Kétségtelen, hogy az egyik legidétlenebbnek látszó fejlesztés az Apple részéről a Breathe volt. Sutának tűnt, ahogy a tech demók közben Tim Cook csapata arról beszélt, hogy egy olyan appot fejlesztettek, ami segít ellazulni, és a tudatot kiteljesíteni, azzal, hogy egy zöld izé a kijelzőn kitágul meg összehúzódik. Nem azért volt idétlen, mert az állítás nem igaz, számos tanulmány erősíti meg, hogy a lassú, mély légzés nagyon előnyös a stressznek kitett személy számára. Csak épp az, hogy ezt egy alkalmazás random egyenanimáció mutogatásával éri el, kicsit olyan csalásszagú volt.

Mintha be akarnák emelni a tudatos légzést is a technológiai fejlesztések közé. Az én légzésem magánügy, ne mutogasd a színpadon, ne keress vele milliárdokat - gondolhatjuk. Gondoltam én.

breathe.jpg

A mai napig hiába nézzük meg a Breathe app leírását az Apple oldalán, ott semmiféle mélyebb információ nincs arról, mi is ez az egész. Van szó arról, hogy az Emlékeztetőket is bevonod, írnak a Tudatos percekről, de a szöveg nagy része leragad az “ide lépj, ezt nyomd meg” típusú leírásnál. Semmi érdemleges, ezek alapján azt gondoltam mindig is, hogy az Apple eladott egy animációt külön appként, és mindent, mai ezen túlmutat, már a vásárlóknak kell hozzátennie.

A sarlatán sámándoktorok nagy része pont így működik: kihasználják az emberekben eleve jelen lévő képességeket, aktiválják őket, majd eladják varázslatként. Az Apple-nek csak azért volt megbocsátható, mert nem kért érte pénzt, legfeljebb a csudakészülékét tette még csudálatosabbá.

Persze a Breath alkalmazás is egy kód, így erről, a kód ismerete nélkül nem sokat állíthatunk. Vajon mi történik a háttérben? Hogyan működik? Tényleg csak arról van szó, hogy egy zöld bigyó előbukkan napi háromszor-négyszer, és lefut egy megadott hosszúságban? Vagy van valami kiváltó oka annak, hogy megjelenik? Érzi, hogy feszültek vagyunk? Vajon az animáció gyorsasága függ attól, hogy mi hogyan lélegzünk? Vajon miközben lélegzünk, az óra méri a stressz megszűnését?

Sok olyan vásárlói visszajelzést lehet olvasni a Breathe megjelenése óta, hogy az óra kitalálja, mikor kell lélegzésre ösztönözni. Pont amikor ott álltam totál idegbe’, szólt - és ilyenek. Ahogy évek óta újabb és újabb emberek vesznek Apple Watch-ot először, a rácsodálkozás újra és újra megtörténik. Ez azért nagyon nehezen ellenőrzihető, mert ha most a világ összes Apple Watch-a egyszerre szólítaná fel a felhasználókat, hogy lélegezzenek, a felhasználók (ébren lévő) felének mondjuk fele azt állítaná, hogy épp nagyon stresszes volt, másik 20 pedig azt mondaná, elképzelhető, hogy nyomasztotta valami. Zac Hall, a 9to5Mac régi szerzője viszont állítja, hogy nincs szó ilyesmiről, az óra nem köti a szívveréshez a Breathe indítását. Engem is cseszeget full nyugodt állapotomban, hogy lélegezz, de a stresszben meg az a szép, hogy nem mindig érezzük.

És nem azért, mert mélyen elnyomjuk magunkban a negatív gondolatokat vagy ilyesmi. Egyszerűen azért, mert a stressz nem csak a rossz gondolatokkal lehet összefüggésben. A szervezeted számára stressz a betegség vagy a nem sokkal korábban befejezett edzés, ami az izmaidra és az egész testedre hatással van. Valójában a stressz nagyon is mérhető, és az egyik legbeszédesebb mérőszáma az HRV, azaz szívritmus variabilitás.

A szívünk, ahogy lenyomjuk a napunkat, egyáltalán nem egyenletesen ver. Összevissza kalimpál attól függően, hogy milyen ingerek érnek a környezetből, vagy hogyan mozgunk. De akár a légzés is befolyásolja: belégzéskor a szívverés kissé felgyorsul, kilégzéskor lassul. A szimpatikus idegrendszer a felelős azért, hogy változásokat indítson el a testedben, ha arra van szükséged, a paraszimpatikus idegrendszer pedig a normál állapotba való visszatérést segíti. A szívünk ennek a kettőnek a folyamatos kapcsolgatásai szerint gyorsul-lassul, próbál megfelelni, és minél rugalmasabban, minél nagyobb variabilitással teszi ezt, annál jobban tűrjük a stresszt. Vagy: annál kevésbé vagyunk stresszesek.

Oké, tehát minél magasabb a HRV, annál jobb nekünk. De mi köze ehhez a Breathe appnak?

Akkor kezdünk gyanakodni, hogy valami köze mégiscsak van, amikor az Egészség appban rábukkanunk a rendszeresen vezetett HRV értékeinkre. Ott vannak, picit eldugva, de az is megtalálja, aki életében nem edzett még órával a karján. Ugyanis a Workout app is méri a HRV-t, érthető okokból: a HRV képes megmondani, milyen állapotban van a testünk, mennyire jó most edzenünk, vagy mennyire kellene inkább pihenni. Aki rendszeresen edz, annak a HRV értékekből akár külső appok is állapotra szabott edzési ajánlásokat készíthetnek. De aki nem edz, annak is ott van egy csomó HRV érték: a Breathe app mérte őket, miközben mélylélegeztünk.

A HRV ugyanis változik, más értéket mutat, ha edzünk, és mást, ha nyugalomban vagyunk. És az óránk, a légzés-szeánszaink alatt, bizony megtudta a HRV nyugalmi értékeit, így máris félig megismerte a szervezetünk stressztűrő képességeit. Ez egy kicsit túlzás: nyers adatokat gyűjtött arról, amiről egy megfelelő adatfeldolgozás után lehet következtetni ilyenekre.

(Akinek a kíváncsiságát nem elégítettem ki a HRV részletezésével, az itt olvashat sokkal mélyebben erről)

Persze ebben több van. Régen azt mondták, amikor valaki nagyon felizgatta magát, hogy lélegezzen mélyeket. A vezetett légzés az, amikor a technológia is bejön a képbe: a mély légzés közben, a HRV értékünket figyelve egy légzést vezető app pontosan olyan ütemű légzésre buzdíthat, ami szinkronba hozhatja a légzést és a szívritmusunkat. Instant relaxáció. Rapid zen.

Valójában több ilyen program létezik már, ahogy az HRV értékek feldolgozását is rengetegen végzik. Az Apple adatokat gyűjt, már elég régóta, anélkül, hogy az orrunkra kötné ezt. De ez nem eladásra készül, vagyis nem direktben, egyszerűen megkönnyíti a dolgunkat, ha úgy döntünk, elkezdjük igénybe venni a technológiát, a modern okosgyógyászatot egészségünk monitorozására, megőrzésére (a szolgáltatóknak meg vonzóbbá teszi a platformot a nyers adatokkal). Légzünk párat, és máris megmértük a testünk stressztűrését, legalábbis a felét. Azt is látjuk, hogy a Breathe app javított-e ezen az értéken, hosszú távon segít-e nekünk jobban lenni az, hogy egy zöld izét nézünk a képernyőn. És lehet, hogy a vezetett légzéssel még hatékonyabb lesz a folyamat, ki tudja? Lehet, hogy máris így működik ez a program.

A Breath app kódja lehetne egy tízsoros szar, ami néha elindít egy animációt. De lehet egy csudálatos kombinációja az analóg, kolostorszagú tudatosságnak és a digitális, félvezetőszagú technológiának, mert az egyik átfordítható a másikra, és ezáltal a technológia azonnal visszahathat a testünkre is. Steve Jobs gondolatainak nagy részét tette ki a tudatosság, a meditáció. Indiai útjai, jógikkal való szeánszai, mezítlábas vagánysága nagyon is analóg módon nyilvánult meg, és különbözött attól a vágyától, hogy megalkossa a jövő számítógépét. Megalkotta az egyik legfontosabb digitális zeneboltot, miközben bakelitet hallgatott. Elvált a fejében a két világ, de mindkettő ő volt, ezért is volt ilyen karizmatikus. Mindkét világban otthonosan mozgott.

Azt hiszem, a Breathe app, ez az általam eleinte lesajnált, a sarlatánsággal összevetett program az Apple Watch-csal lehetett volna az első olyan műve, ami összekapcsolja benne ezt a két világot. Azt hiszem, hogy ámulva dédelgette volna ezt a projektet, és minden erejével azon lett volna, hogy az általa annyira jól megismert kettősséget ő kapcsolhassa össze a legjobban, legteljesebben.

Hogy ez terve-e az Apple-nek? Nem tudni. A Breathe app oldala továbbra is csak annyit árul el, hogy időnként azért jó időt szánni a légzésre. Analóg világból jött állítások mögé bújik.

Ha Apple Watch-ra vágysz, javasoljuk neked az AQUA Webáruház Apple tematikájú online üzletét, ott pedig a Watch gombra nyomást. Az AQUA Apple-ajánlatait mindig érdemes nézni, mert rá lehet bukkani kivételes ajánlatokra. Az AQUA Webáruház az Appleblog feat. Almalé és Kungfu partnere.