almalé és kungfu Rólunk

Mit tudunk a 2018-as Mac mini processzorairól?

Az új Mac minikről sok mindent megtudtunk: négy- és hatmagos procikkal kérhető, alapból 8 giga DDR4-es van benne, SSD és a Thunderbolt 3-ason kívül régi portok is:

ke_pernyo_foto_2018-11-02_9_31_54.png

Hurrá.

A processzorokról is megtudtuk, hogy a nyolcadik generációból kerültek ki, az alapmodell egy Core i3-as, a nagyobb Core i5-tel kérhető, és kimaxolható a dolog egy Core i7-tel. De vajon melyiket válasszuk?

A való életből való tesztek még hiányoznak, így csak találgathatunk. Az Apple annyit mondott, hogy az általános teljesítménynövekedés ötszörös az ősrégen frissített régi modellhez képest, a beépített GPU pedig 60 százalékkal gyorsabb.

Az alap Mac miniben az i3-8100H modell található: 14 nanométeres gyártástechnológia, négy mag, UHD Graphics 630, nincs Hyperthreading és Turbo Boost, tehát nem tud az alap órajel fölé mászni, ha igény van rá. És noha legyintenénk az i3 hallatán, ne tegyük, itt egy előzetes teszteredmény, korábbi tesztek alapján az Appleinsider szerint:

28338-43875-181031-macmini-bench-l.jpg

314 990 forint az ár.

Az eggyel nagyobb modell már Core i5-öst tart a házban, mégpedig az i5-8500B modellt. Ez már 65 Wattot eszik az i3 45W-ja helyett. Hyperthreading ebben sincs, tehát nem tud magonként két szálat kezelni a chip, de a Turbo Boost itt már megy: az alap 3 GHz-ről 4.10 GHz-re mehet fel az órajel. A 6 MB SmartCache helyett itt már 9 MB van. Hat magról beszélünk, ez önmagában elég nagy ugrást jelent az i3-ról, így ha optimális választást szeretnénk a teljesítmény érdekében, az i5-ös modell lehet a legjobb választás.

Ezért a modellért 120.000 forint felárat kell fizetnünk.

A választható upgrade egy hatmagos Core i7, méghozzá az i7-8700B. Itt már van Hyperthreading és Turbo Boost: a 3.20 GHz igény szerint 4.60 GHz-re pöröghet fel, és a 6 mag 12 szálat képes kezelni, 12 MB-os a SmartCache, ugyanúgy 65 W-os fogyasztású, mint a Core i5-ös modell. Az új hűtési rendszer gondoskodik róla, hogy a hőmérséklet ne menjen a teljesítmény romlására, és tényleg ki is lehessen használni ezeket az előnyöket. Legalábbis reméljük.

Az upgrade a Core i5-ös modellről 62.000 forintba kerül. Ez meg már nem akkora összeg, hogy az i5-öst nézegetők ne ugranák meg.

Dedikált videókártya sajnos egyik modellbe sem kérhető, ami nem csoda a méret és a korábbi tapasztalatok szerint. Az Apple azt állítja, hogy asztali verziójú processzorok kerültek a házakba, az Intel adatbázisa erről mást gondol, de ebbe kár belemenni. A teljesítmény a lényeg, és úgy tűnik, hogy az elég lesz, különösen a drágább modellekben.



Alacsony fogyasztású processzort kaptak az új MacBook Air-ek

Az Apple rendszerint nem köti az orrunkra, pontosan milyen Intelt pakol bele a laptopjaiba, az is újdonságnak számít tőlük, hogy legalább a generációt feltüntetik. Egy generáción belül azonban megszámlálhatatlan sok processzor található, különböző teljesítményekkel, fogyasztásokkal.

ke_pernyo_foto_2018-11-01_8_08_33.png

A MacBook Air-ekben általában az U sorozatból választanak, azon belül is jellemzően 15 Wattos modelleket. Ez középmezőny, nem a MacBook Prók 28 - 45 Wattos szörnyei, de nem is a Retina MacBook-ok 7 Wattos, nem a teljesítményükről híres pillangói.

Az Anandtech végül, nagy nehezen kiderítette, hogy ezúttal egy Core i5-8210Y került a házba, tehát az új Amber Lake-Y sorozatból válogattak, az U széria helyett.

Mit jelent ez?

Egyrészt azt, hogy a processzor sokkal kisebb helyet foglal: 20mm x 16.5mm-es méretű, szemben a mostani 40mm x 24mm-rel.

Másrészt azt, hogy feleannyit eszik majd ez a proci, mintha maradtak volna a 15 Wattos megoldásnál: egy 7 Wattos modellt tettek a házba. Ez is segített abban, hogy a Retina kijelző, és a kisebb háztérfogat ellenére meg tudják tartani a régi üzemidőt.

Gondolhatjuk azonban, hogy van ennek hátulütője is, és igazunk van: a teljesítmény. Nem azt mondom, hogy az új MacBook Air-ek lassabbak leszek, mint a korábbiak, hiszen egy ötödik generációs proci figyel a régiekben, egyértelműen gyorsabb lesz az Air, mint eddig. Fontos azonban látni, hogy nem arányos lesz a gyorsulás, nem lesz akkora, mint ha az U-sorozatnál maradnak.

Ha ott maradnak, az Air konfigurálható lett volna 32 giga RAM-ig is. Lehetett volna simán négymagos, maximum 3.90 GHz-es Turbo Boosttal. Lett volna nagyobb SmartCache, és gyorsabb memóriát kezelhetett volna: DDR4-et az LPDDR3-ak helyett. Kaphatott volna UHD Graphics 620-at az így megkapott UHD Graphics 617 helyett, bár a két GPU közötti teljesítménykülönbségről egyelőre nem tudunk biztosat.

Szóval igen, eléggé a Pro vonal felé mozdult volna az Air, ha a három generációs ugrást egy az egyben a nyakába varrják. Ehelyett finomítottak a sebességen, visszafogták a lovakat az akksiidő érdekében. És persze az Air továbbra is tudja majd azt, mint eddig, az alapfeladatokat hibátlanul, röccenésmentesen végzi, még akár kisebb videókat is lehet vele vágni. A 2016-os játékokat legalacsonyabb grafikán talán elfuttatgatja. De az is igaz, hogy már senki nem tudja meg, mi lehetett volna, ha megkap a nép minden jóságot, amit kioszthattak volna neki. Ismerős.



Hivatalosan is támogatja az eSIM-et a Telekom az iPhone XR, XS, XS Max-ekben

Este jött a sajtóközlemény, miszerint a Telekom mostantól hivatalosan is lehetővé teszi, hogy két előfizetést használjunk ugyanabban az iPhone-ban. Erre a három új modell esetében van lehetőség.

A Magyar Telekom egyike a világ 14 azon mobilszolgáltatójának – Magyarországon egyedüli szolgáltatóként – amelynek saját fejlesztésű megoldása támogatja az eSIM használatát az iPhone Xs, iPhone Xs Max és iPhone XR készülékekben

- írják.

Az iPhone Xs és iPhone Xs Max készülékeken a Dual SIM egy fizikai nano-SIM és egy eSIM kombinációja, amely egy digitális SIM, ahol az előfizetés aktiválásához nincsen szükség fizikai SIM kártyára. Ha valaki egy másik számot is szeretne használni az iPhone-ján, egy új előfizetést is kell kötnie. A Magyar Telekom ügyfelei online kaphatják meg eSIM profiljukat

- teszik hozzá.

A Telekom tájékoztató oldala itt található. Mi itt írtunk korábban a bétákban már elérhető lehetőségről.



Az Apple részletesen leírta, miért felel a T2 chip

A T2 fantázianevű biztonsági chip egyre terjed a Macek körében, tegnap a Mac mini és az új MacBook Air is megkapta a vegyes feladatokkal megbízott, saját fejlesztésű lapkát. Ami egyébként a második generáció, az első, a T1 a 2016-os MacBook Prókban felelt a Touch ID által küldött adatokért, az ujjlenyomat titkosításáért, a kamera és mikrofon kezeléséért (mint gatekeeper), valamint ez futtatta a System Management Controllert (SMC).

A T2 ugyanezt teszi, csak közben ráosztottak még egy képfeldolgozói feladatot, valamint egy audio kontroller funkciót. Ezeknek megfelelően a FaceTime kamera képe szebb, a hangunkat pedig jobban lehet érteni a másik oldalon (az új MacBook Air-ek három mikrofonos rendszere ezzel kiegészítve valószínűleg a vécében is meghallja, ha felhajtjuk a deszkát).

Jött egy olyan pletyka is, hogy a T2 hamarosan kérhet majd a szervizelés után egy külön programfuttatást, ami jelzi  számára, hogy a szerviz befejeződött. Ami azt jelentené, hogy csak az Apple szervizelhetné a gépünket.

Az Apple úgy volt vele - és igaza volt -, hogy az ujjlenyomat-kezelést még mindenki értette, a képfeldogozásnál már belezavarodtunk, a szervizelésnél meg már meg is ijedtünk ettől az új izétől, úgyhogy ideje tiszta vizet önteni a pohárba.

2018-macbook-pro-t2-chip.jpg

A dokumentum, ami mostantól az Apple oldalán olvasható, részletesen végigveszi, mit, hogyan és miért tesz a T2. Leginkább a biztonságos bootolás témakörét feszegeti, vagyis azt, hogy milyen aláírásokkal és ellenőrzésekkel veszi biztosra egy T2, hogy egy káros beavatkozás nélküli, tiszta Macen fut. Ezt olyan részletesen leírják, hogy le sem tudnám nagyon fordítani. Megemlítk azt is, hogy a legnagyobb biztonság macOS alatt van, de azért mindent megtettek, hogy egy BootCamp-pel futtatott Windows is megkapja a lehető legnagyobb védelmet (iMaceken már nem is megy a BootCamp Mojave óta egyébként).

Azt is megemlítik, hogy a kijelző lecsukása után a T2 hardveresen kapcsolja ki a mikrofont, hogy ne lehessen lehallgatni semmilyen módon a gazdit.

És ugyan nem írnak egy szót sem a szervizekről, egy ilyen doksi elolvasása után tisztába jövünk a szándékokkal. A szándék pedig az, hogy a vevő mindig 100%-ig biztos lehessen benne, hogy tiszta, érintetlen gépet használ, és egy T2-nek egy magánszerviz és egy támadó hacker egykutya lehet.



Miben jobb egy új iPad Pro, mint egy régi? Melyiket vegyem?

Az Apple ma bemutatta az új iPad Pro modelljeit, az egyiket 11, a másikat 12,9 colos kijelzővel. Ezek mellett megtartotta a 10,5 colos, előző generációs iPad Prót is, ez már csak szokása, amikor áremelést hajt végre egy termékvonalon. A második generációs iPad Pro pedig alapáron is 300 ezer forint fölé kúszott, így indokolt volt megtartani a 245.990 forintos régi modellt.

Kérdés, hogy ha profi tabletet vennénk, megéri-e szemezni a régivel, a 11-es új helyett?

NEM.

Egyrészt az új iPad Pro egy erőmű. Olyan grafikus számítási teljesítményre képes, mint egy XBox One, és most ne feltétlenül a játékokra gondoljunk. Nem nagyon lesz olyan feladat, amivel asztali gépen boldogulunk, itt meg nem. CAD, Photoshop, 3D és AR: minden úgy megy majd, mint az istennyila. A korábbi iPad Pro A10X-éven szemben itt nagy az ugrás az A12X-ig.

A 11 colos, új tablet háza kisebb, vékonyabb, könnyebb, miközben nagyobb maga a kijelző (a rövidebb oldal ugyanannyi pixelből áll, a hosszabb oldal kapta meg a növekményt, vagyis elnyúlt az arány). A kijelző az iPhone XR-hez hasonló, szélig tartó LCD-s, a szemtanúk szerint azonban jobban néz ki, mint amit az XR esetében láthatunk.

A ház egyébként az elvékonyodó élek helyett egy határozott lepényvonalat visz, ami így ránézésre az asztalról való felemelést teheti nehezebbé, kényelmetlenebbé, de ezt ki kellene próbálni. Talán a bazi kamerakitüremkedés segít.

ke_pernyo_foto_2018-10-30_19_29_06.png

És persze itt van hozzá a második generációs Apple Pencil, ami nagyon jól sikerült. Köszönheti ezt annak, hogy mágnesesen illeszthető az új iPad Próhoz, ami így egyből elkezdi tölteni a kiegészítőt, a képernyőn pedig megjelenik a csatlakozásról szóló üzenet. Az új Pencilen található egy sík rész, ahol dupla tapizással a fejlesztők által kijelölhető műveletek programozhatóak be. A naptárban a toll radírrá változik, a Photoshopban pedig a canvasba zoomol be és ki.

Az új iPad Pro USB-C csatlakozót kapott, aminek több eredménye is van (ez ugye nem Thunderbolt 3). Az egyik, hogy külső kijelzőt használhatunk rácsatlakoztatva, nem csak tükrözés mehet, mint ahogy eddig. Másrészt összeköthetjük a telefonunkkal, a tablet elkezdi tölteni az iPhone-t. Ráköthetünk egy fényképezőgépet, aminek a tartalma a Camera Rollban megjelenik (ha direktben egy programba szeretnénk importálni, kezdjünk el ismerkedni a Shortcuts-szal). Nem köthetünk azonban rá külső tárolót, SSD-t, merevlemezt, hiába adná magát a dolog.

A Face ID - Touch ID kérdéskör megosztó, szerintem a Touch ID kényelmesebb technológia, mások szerint a Face ID szolgál minket jobban. Az biztos, hogy egy tablet esetében már én is amellett vagyok, hogy a Face ID-nek van több értelme, hiszen nem mindig áll kézre egy Home gomb, az eszközt azonban minden esetben magunk felé fordítva használjuk (egy telefont nem). A Face ID jól működik elforgatva is az új tableteken, a tesztelők szerint.

És ne felejtsük el azt sem, hogy az új iPad Pro ismeri az eSIM-et is, így ha itthon is elérhető lesz ez a megoldás, itt már használhatjuk.

Most lássuk azokat a tulajdonságokat, amik nem feltétlenül jelentenek előnyt. Vagy nem akkorát.

Az új iPad hátlapi kamerája nagyon hasonlít a korábbi iPad Pro kamerájához. Különbségek: új iPad Próban öttagú az objektív a korábbi hattagú helyett, az új modellben nincs optikai képstabilizálás. Van viszont Smart HDR és 60 fps-es 4K-s videófelvétel. Én sosem voltam a tabletes fotózás, videózás híve, de itt azért érezhetően kicsi ugrás volt, ha volt egyáltalán.

Az előlapi kamera más tészta, ez már tudja a portréfotózást, animojikat, itt egyértelmű az előny.

Az új iPaden nincs jack-csatlakozó. Ezért, ha ilyen fülest használnánk, meg kell venni a 2990 forintos (valószínűleg ez a legolcsóbb Apple-termék) USB-C - 3,5 mm átalakítót.

Ez elég sok előny, és elég kevés hátrány. Megéri a 65 ezres felárat? Bőven.

Rohadjanak meg, hogy felárat kell érte fizetni? Feltétlenül.




süti beállítások módosítása