almalé és kungfu Rólunk

Gyertek, hallgassunk együtt hangszórókat

Na kérem, május 12-én vasárnap délelőtt 10:00-kor, tehát egy hét múlva lenne egy közös HomePod hallgatás Budapesten, közel a Blaha Lujza térhez. Hogy ne csak beszéljünk arról, hogyan szól az Apple hangszórója, hanem tapasztaljuk is meg.

dsc04529_1.JPG

Nem is csak HomePod, összehallgatjuk a cuccot más hasonló kaliberű versenyzővel. Eddig egy Sonos Beam és egy Beoplay M5 jött össze.

Első körben egy családias, 30 fős összejövetelt tervezünk, ezt úgy oldjuk meg, hogy az első 30 ember, aki ír nekem egy emailt,  kapja meg a pontos helyszínt. A többieknek, ha sokan lesztek, tervezek egy második, nagyobb befogadásra alkalmas helyet.

Szóval írjatok az appleblognak kukac gmail pont com címre, én meg küldöm válaszul a címet. Vagy nem. Adatkezelési szabályzat a Rólunk részen olvasható, de nem csinálok semmit az email címetekkel, nem adom el senkinek, nem fogom spammelni stb.:)

Ha hoznátok hangszórót, írjátok meg azt is, a lényeg hogy kábé 100-150 ezer forint értékű BT vagy AirPlay cucc legyen, és ez esetben gyertek fél órával korábban.



Hogy tudod megnézni a Mac-eden, hogy hol hagytad el a töltődet?

Izgalmas feladat elé állított minap a MacBook Air-em. Észrevettem, hogy már csak 4%-on áll a töltöttség, viszont nem találtam meg a töltőjét. És persze előttem volt egy dolgos munkanap, így különösen rosszul érintett a dolog.

Hol lehet a töltő? Két dolgot láttam lehetségesnek:

  1. Valahol mégis itt van, csak nem találom
  2. Nincs itt, mert valahol elővettem tölteni a gépet, és ottfelejtettem a konnektorban.

Koncentráljunk a második lehetőségre, az első megoldhatatlan probléma, mert emberi hülyeséget feltételez.

Töltőt nem nagyon lopkodnak, így valószínűsíthető, hogy megvan még mindig, vagy egy kávézó falában, vagy a személyzet elrakta. Már csak azt kell kitalálni, a memóriánk segítsége nélkül - mert ez a rohadék ugye ilyenkor nem segít -, hogy ugyan hová ültünk be és mikor, amikor legutóbb töltöttük. Merthogy ilyenkor logikusan a legutóbbi töltés helyét kell meglelni, csak ott veszíthettük el, ha a táskánkból ki nem esett.

4%-om volt rávenni a gépemet, hogy ugyan már árulja el, hogy utoljára mikor töltöttem. Ha megvan az időpont, akkor a naptáramban visszakereshetem, hogy aznap, akkor épp merre járhattam (másoknál ezt egyszerű kitalálni, én helyeket tesztelek, így annyira nem).

Mi jöhet szóba azonnal? A log file-ok. Szerencsére a macOS-nél gyorsan belenézhetünk ezekbe, a Konzol nevű programmal. Tehát Finder, Konzol, Enter. Ott kikeresed a /var/log fülön belül a system.logokat, van belőle pár.

ke_pernyo_foto_2019-04-25_21_59_37.png

Amúgy fizikailag itt vannak:

ke_pernyo_foto_2019-04-25_21_58_56.png

Ezek tartalmának ellenőrzésénél egy ilyen kifejezésre keress rá (Cmd + F):

ApplePowerAccessoryUpdater.bundle

Itt megtalálod azokat a bejegyzéseket, amik nagy valószínűséggel a töltési eseményhez kapcsolódtak. Dátum, idő felette. innentől már csak egy jól vezetett naptár, vagy a tesztelős fotóid időbélyeg-összevetése van hátra, és máris megtalálod a helyet.

Ja, a töltő egyébként mellettem volt, a fotelben. Hehe.

Ez nyilván egy gyors megoldás, nem tűpontos, és nem veszi igénybe a töltést menedzselő appok sok esetben egyszerűbb segítségét. Nyilván vannak ilyen programok, de nem volt telepítve, illetve ennek a keresgélésére nem volt időm. Viszont ha ti ajánlotok alternatívákat, vagy van beépítve jobb megoldás, very welcome.



A kedvenc társasjátékomat leárazták, gyorsan megvettem

A tavalyi évben elég sok viszonylag új társasjátékot próbáltam ki, mind közül legjobban a Mars terraformálása tetszett a legjobban. Ez egy baromi összetett, mégis viszonylag könnyen elsajátítható game, amiben a Marsot kell élhetővé változtatnunk. Itt írtam az első játékélményemről.

Egészen furcsa módon született: tizenhat testvér természettudós apjuk házi társasjátékaival játszottak gyerekkoruk óta, közülük öten pedig felnőttkorukban egyéb tevékenyésgük mellett céget is alapítottak erre a célra. Így vágtak bele a Mars terraformálásba is. Ráadásul Jacob, a vezető fejlesztő testvér - kémikus, tanár - azt akarta, hogy a játék minél több valódi tudományos áttörésre alapozza az elképzelt marsi terraformálási folyamatokat, így a Mars terraformálása kábé az, amit most tudunk erről a kihívásról (azon túl, hogy valójában nem tudjuk megcsinálni).

A sci-fi társas különös (kissé pszeudo-)realitása, valamint a végletekig csiszolt játékmenet, a láthatóan beleölt sokezer óra kísérletezgetés után nem csoda, hogy a Board Game Quest 2016-os év játékának választották, és hogy már több kiegészítő is megjelent az alaptáblához.

Na, ezt a játékot láttam meg az AQUA-nál 10.290 forintért, ami nagyjából a kétharmada annak, amennyiért korábban megvásárolhattam volna, és valamiért halogattam. De így hazafelé menet egy budai, Horvát utcai parkolóban, az autómból telefonról megrendeltem online, fél óra múlva jött az e-mail, hogy mehetek érte, a Pólusban meg beugrottam az ottani üzletbe. (Egyben ez volt az a pillanat, amikor rájöttem, hogy az AQUA társasokat is árul, mert ezt eddig nem tudtam.)

Ennek a társasnak a geekfaktor / játékélmény aránya tökéletes. Szóval gondoltam, hogy titeket is érdekelhet. Annyira geek-barát, hogy egyszemélyes módban is lehet játszani, ilyenkor is ugyanaz a cél, megemelni az átlaghőmérsékletet, az oxigénszintet, és óceánokat varázsolni az egyenlítő mentén, itt is különös események rázzák meg a Marson élő generációk életét, ugyanúgy kihívás lesz a végső győzelem, csak közben nincs kivel megosztani.

Viszont olyan pengévé csiszolod magad, hogy a többieket lekened az asztalról.

Disclaimer: az AQUA Webshop az Appleblog feat. Almalé és Kungfu partnere



Az Apple valami csodát művel a számokkal, én nem is értem

A héten kijött az Apple hivatalos negyedéves jelentése, amiben ugye már egyre kevesebb elemeznivaló van, hiszen nem közlik az eladások darabszámát sem iPhone, sem iPad, sem Mac tekintetben, így leginkább a bevételt, az árrést és a nyereséget látjuk. Az meg ugyan csökkent az egy évvel korábbihoz képest, de egyáltalán nem drámaian. Tök jó negyedévet zártak, mondhatjuk.

Miközben egy éve 61,1 miliárdos bevétel mellé 23,4 milliárdos gross margin jött, addig most ez a páros 58 és 21,8 milliárd. Vagyis az árrés aránya alig csökkent a bevételhez képest, az Apple szépen tartja elképesztő magasságokban ezt a hányadost.

Oké, az iPhone eladásokban látható egy 17 százalékos visszaesés, de az iparági elemzők úgy látják, hogy ennél sokkal nagyobb mértékben zuhant az eladott iPhone-ok darabszáma. Pár napja még 30%-ről beszéltek, most már csak 23-ról. Mindenesetre ez a legnagyobb visszaesés az iPhone történelmében, már ami az eladásokat illeti (a kielzőméret például folyamatosan nőtt az eleje óta).

iphone-shipments.png

Ez pedig csak úgy történhetett, hogy az Apple magasabb átlagáron értékesíti az iPhone-okat idén a tavalyihoz képest, és még ennél is fontosabb, hogy tudott emelni a marginon az egyéb termékek körében is, hogy végül feltornássza a cég összes nyereségét egy a befektetők számára teljesen elfogadható szintre. Eredmény? Ismét egybillió dolláros piaci kapitalizációt ért el a cég, Ez a Cook tényleg egy varázsló, hacsak nem derül ki évek múlva, hogy a negyedéves jelentéseket kézzel töltötték ki ebédszünetben.

És azért így pillanatra azért tekintsünk ki Cupertinóból, a fenti táblára, és vegyük észre, hogy a Huawei úgy ért el 50%-os emelkedést, hogy a teljes piac 6,8 százalékos zsugorodásban volt. Már ha mágusokról van szó.



A Qualcomm-Apple barátság hátterében az Intel csendben sunnyog, pedig…

Még sosem volt, hogy egy peren kívüli egyezség után nem az egyezség részletei, hanem annak okainak találatása a legérdekesebb. Pedig a Qualcomm ügyben épp ez a helyzet, és az izgalmak okozója épp az Intel.

Hogy miért? Mert ugyanazon a napon, amikor az Apple és a Qualcomm hivatalosan is megállapodott, az Intel hivatalosan kiszállt az 5G modemek gyártásának bizniszéből, végleg. Akkor mindenki előtt világos volt a sztori: az Apple a belső iparági infók szerint eleinte az Inteltől rendelte a 2020-as iPhone-okba az 5G modemet, aztán látva az eredményeiket úgy döntött, hogy mást keres inkább. Csakhogy senki más nem felelt meg a célra, csak az aktuális pertársa, a Qualcomm. Dobta az Intelt, barátságra kelt az ellenséggel.

int.jpg

Az pedig, hogy egy napon jelentették be a két eseményt, nem véletlen. Ez egy megállapodás lehetett: az Intel hallgatott arról, hogy az Apple-lel felbontják a szerződést, és hogy nem tudnak megfelelő chipeket gyártani, egészen  addig, amíg a Qualcommal meg nem állapodott az Apple, nyilván így jobb tárgyalási pozícióban. Az Apple meg most kussol arról, hogy ők mondták fel az egész bulit, meg hogy az Intel nem tudott volna szállítani, és hagyják, hogy arcvesztés nélkül szálljanak ki.

Most azonban újabb részlet is napvilágot látott: kiderült, hogy már februárban átcsábította magához az Apple az Intel vezető 5G-s mérnökét, hogy házon belüli 5G chipeket fejlesszen. Vagyis az Apple már akkor megpecsételte az Intel sorsát, akik már akkor látták nagyjából, mi lesz ennek a vége. A férfi alkalmazása pedig arra mutat rá, hogy nyilván nem szeretne az Apple még egyszer ilyen helyzetbe kerülni, ennyire másoktól függeni pont akkor, amikor az egyetlen kiutat egy indulásként dollármilliárdokal elnyelő partner jelenti. 




süti beállítások módosítása