A koronavírus miatt minden cég kénytelen megszeretni az otthonról dolgozás intézményét. Vérmérséklettől és munkamódszerektől függően valakik felhőszolgáltatókra váltanak, eleve felhőben lévő havidíjas alkalmazásokkal, mások VPN szervert állítanak fel a benti szerver mellé, vagy távoli asztali kapcsolattal látják el a munkatársakat. A cél, hogy az adatok biztonságban eljussanak egyik helyről a másikra, és se útközben, se az otthoni gépről ne lehessen azokat megszerezni.

apple-park-spaceship-campus-video-tour.jpg

Sokkal nagyobb a probléma az Apple-nél. A WSJ egy cikkében arról beszélnek benti dolgozók, hogy mennyire nehéz nekik otthonról dolgozni, és hogy inkább bejárnak, mert sokkal egyszerűbb. Otthonról lassú letöltési sebességet tapasztalnak - itt nyilván nem az ő oldalukon van a gond, hanem a cég központja nem képes ellátni a hirtelen megnövekedett sávszélességi igényt és/vagy a titkosítások mennyisége lassítja az alulméretezett szervereket -, de ennél is rosszabb, hogy teljes a zavar azzal kapcsolatban, milyen munkát szabad otthon végezni, és milyet nem.

Az Apple egyszerűen nem az az otthonról dolgozós cég. A hihetetlenül leszabályozott titoktartási szabályok miatt a cég bele sem gondolt abba, hogy a titkokat kintről is el lehessen érni. Épp elég baj volt, hogy bent hozzáfértek olyan emberek, akik esetleg kikotyogták azokat. Az pedig, hogy félkész, vagy bemutatásra váró termékeket, legyen akár hardver, akár szoftver, kiengednének az épületből, az 2010 óta - amikor egy 27 éves mérnök egy bárban hagyta az iPhone 4 tesztverzióját -, elképzelhetetlen.

Az Apple-nek azért nehéz, mert ők nem az adatok titkosításában, vagy annak gyengeségében, esetleg hiányában látják az adatokra leselkedő legnagyobb veszélyforrást.

Ők a munkatársakban látják az adatokra leselkedő legnagyobb veszélyforrást.

A munkatársak hanyagsága, tévedése vagy szándékos szivárogtatása az, amitől rettegnek, a megfelelő eszközök a titkosításra sosem jelentettek nehézséget. És azért úgy nehéz távmunkát kialakítani, ha legszívesebben nem küldenénk ahhoz semmilyen információt az embereknek.

Otthoni Mac-es munkavégzéshez itt találjátok a tippeket és ajánlatokat. Március 31-ig élnek a kuponkódok, amiket ide kattintva láthattok.