Kuo nem engedi el a csontot, és nagyon úgy tűnik, hogy teljesen komolyan gondolja: az Apple-nél megérett a helyzet arra, hogy kiadják az évek óta csak pletykaszinten, meg nyilván a cég kaliforniai tesztüzemében létező terméket, a saját fejlesztésű ARM procival ellátott Mac-eket.

A legmegbízhatóbb pletyka-elemző szerint már 2020 végén érkezhetnek az első ARM Macek, miközben 2021-re teljesen újragondolják a korábban beszüntetett MacBook vonalat, és abba is belepakolják a cuccot.

Viszont szerintem ez így nem áll össze. Két lehetőséget látok.

Az egyik, hogy amint az Apple kész van, és ki akarja adni az “ARM Mac”-eket (fontos, hogy így, ilyesmi névvel) pont hogy a MacBook szérián mutatja majd be azt. A MacBook legutóbbi generációja épp ezért jött létre: elfogadható, asztali rendszernek is elegendő teljesítményt adott amellett, hogy a baromi alacsony fogyasztás miatt hosszú üzemidő vagy kicsi akksi terheli a gépet. Ráadásul ventilátor sem volt benne, ami egyrészt hely-, energia- és súlyspórolás, másrészt meg jobb érzés úgy használni a cuccot, hogy nem hallunk sosem zúgást.

rfb-macbook-gold-select-201901.jpg

Az én olvasatomban az Apple egyáltalán nem egy generációsnak szánta az egyébként csodaszépre sikerült, és sokak által kedvelt, nagyon alacsony fogyasztású Inteleket használó laptopjait. Azért szüntették be a vonalat, mert kitalálták, mi jobb, mint az Intel. 2015-től 2019-ig tartották a kínálatban, és csak azért vették le, mert már úgy ciki volt, árcsökkentést meg nem akartak. Túl értékesnek tartották a terméket.

Valamikor a két fenti dátum között lett biztos, hogy nem az Intel a vonal az alacsony fogyasztású laptopok mezején, hanem az ARM.

Vagyis: nincs értelme 2020-ban bemutatni bármilyen ARM Mac-et, a 2021-es MacBook előtt.

A másik lehetőség, hogy nem “ARM Mac” az irány. Vagyis ARM, de nem Mac, új termékkategóriát vezetnek be. A Mac megmaradna egyelőre intelesnek, nem kevernék bele az ultraalacsony fogyasztást. Ennek megfelelően 2020-ban érkezhetne egy nem-Mac, bárminek is neveznék, és 2021-ben egy új MacBook, amit szintén nem így hívnának. Mint korábban írtam, ez a WWDC-n dől majd el: ha az Apple bejelent egy olyan hibrid UI-val rendelkező operációs rendszert, ami megágyaz egy ilyen iOS-macOS löncsnek - amit a trackpades iPad billentyűzet pletykája is sejtetett -, akkor szerintem nem Macek lesznek ARM-osak, hanem valami más.

Ha nem lesz ilyen, akkor az első ARM-os Mac a MacBook lesz.

Ámen.