Visszatérő posztsorozatban nézzük meg, hogy egy nettó dollár hány bruttó forintot jelent Magyarországon. Ez az a szám, amivel megszorozva a kinti bejelentéseket megkapjuk a magyar árat, van benne extra magas ÁFA, Artisjus, árfolyamkockázat, minden.

ke_pernyo_foto_2019-07-10_9_44_01.png

Jellemző, hogy az Apple nem minden termékénél ugyanúgy vált, és vannak, amiket itthon arányaiban sokkal jobban megéri megvenni. Ezeknél érdemes egyébként sietni: várható, hogy a legjobbfej módon váltott dollár-forint címkéjű termékeknél hamarosan új váltószám lép életbe, és arányaiban nagyobb lesz nálunk a drágulás, mint máshol.

Így lehet, hogy a kint változatlan árú alap MacBook Pro nálunk átesett egy 10.000 forintos áremelésen.

Vagy, hogy ellenkező előjelre hívjuk fel a figyelmet: így lehet, hogy a Mac miniknél az SSD upgrade valamivel olcsóbb ugyanarra a méretre, mint más Mac-ek esetében.

Most azt látni, hogy az iMaceknél és az Apple TV-nél várható egy korrigálás hamarosan. Azt is látni, hogy az Apple nagyon sietett az elmúlt egy évben, hogy a korábbi ütemben növelje az árfolyamot, holott a 2014 óta vizsgált dollár-forint árfolyam alakulása ezt egyáltalán nem indokolja. Még abban sem vagyok biztos, hogy 2015 óta történt egyáltalán olyan, ami miatt növekedést kellene eszközölni.

ke_pernyo_foto_2019-07-10_9_16_37_1.png

Remélem, hogy a lendület hamarosan leáll, mert őszintén szólva sokkal olcsóbbak lennének itthon a dolgok, ha a cég egy kicsit igazságosabban csinálná ezt.

A tegnap kiadott MacBook Air a tavalyi átszámítás szerint 400 ezer forint alá menne be, hogy mást ne mondjak.