Megmondom őszintén kicsit szkeptikus voltam, amikor megkerestek a hazai AVAX márkától, hogy teszteljük a termékeiket. Elsőre nem tűntek túl izgalmasnak a saját márka alatt futó powerbankok, usb hubok, vagy GaN töltők, de úgy gondoltam, hogy egy próbát megér, nézzük meg, mit tudunk mi magyarok ebben a szegmensben.

Nos fontos elsőre leszögezném, hogy bár az AVAX azt hirdeti magáról, hogy hazai fejlesztésű, a termékeket sajnos már nem meglepő módon nem itthon, hanem Kínában gyártják, gondolom bérgyártásban. Ezzel alapvetően nem lenne gond, de az igazi prémium minőség érzése néha-néha elmarad pont emiatt, de erről majd később.

De mielőtt mélyebben belevágnánk a termékekbe, nézzük meg, mit ír magáról az AVAX csapata:

Olyan termékek fejlesztésében találtuk meg a hivatásunkat, melyek használatával a lehető legkevesebb kompromisszumot kell kötni.

Mi, alapítók, műszaki és kereskedelmi területen tevékenykedtünk korábbi munkáink során. 2015-től egy véletlen folytán közösen kezdtünk dolgozni, melynek során számos márka termékeinek a fejlesztésében segítettünk.

Tucatnyi nemzetközi kiállítás és több száz termékminta kipróbálása után mondtuk azt, hogy próbáljunk ki egy kicsit más utat is. A legtöbb márka esetében mindig volt valami, amit mi másképpen csináltunk volna, és 2019-ben határoztuk el, hogy megalapítjuk az AVAX márkát.
Egy olyan brand-et szeretnénk felépíteni, amiben ezek a tapasztalatok jelennek meg, de bárki számára könnyen elérhető marad.
Minden terméknél, az alkatrészeket gondosan kiválasztva építjük fel a nagy egészet, figyelve a részletekben rejlő kihívásokra.

Ez számunkra az a FLOW, ami kiteljesít, és segít az akadályokon túllendülve létrehozni valami számunkra fontosat. Ezt szeretnénk a termékekben átadni, és szellemiségében segíteni, hogy Te is meg tudd tapasztalni ezt az állapotot.

Hozzánk egyébként egy Desky+ névre hallgató asztali "Fast Charger Station" vagyis egy GaN töltő, egy-egy Vitality és Leisure néven futó 15 és 20 ezer mAh-es powerbank, valamint két Prime fantázianevű USB-hub, amelyből az egyik USB-C kimenetellel rendelkezik.

Desky+

Nézzük, mit ígér az AVAX a töltővel kapcsolatban:

  • GaN töltő: lényege, hogy kicsi, nagyobb teljesítményre képes, hatékonyabb, kevesebb veszteség a töltés során
  • Akár 3 laptop+1 kisebb eszköz (tablet/telefon,Macbook) is tölthető rajta egyszerre
  • A 4db PD/TypeC port 100W teljesítményre képes egyenként
  • együttes töltésnél 200W az összteljesítménye (65W+65W+30W+30W)
  • nagyon kis méret, talán a piac legkisebb töltője ebben a teljesítményben
  • magas minőségű anyaghasználat, nagyon pontos illesztések és rendkívül szép kidolgozás

img_20240704_071053-min.jpg

Még tavasszal érkezett hozzám a Voltme hasonló megoldása, így rögtön volt viszonyítási alap. Bár a Desky+ azt ígéri magáról, hogy egyszerre akár 4 eszközt is képes feltölteni, azért itt van egy szerintem zavaró apróság: csak USB-C kimenet van az eszközön, így ha nincs megfelelő számú USB-C/USB-C kábelünk, akkor rögtön nem tudjuk az összes eszközünket egyszerre tölteni. Ebből a szempontból nekem jobban bejön a Voltme megoldása, hiszen ott a 3 USB-C kimenet mellett rendelkezésemre áll 2 darab hagyományos USB kimenet is, ami sokszor nagyon hasznos tud lenni.

img_20240704_071150-min.jpg

Ezt leszámítva az eszköz teszi a dolgát, a MacBookot valóban gond nélkül megtáplálta, mellette a telefonokat is képes volt egyszerre tölteni, szóval a célra tökéletesen megfelel, főleg ha éppen elutazunk, és nem akarunk felesleges töltőket magunkkal cipelni. Így tettem én is, csak ezt a és a Voltme-t vittem magammal Olaszországba, utóbbit feleségem használta, az AVAX kütyüjét pedig én.

A Desky+ amúgy csinos, pont jó méretű és tapasztalataim szerint egyáltalán nem melegszik. Viszont egy hordozó szütyőnek, ami a Voltme-hez is jár, azért örültem volna, de persze ennek a hiánya nem von le semmit az eszköz értékéből.

Powerbankok

Ahogy fentebb írtam, ebből rögtön kettő érkezett, egy fehér 15 ezer mAh-es kapacitással Leisure néven, erre rögtön le is csapott az asszony, nekem pedig maradt a fekete Vitality, ez 20 ezer mAh-es kapacitással rendelkezik. Összehasonlítási alapom itt is volt, hiszen nemrég vásároltam az Alzából egy ugyanilyen kapacitású AlzaPower eszközt.

img_20240704_070834-min.jpg

A fehér az Alza powerbankja, a fekete az AVAX-é

Külsőre semmi extra, egy hagyományos powerbankról beszélünk, egy pici kijelzőn figyelhetjük a telep töltöttségi szintjét, az elején pedig egy USB-C illetve egy hagyományos USB csatlakozó van és semmi más. Hasonlóan a Desky+-hoz, a kimenetek számával itt sem voltam feltétlen elégedett, hiszen ha már ekkor a kapacitás, akkor lehet, hogy jó lenne ha egyszerre több eszközt is tudnék tölteni. Az Alza saját márkás kütyüjénél például rögtön 2 USB, 1 USB-C és 1 mikro USB kimenetem is van, így ez ott megoldott.

img_20240704_070858-min.jpg

 1-2 napos használat után megjelentek a karcok, kopások

img_20240704_074540-min.jpg

A powerbankot egyébként beleraktam egy textil szemüvegtokba, hogy ne karcolódjon, ehhez képest már 1 nap használat után apróbb kopások és karcok jelentek meg a fekete felületen. Nyilván egy powerbanknál a kinézet nem az elsődleges, de azért örülnék neki, ha egy 15 ezer forintos eszköz nem lenne karcos 1-2 nap használat után.

img_20240704_074536-min.jpg

Egyébként gyorsan és melegedés nélkül töltötte a telefonokat városnézés közben is (ráadásul az USB-C kimeneteken keresztül 30W / 65W-al is tölthetjük az erre alkalmas eszközöket), cserébe lassan merült, úgyhogy ezektől az apróságoktól eltekintve abszolút elégedett voltam vele, és feleségem se panaszkodott rá. Bár maga a töltő nem kicsi, súlya nem nagy, így zsebben is kényelmesen lehet tartani, amíg töltődik a telefon (bár zsebben nem kéne semmit tartani ugyebár.)

És akkor az USB hubok

Nos ezek azok az eszközök, amikről csak annyit tudok elmondani, hogy jók. Az USB-C kábellel rendelkező Primeremekül működik MacBookkal is, 1 port helyett rögtön lesz 4 USB 3.0-s port, így minden eszközt kényelmesen lehet csatlakoztatni. A hub csinos, kicsi, nem melegszik, teszi a dolgát.

img_20240704_071221-min.jpg

Verdikt

Örülök neki, hogy van egy magyar csapat, aki azt tűzte ki célnak, hogy minőségi kiegészítő termékeket gyártsanak, és úgy gondolom, hogy ez nagyrészt teljesül is. Vannak azonban zavaró hiányosságok, de lehet csak számomra: ilyen például a kevés USB kimenet az egyes eszközökön, illetve a powerbank gyors kopása, de ezeket betudhatjuk akár gyermekbetegségnek is. Azt is megértem, hogy nem itthon készülnek az eszközök, nyilván így lehet versenyképes szinten tartani az árakat, de 2024-ben szerintem ezt idehaza, de Európában is biztosan meg lehetne oldani.

img_20240704_071602-min.jpg

Kicsit illúzióromboló, hogy veszek egy hazai terméket, aminek a dobozán ott virít a "Származási hely: Kína" felirat, pedig ez az oldalon sehol nincs feltűntetve, legalábbis én nem találtam. Azt gondolom, megfelelő marketinggel így is siker lehet az AVAX, de ha következő generációk gyártásánál ezekre is figyelmet fordítanak, akkor biztosan az lesz.

Köszönjük a termékeket és a tesztelési lehetőséget az AVAX csapatának!