almalé és kungfu Rólunk

WWDC 2019: Megvan az időpont, június 3-7.

Az Apple körbeküldte az iOS 13, macOS 10.15, watchOS 6, és tvOS 13 bemutatásáról szóló idei WWDC meghívóit. Persze a meghívót nem úgy kell érteni, hogy el is jutsz: hiába fizetNÉD be az 1599 dolláros belépőt, sorsolással választják ki, végül ki mehet be a kapukon, akkora az érdeklődés.

ke_pernyo_foto_2019-03-15_9_04_55.png

Ha te is mennél, itt tudsz regisztrálni.

A meghívó grafikája elég ütős, akinek nagyon tetszik, telefonos háttérképként letöltheti.

 



Mennyit kéne fizetnem az Apple-nek, hogy újra a hardverekkel foglalkozzanak? Kiszámoltam!

Oké, mindenki tudja, mire megy ki a játék. Az Apple idén a szolgáltatások üzletágat boostolja meg. Azért, mert a hardvereladások nem nőnek, miközben ez a részleg meg hasít. Úgyhogy ütik a vasat, amíg meleg.

És igen, lesz majd szuper videós csomag, meg válogatott hírek, és mindehhez jön majd a korábban megismert Apple Music, meg az egyéb iCloud szolgáltatások, könyvek, podcastok, szóval egy egész birodalom, amit előbb vagy utóbb egyetlen egy havidíjjal elérünk, korlátlanul. Erről szól a dolog.

Csupaszítsuk le: fizess többet. Persze, a pénzedért kapsz majd remek dolgokat, de a lényeg mégis a részvényesek kielégítése az árbevétel növelésével. Sokat költöttek az utóbbi időben arra, hogy mostantól többet fizessünk, vettek filmeket, sorozatokat, felkészültek a nagy stream-elési viharra adatközpontokkal.

A kérdés: mennyi pénzt várnak tőlünk?

app_1_1.jpg

A ZDnet szerint egy nagy Apple Prime előfizetési csomag lenne jó, amiben benne van egy iPhone Apple Care 2 évre, 130-200 dollárért, 2 TB iCloud tárhely 120 dollárért, az Apple Music szintén 120 dollárért, a videós stream meg megint kábé ugyanennyiért. Ez 460 dollár egy évben, 128 ezer forint, nettó. Magyarosítva az árakat: Apple Care-t hagyjuk, 35.880 a két tera, 17.880 forint az Apple Music, a videós stream-re is vegyünk akkor 35 ezret nagyjából. Ennyit húz le az Apple egy vevőről optimális esetben. 90 ezer körül.

Oké, most tegyük fel, hogy ezt az egész csomagot egyben adná, 20% kedvezménnyel. Vagyis 70-100 ezer forintot szednének be egy vásárlótól szolgáltatás címén, egy évben.

Ennyibe kerül, hogy úgy érezzék, faszák voltak, és sikerült felnyomni a szolgáltatások üzletágat.

Van egy ötletem: mindenki, aki szeretné, hogy az Apple több törődést adjon a hardvereknek, utalja el ezt a pénzt nekik, mint előfizetési díj egy évre. Most. Legyünk túl rajta. Nincs nyomás, nincs megfelelési kényszer, majd adtok, amit sikerül. Csak könyörgöm, fejlesszétek normálisan a hardvereket, mert tavaly alig volt bemutató, és idén sem tűnik úgy, hogy tódulnak a dolgok. iPhone-ok idén is a tavalyiak lesznek állítólag felturbózva, várunk még egy iPadet mostanra, ami olyan, mint a tavalyi. Meg egy minit, ami olcsóbb lesz. Vezeték nélkül tölthető Airpods, meg a töltő hozzá. Huh.

Igazából ha ki akarnak szedni mindenkiből 100 rongyot, akkor egy "Apple Prime" előfizetéshez - az Amazon Prime-hoz hasonlóan - még egy fontos dolgot kellene csomagolni. Kedvezményeket. Úgyis probléma az Apple-nek, hogy miként csökkentsen árat úgy, hogy nem csökkent, hát akkor így: az Apple Prime tagok rendszeresen kapnak valami kedvezményt Apple és egyéb cuccokból, amivel felpörgetik a keresletet, tulajdonképpen előre beszedik a később elköltött pénzeket, és a végén hétszentség, hogy még többet kaszálnak úgy, mint így.

Én benne vagyok, csak ne csesszük el erre az egész évet. Az Apple-nek meg kéne írni, mennyi pénz kellene, hogy zavartalanul dolgozhasson, elutaljuk, utólag meg levásároljuk az előre elköltött összeget. Nincs ez a kínlódás.

ke_pernyo_foto_2019-02-14_14_13_38.png



Kipróbálhatod a Tidal Master minőségű zenéit iOS-en

A TIDAL iOS-es appjában is elérhetővé tette a Master minőségű stream-jét. És mivel az első 60 nap ingyenes, most könnyen kipróbálhatja bárki, mit jelent, ha egy zene úgy szólal meg, hogy nincs agyontömörítve. Kódolásra az MQA módszerét használják, amivel a nagy fájlt egy “music origami” módszerrel darabolják kisebb egységekre, amiket aztán eljuttatnak az eszközre. 165.000 ilyen minőségű daluk van.

A módszer kritikusa, Andreas Koch szerint a tömörítés nem jobb, mintha CD-t hallgatnánk. De azért az sem olyan rossz egy átlag júzernek.

img_cd47ccb48c3a-1.jpeg

Az elmúlt egy napban hallgattam HomePodon, Beats fülesen és az Apple saját gyári fülesén. Hallom a különbséget, értem a különbséget, de nem jön le a hajam. Persze az ilyen minőséget nem is azért találták ki, hogy gyári füleseken hallgassák, inkább azoknak szól, akiknek otthon lehetőségük van valami brutálabb hangrendszerre kötni a forrást, de még azért bíznak valamennyire a digitális technikában is.

Egy Master minőséget adó lista itt található, mindenféle zenei műfajban.

Egy próbát megér. 60 nap után a HiFi minőség 3000 (gondolom ide számítják a Mastert is), a sima 1500 forint.



Március 25: Jöjjön, aminek jönnie kell!

Nem egészen ezzel a mottóval, de a fenti dátummal küldte ki az Apple a meghívókat a Steve Jobs Theaterbe. Kevesebb mint két hét múlva tehát bemutatnak valamit, amit így jellemeztek:

It’s show time.

app_1.jpg

Nincs kettős jelentés, elég egyértelmű a dolog. Színes meghívó helyett egy rövid videót mellékeltek még a meghívóba, ami visszaszámlál a régi filmtekercsek mintájára, aztán kiteszi az Apple logót.

Teljesen egyértelmű, hogy az Apple fő bejelentése a filmekkel lesz kapcsolatos.

Itt írtam erről bővebben, mire lehet számítani: nem csak saját tartalmakra, de elég nagy az esélye annak, hogy egy új TV appal becsatornázzák magukhoz a különféle szolgáltatókat . meg persze a saját tartalmaikat is -, hogy egy helyen lehessen látni, előfizetni mindenre.

Ezenkívül még a News előfizetés megújítását is várják, mi mondjuk annyira nem, mert nekünk eddig sem volt elérhető. Lehet szó még az iOS 12.2-ről, ami az új szolgáltatásokat elhozza, de azért vigyázzunk ezzel a verzióval: az EKG mérést még szorosabban ellenőrzi majd, az iPhone-unkban lévő SIM kártyát ellenőrzi, milyen régióhoz tartozik. Aki eddig sikerrel cselezte ki az Apple-t egy USA modellel, az ne frissítsen túl elhamarkodottan.

Aztán hogy lesz-e hardveres frissítés, vagy sem: ki tudja. Az Apple a szolgáltatásokra fókuszál, ha mellette frissít valamit, annak úgy örüljünk azért. Ez az új módi, úgy tűnik.




süti beállítások módosítása