A Worldwide Developers Conference (WWDC) során az Apple bemutatta a 2024-es nagy OS frissítéseket. Ezek az ősszel érkező verziók jelentős változásokat hoznak, amelyeket évek óta nem láttunk. Ezek közé tartozik az Apple Intelligence, az iOS 18 és iPadOS 18 fejlett testreszabási lehetőségei, valamint az iPhone tükrözése a macOS Sequoia rendszeren — hogy csak néhányat említsünk.

ios18-00-05-27-13-still001_jpg.jpg

Bár az Apple ezeket az OS frissítéseket csak az év későbbi szakaszában teszi elérhetővé a nyilvánosság számára, a vállalat fejlesztői programjába feliratkozottak már most kipróbálhatják őket. Azok számára, akik valahol a kettő között helyezkednek el, a nyilvános béta verziók jövő hónapban telepíthetők.

Bemutatkozik az új homescreen

Az iOS 18 beta 1 egyik legnagyobb változása a megújult Kezdőképernyő. Az iPhone történetében először bárhová helyezhetjük az alkalmazásikonokat a rácson. Ennek eredményeként a felhasználóknak már nem kell átlátszó widget trükkökre támaszkodniuk ahhoz, hogy üres helyeket hagyjanak az alkalmazások között.

scr-20240614-jjt.png

Ez azonban messze nem a legfigyelemreméltóbb újdonság az iOS 18 Kezdőképernyőjén. Az első bétával a felhasználók kipróbálhatják az új ikon- és widget-színezési funkciót, amelyet az Apple a WWDC24 során mutatott be. Így, akárcsak a widgetek esetében, az alkalmazásikonok is kínálhatnak sötét mód változatokat, amelyek alkalmazkodnak a rendszer megjelenítési beállításaihoz. Alternatív megoldásként választhatunk egy egyedi színezést is, amely minden ikonra és widgetre alkalmazható — még akkor is, ha az alkalmazás fejlesztője nem támogatta a funkciót.

Őszintén szólva, szerintem ez az egyik legolcsóbb kinézetű újdonság, amit az Apple bemutatott hosszú idő óta. Valójában, bár az iOS általában kifinomultabb funkciókat kínál a megjelenéskor, azt mondanám, hogy az Android Material You megoldása viszi a pálmát. Az Android esetében az alkalmazásfejlesztőknek nem kell optimalizálniuk az alkalmazásikonjaikat vagy widgetjeiket az új színezés alkalmazásához. Ennek eredményeként a végeredmény olyan, mint egy gyengén megtervezett jailbreak tweak a 2010-es évekből. Az Apple egy “Material Ew”-t adott nekünk.

Az egyértelműség kedvéért, szerintem a színezés általában rosszul néz ki minden alkalmazásikonon és widgeten — beleértve az Apple saját ikonjait is. Sok ikon olvashatatlanná válik, és az ikonok gyors azonosítása rémálommá válik. Még az értesítési jelvény is pirosról feketére vált, ami megnehezíti a felismerését.

Azonban az iOS 18 beta 1 Kezdőképernyő frissítései nem állnak meg itt. Néhány további remek változás közé tartozik az egyes alkalmazások biometrikus zárolása és egy Rejtett mappa, amelybe elrejthetők a kényes alkalmazások. Ezek a kiegészítések megkönnyítik a kíváncsi szemek elől a privát alkalmazások és adatok védelmét, anélkül, hogy harmadik fél fejlesztőinek saját biztonsági intézkedéseket kellene beépíteniük az alkalmazásaikba. Ha elrejtesz egy alkalmazást, az egy zárolt Rejtett mappába kerül, amely az Alkalmazáskönyvtár alján található.

Továbbá, az iOS 18 beta 1-től kezdve a régi widgetek már nem támogatottak. Bár a legtöbb releváns alkalmazás már átvette az iOS 14-ben bevezetett újabb widgeteket, néhány még nem. Ha ilyen widgeteket helyeztél el a kijelölt területre, azok egyszerűen eltűnnek, amint frissíted az iOS 18-ra.

Végül, a Kezdőképernyő szerkesztésekor mostantól van egy gomb, amely nagyítja az alkalmazásikonokat és widgeteket. Ennek bekapcsolása elrejti az alkalmazásneveket is, amit néhány felhasználó tisztább megjelenésnek tarthat.

Nem lehet tagadni, hogy az iOS 18 Kezdőképernyő frissítése az egyik legjelentősebb változás az elmúlt években. Bár egyeseknek nem tetszik, hogyan működik a színezési effektus, az nincs rákényszerítve a felhasználókra, és az, hogy több lehetőség áll rendelkezésre, egy üdvözlendő lépés, amely fokozatosan felszabadíthatja az iOS-t a korábbi kötöttségei alól.

Változik a Vezérlőközpont

Az iPhone Vezérlőközpontja tartalmazza a leggyakrabban használt kapcsolókat, a Most játszott csempét, az okosotthon vezérlőket és még sok mást. Évekig az Apple megakadályozta az iPhone felhasználókat abban, hogy a Vezérlőközpontot érdemben testreszabják. Néhány apró kapcsoló hozzáadásán és eltávolításán kívül a felhasználók a technológiai óriás alapértelmezett beállításaira voltak korlátozva.

scr-20240614-jka.png

Az iOS 18 beta 1 teljesen új szintre emeli a Vezérlőközpontot. Ezzel a kiadással akár teljesen üres Vezérlőközpontot is kialakíthatsz, ha úgy szeretnéd. Minden kapcsoló cserélhető, és bizonyos kapcsolók több méretben is elérhetők.

Természetesen a nagyobb kapcsolók és csempék gyorsabban kifogynak a helyből, az Apple ezt a Control Center lapok bevezetésével orvosolja. Az iOS 18 béta 1-es verziójával több oldalt is létrehozhatsz, és szükség szerint testre szabhatod őket. Akár ugyanazt a kapcsolót többször is hozzáadhatod ugyanahhoz vagy különböző oldalakhoz. Ez nagyjából egy teljesen rugalmas vászon.

Az iOS 18 valóban az Android Gyorsbeállításait utánozza, lehetővé téve az iPhone felhasználók számára, hogy csak azokat a parancsikonokat adják hozzá és helyezzék előtérbe, amelyekre szükségük van. Az új API-val pedig a fejlesztők saját kapcsolókat is tervezhetnek, amelyeket az iPhone 15 Pro felhasználói az Akciógombhoz is hozzárendelhetnek — a Vezérlőközponton túl.

Az egyik leggyakrabban kért iOS funkció a kamera- és zseblámpa-kapcsolók eltávolításának vagy lecserélésének lehetősége a zárolási képernyőn. Az iOS 18 beta 1 végre lehetővé teszi ezt, így más elrendezésre válthatsz. A zseblámpával kapcsolatban pedig most először szabályozhatod a fény sugárzási szögét, nem csak az intenzitását.

Egyébként az iOS 18 beta zárolási képernyője nagyrészt változatlan maradt, mivel már eddig is széles körű testreszabási lehetőségeket kínált. Az Apple azonban néhány újdonságot is bevezetett, például egy friss szivárványszínű betűtípust.

Az új Fotók alkalmazásban könnyen el lehet veszni a navigálás során

Egy másik jelentős változás az első iOS 18 béta verzióban az áttervezett Fotók alkalmazás. Ez vitathatatlanul azt bizonyítja, miért léteznek olyan bölcs mondások, mint például: „ha nem romlott el, ne javítsd meg”. Ezzel a verzióval az Apple teljesen újratervezte az alkalmazást, és ezzel megzavarta az intuitív felhasználói élményt. Könnyen elveszettnek érezheted magad, ha nem találod könnyen azokat a részeket, amelyeket gyakran használsz. Azok az emberek, akik nem annyira jártasak a technológiában, nem fogják értékelni, hogy újra kell tanulniuk az alkalmazás használatát, amikor a frissítés hivatalosan megjelenik.

scr-20240614-jkh.png

Ennek ellenére az Apple néhány jó újítást is bevezetett a Fotók alkalmazásban az iOS 18-ban. Az új felhasználói felületen túl, maguk a fotók lekerekített sarkokat kaptak, ami futurisztikusabb megjelenést kölcsönöz. Valójában az egész alkalmazás a visionOS modernitását tükrözi. Sok gomb lekerekített lett, lehetőség van gyűjtemények rögzítésére, a felület nagyon testreszabható, és vannak új automatikus kategóriák és szűrők, amelyek felismerik a nyugtákat, dokumentumokat és más különleges képtípusokat.

Azonban az egyik legnagyobb frissítés a Fotók alkalmazásban hiányzik az első iOS 18 bétából. A felhasználók valószínűleg nem tudják majd használni az új AI-alapú tisztítási funkciót, amíg az Apple Intelligence később az év folyamán meg nem jelenik.

Frissül az Üzenetek app is

Az iOS 18 beta 1 a Messages alkalmazást is felturbózza. Bár az RCS támogatás még nem érhető el, vannak néhány remek újítás, amelyeket a tesztelők már most kipróbálhatnak. Ezek közé tartozik az üzenetek ütemezése és a szövegre bármilyen emojival való reagálás — nem csak a hat tapback opcióval és matricákkal. Az egyéni emojik, amelyeket küldesz vagy fogadsz, szintén sokkal nagyobbnak tűnnek az iOS 18 beta 1-ben.

scr-20240614-jkq.png

Ezenkívül az első béta verzió néhány hasznos szövegformázási lehetőséget is tartalmaz, amelyek túlmutatnak az alapokon. Az iOS 18-ban a felhasználók félkövér, dőlt, áthúzott és aláhúzott szöveget is létrehozhatnak, valamint néhány speciális effektust is alkalmazhatnak. Ezek közé tartozik a Nagy, Kicsi, Rázkódás, Bólogatás, Robbanás, Hullámzás, Virágzás és Rezgetés. Érdekes módon, ellentétben a régi Buborék és Képernyő effektusokkal, az új formázási és speciális effektusok egyes szavakra is alkalmazhatók, nem csak az egész üzenetre.

A jelszó app, amire mindig is vágytál

scr-20240614-jkw.png

Az iOS 18 beta 1-gyel az Apple egy vadonatúj Jelszavak alkalmazást is bevezetett. Ezzel egyidejűleg a vállalat megszüntette a dedikált szekciót a Beállítások alkalmazásban, mivel egyre több új funkcióval bővítette azt. A dedikált alkalmazásnak köszönhetően a felhasználók mostantól szűrhetik a jelszavaikat, Wi-Fi jelszavakat, kétfaktoros hitelesítéssel rendelkező fiókokat és még sok mást. Az iOS 18 Jelszavak alkalmazása QR-kódokat is generálhat a mentett Wi-Fi hálózatokhoz, amelyeket más okostelefon felhasználók beolvashatnak a csatlakozáshoz. Azok, akik engedélyezték az iCloud-ot, továbbra is szinkronizálhatják jelszavaikat és kódjaikat más Apple eszközökkel és Windows PC-kkel.

Hangmemók

Bár az Apple Intelligence csak az év későbbi részében jelenik meg, az iOS 18 beta 1 néhány visszafogott AI-alapú funkciót is tartalmaz. Például, amikor hangfelvételt készítesz a Hangjegyzetek alkalmazásban, élő átírást láthatsz a beszédedről. Hasonlóan rögzíthetsz hangot és nézheted meg az átírást a Jegyzetek alkalmazásban. A Jegyzetekről szólva, az alkalmazás jelentős frissítést kapott, amely támogatja az összetett matematikai egyenleteket és képleteket is.

scr-20240614-jl1.png

Hasonlóan a Jegyzetekhez és a Hangjegyzetekhez, az iOS 18 Telefon alkalmazása támogatni fogja a hívásrögzítést és az élő átírást. Azonban még nem tudtuk megerősíteni, hogy ezek a Telefon funkciók konkrétan benne vannak-e az első bétában. Figyelemre méltó, hogy az iOS 18 beta 1-ben, ha rákattintasz egy személy nevére a Telefon alkalmazás hívásnaplójában, az már nem hívja fel automatikusan a számát megerősítés nélkül, és hozzáadták a T9 tárcsázási támogatást is.

Naptár, emlékeztetők

Hosszú ideje a Naptár és az Emlékeztetők alkalmazások nem kommunikáltak érdemben egymással. Az iOS 18 beta 1 végre megoldja ezt azáltal, hogy összekapcsolja az adatbázisukat. Ezzel a kiadással, amikor egy dátumot/időpontot adsz hozzá egy emlékeztetőhöz, az megjelenik a Naptár alkalmazásban és a widgetben is. Ez lehetővé teszi, hogy az egész napi, heti és havi terveidet egyetlen alkalmazásban lásd. Ez egy régóta várt funkció, amelyet harmadik fél megoldások, mint például a Fantastical, már évek óta kínálnak. De ahogy mondani szokták, jobb későn, mint soha.

Az újra gondolt Beállítások app

Az iOS 18 beta 1 teljesen áttervezi a Beállítások alkalmazást, és közben kikészít. Néhány szekciót összevontak, míg másokat áthelyeztek. Szerencsére kereshetsz egyéni menüket és kapcsolókat, így valamivel könnyebben elkerülheted, hogy eltévedj.

scr-20240614-jld.png

Az új felület mellett az iCloud szekció is új megjelenést kapott. Hasonlóan, a főbb szekciók, mint a Wi-Fi és a Bluetooth, mostantól világos bannereket tartalmaznak, amelyek elmagyarázzák, miről szólnak ezek a beállítások. Az iPhone 15 modellek mostantól finomabb akkumulátortöltési határokat is támogatnak, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy különböző százalékok közül válasszanak — ahelyett, hogy a funkció használatakor 80%-ra lennének korlátozva.

Az első béta azokat az Akadálymentesítési beállításokat is tartalmazza, amelyeket az Apple hivatalosan néhány héttel ezelőtt jelentett be. Ezek között van egy új funkció, amely lehetővé teszi, hogy a szemmozgásoddal irányítsd az iPhone-t. A beállítása csak egy percet vesz igénybe, de nálam nem működött megbízhatóan. A kamera nem tudta pontosan érzékelni, hová nézek, ami véletlen bemeneteket eredményezett. Ennek ellenére ez egy remek újdonság, amely felbecsülhetetlen lesz azok számára, akiknek szükségük van rá, különösen miután az Apple tovább optimalizálja.

Egy másik figyelemre méltó akadálymentesítési beállítás az iOS 18 beta 1-ben lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy zenét élvezzenek a telefon haptikus visszajelzésein keresztül. A funkció az iPhone Taptic Engine-jére támaszkodik, hogy egy tapintható élményt nyújtson, amely követi a lejátszott dalok ritmusát. Jelenleg ez csak az Apple Music és az Apple Music Classical alkalmazásokkal működik, de harmadik fél fejlesztők is alkalmazhatják a releváns API-t saját alkalmazásaikban.

Egyéb iOS 18 beta funkciók

A fent említett funkciók mellett az iOS 18 beta 1 néhány más üdvözlendő újítást is tartalmaz, mint például az újratervezett Fitness alkalmazás és a Freeform Scenes. Vannak kisebb változtatások is az operációs rendszerben, például részletesebb kapcsolattartási engedélyek az alkalmazásokban, valamint célkitűzések és betekintések a Journalban.

Ezen felül sok bejelentett funkció nem szerepel az iOS 18 beta 1-ben, mint például az újratervezett Mail alkalmazás, az Apple Intelligence, a Safari Highlights, a frissített Siri UI és még sok más. Néhány ezek közül a jövőbeni iOS 18 béta verziókban kerül majd bevezetésre, míg mások az iOS 18.x későbbi frissítéseire lesznek tartalékolva.

Érdemes letölteni és telepíteni az iOS 18 beta 1-et?

Ha fel kell tenned ezt a kérdést, akkor valószínűleg nem. Az iOS 18 beta 1 az első előzetes kiadása egy nagy OS verziónak, és elsősorban fejlesztőknek szánták, hogy előre optimalizálhassák az alkalmazásaikat. Ha van egy tartalék készüléked, amire nem támaszkodsz, akkor nincs ártalma kipróbálni. Végül is, ha valami rosszul sül el, mindig visszaállhatsz a stabil verzióra.

Ha azt fontolgatod, hogy az iOS 18 bétát futtasd a mindennapi használatra szánt készülékeden, azt javasolnám, hogy várj még néhány kiadást. Az iOS 18 beta 1 tele van különféle késésekkel, hibákkal, bugokkal és következetlenségekkel. Míg a lelkes felhasználók hajlandóak lehetnek vállalni az áldozatot, valószínűleg kellemetlen, instabil élményt nyújt. Ha mégis úgy döntesz, hogy folytatod, az Apple weboldalán található utasítások követésével telepítheted a bétát.

Az iOS 18 beta 1 jelenleg elérhető az Apple fejlesztői programjába beiratkozottak számára. A vállalat ezután kiterjeszti az előzetes szoftver elérhetőségét a nyilvános béta program résztvevőire, valamikor július elején. Miután az Apple befejezi a tesztelési folyamatot, az iOS 18 minden kompatibilis iPhone modellre elérhető lesz valamikor szeptember végén.

Támogatja-e az iPhone-om az iOS 18-at?

Az iOS 18 nem szünteti meg egyetlen iPhone modell támogatását sem. Tehát, ha jelenleg az iOS 17-et futtatod, az ősszel telepítheted az új verziót. A kompatibilis készülékek közé tartoznak a 2018-ban kiadott iPhone XR és XS modellek és az újabbak. A zászlóshajó iPhone-okon túl az iOS 18 elérhető lesz a második- és harmadik generációs SE változatokon is, amelyek 2020-ban és 2022-ben jelentek meg. Fontos megjegyezni, hogy az Apple Intelligence funkcióhoz legalább egy iPhone 15 Pro modell lesz szükséges.