiegyensúlyozott a piac, így tudott a hddvd évekig életben maradni.

Az Apple ugyanis - akárcsak a Microsoft - az online tartalmak iránti kereslet erősítésében érdekelt, ott az iTunes, a formátumháború végére már nagyfelbontású mozikat is le lehet tölteni, tessék azt használni, nem kell korongokkal bohóckodni. Minden egyes hónappal, amit az emberek bizonytalanságban töltöttek, nyertek az online tartalomszolgáltatók, a technológia terjedt, erősödött. Nem gondolom, hogy pár éven belül ne terjedne el a bluray minden otthonban, de az biztos, hogy a letöltések piaca két-három éven belül sokkal nagyobb lesz, mint amekkora lehetett volna, ha már 2006-ban eldől a formátumháború.