almalé és kungfu Rólunk

Bekósázott az Apple akksiügyben, ebből így már nehezen másznak ki

Önmagának mondott ellent az Apple az akksigate-ügyben, legalábbis több médium észrevett Tim Cook egyik nyilatkozatában egy ellentmondást.

A cég vezetője ugyanis határozottan azt állította, hogy az iOS 10.2.1 frissítés kiadásakor közölték a felhasználókkal, mit tartalmaz az update. Konkrétan ezt mondta:

Amikor kiadtuk, megmondtuk, mi ez, de nem hiszem, hogy sokan figyeltek volna erre, és talán nekünk is egyértelműbben kellett volna kommunikálnunk.

A probléma az állítással az, hogy az iOS 10.2.1 kiadásakor egyáltalán nem közölték a frissítés power managementre vonatkozó változtatásait. Könnyen ellenőrizhető a dolog, ugyanis egy rakás Apple-oldal mentette le screenshoton a verzió leírását, amiben mindig felsorolják, mit tartalmaz az update. Szó sem volt semmi hasonlóról.

kevin.jpg

A Business Insider szerint először akkor került elő az akkumulátor állapotából következő teljesítménycsökkenés ideája, amikor a TechCrunch közzétette az erre vonatkozó anyagát, az Apple ekkor, február 23-án reagált először erre a kérdésre. De ekkor már az iOS eszközök felén fent volt a frissítés. Ezek az emberek úgy rakták fel a teljesítménycsökkentő programot, hogy sem a sajtóban, sem az Apple oldalán nem volt információ arról, mi is ez.

A legkellemetlenebb az egészben, hogy az Apple azóta frissítette az iOS 10.2.1 kiadási leírását (az archive.org szerint január 23 és március 17 között valamikor), és az már tartalmazza a power management update-ről szóló sort, ezt:

It also improves power management during peak workloads to avoid unexpected shutdowns on iPhone.

Tehát a cégnél valaki utólag írta bele a sort, így próbálva elkenni az ügyet, és

ez annyira amatőr és átlátszó, tökéletesen lebukásveszélyes próbálkozás, hogy én kizárnám, hogy az erre vonatkozó utasítást felsővezetők adták volna,

ők ennél okosabbak. Az, hogy Tim Cook pedig határozottan az ellenkezőjét nyilatkozta egy visszakereshető ténynek, azt mutatja, hogy nem tudott erről, különben olyan óvatosan fogalmaz, ahogy egyébként szokott.

Én azt gondolom, hogy nemsokára kirúgnak egy középvezetőt, aki az utóbbi hetekben nagyon izzadt. A bíróságon pedig valószínűleg ezen fog múlni az ügy, a cég simán elveszítheti így a vásárlók által indított pert.



Idén annyi iPhone lesz, hogy nem lehet követni

Emlékszel a régi szép időkre, amikor csak egy iPhone jelent meg, és ennyi? Később több színben is kapható volt ez a telefon, meg többféle háttértárral. Aztán kétféle méretben, miközben a régi méretet is megtartották. Aztán jött az iPhone X, miközben megtartották a régi dizájnt, két méretben, meg azt a régi méretet, amiből kiindultak, és azt mondták, a legergonomikusabb.

Idén tovább megy az őrület, állítólag egy új iPhone X-t fejlesztenek, valamint egy Plus verziót ugyanebből, 6,5 colos kijelzővel.

Szóval ezek szerint lesz idén összesen három iPhone X:

ix2.png

Az iPhone 8 és 8 Plus modellek:

i8_1.jpg

Az iPhone 7 és 7 Plus modellek, és tegyük fel, hogy kiesnek legalulról az iPhone 6S-sorozat tagjai. Viszont szerintem biztos, hogy marad az iPhone SE, a régi forma:

ke_pernyo_foto_2018-01-20_8_29_05.png

Ezek után teljesen átláthatatlan lesz a kínálat, gyakorlatilag három csoportba lehet majd osztani a készülékeket:

  • az iPhone 5 frissítéseként értelmezhető, érthetetlen nevű SE modell.
  • az iPhone 6 frissítései, valamint
  • az iPhone X és gyorsabb frissítései.

Új nevek kellenének, amik a dizájnt, esetleg valami fontos funkciót emelnek ki, ezáltal mindenkinek áttekinthetővé teszik a kínálatot.

iPhone One Hand.
iPhone Two Hands But There Is A Trick.
iPhone Two Hands Sorry.

Mondjuk. Vagy.

iPhone Nice.
iPhone Big.
iPhone Nice And Big At Least We Tried.


A Samsung megvalósítaná, amit az Apple nem tudott

Ritkán foglalkozunk Samsung szabadalmakkal, sokszor az Apple beadványai is épp eléggé súlytalanok, viszont most egy érdekes papírt dobott be a dél-koreai óriás.

Kijelzőbe építenék a kamerát és más szenzorokat.

samsung-patent.jpg

Ha emlkéeztek, ez ugyanaz, amivel az Apple állt neki az iPhone X-nek a belső pletykák szerint még a fejlesztési ciklus elején. Aztán állítólag nem sikerült az eredeti elgondolás, ahogy a kijelzőbe épített Home gomb sem, így lett végül a Face ID az egyetlen azonosításra alkalmas megoldás a csúcstelefonban, és egy belógó fekete sáv került a szélig tartó kijelző egyik oldalára. Most pedig a cég arra játszik állítólag, hogy 2019-re lecsökkentse a belógás mértékét.

A Sasmung szabadalma egyáltalán nem jelenti, hogy nekik sikerül meglépni, amit az Apple-nek nem. A szabadalmak ezen a szinten inkább stipi-stopi játékok, műszaki megvalósíthatósági konkrétumok nélkül. Viszont látszik, hogy jobbról előznek, és miközben gőzerővel fejlesztik a Face ID és az animojik riválisát, megpróbálják az asztalra tenni a győztes trófeát: a Samsung X-et, a telefont, amit az Apple-nek nem sikerült.

Annyira akarják a szabadalom szerint, hogy még fizikai Home gombot is építenének a kijelzőbe, holott a cég telefonjain általában a kijelző részeként megjelenő logikai gomb látszik.

Mindkét megoldást a kijelzőbe fúrt apró lyukakkal kívánják megoldani. Egyebet nem tudunk, reméljük, sikeres fúrás lesz.



Hazaviszi a pénzét az Apple, és új központot épít

Egyébként utálok az Apple pénzügyeiről írni, mert azt gondolom, hogy ez sok esetben - mondjuk a részvények árfolyamának esetén - ez a kit érdekel kategória. Egyetlen fontos, és nekem nagyon érdekes vetülete van az Apple pénzügyi helyzetének: ez pedig az a 245 milliárd dollár, amit a tengerentúlon parkoltat az Apple, és amivel nagyon jelentős változásokat lehetne létrehozni nemcsak a cég életében, hanem úgy a világ sorsának menetében is, mégis, egy évtizede csak gyűlik az összeg, kihasználatlanul.

És a tech-óriások mind így vannak ezzel: nem igazán tudják elkölteni a temérdek pénzt, amit kitermelnek.

Szóval az ígéret, hogy az összeg Trump 15,5 százalékos egyszeri társasági adójának köszönhetően visszavándorol az Egyesült Államokba, jelentős hír. Noha Tim Cook óvakodott attól, hogy direktben dicsérje az elnököt az adócsökkentés miatt - az elnökök magasztalását kerülte a múltban is mindig -, mégis elmondta, hogy nagyban járult hozzá a mostani döntéseikhez.

kushner_cook.jpg

Az Apple vezetője elmondta azt is, hogy összesen 350 milliárd dollárt nyomnak be az USA gazdaságába a következő öt évben - nyilván nem tudjuk, hogy jött ki a szám, de magas -, illetve hogy egy új központot is építenek, most, hogy kész lett az ufó. Ebben pedig a felhasználók számára működik majd a tech support.

Ja, és egy másik irodaházat is bérelnek állítólag, amiből az HBO lépett ki. Itt valószínűleg a saját videós tartalmakat gyártják majd.



Ki lehet majd kapcsolni a teljesítménylassítást a jövő iOS-ében

Eddig csak azt ígérte meg az Apple, hogy átlátható lesz az akkumulátorok élettartamához kötött teljesítménycsökkentés oka, és az akksi általuk számolt állapota, most viszont tovább ment az Apple.

Tim Cook elmondta, hogy kikapcsolható lesz a lassítás, a felhasználó viszont ezzel kockáztatja a hirtelen leállásokat.

tim-cook_1.jpg

Az Apple mindig is híres volt az “én jobban tudom, mit akarsz” felfogásról, ami a történelmi esetek jelentős részében  kiszámítható, széles körben könnyen használható vagy épp stabil rendszereket hozott létre (tudom, mit gondoltok, eszetekbe jut az a rengeteg eset, amikor nem, de higgyétek el, ennél sokkal többször siklottunk át felette úgy, hogy észre sem vettük ami történt, ha hasznos volt a dolog). Most viszont a felhasználók kezébe adják a döntést.

A következő hónapban jön a fejlesztői béta (valószínű az iOS 11.3-ra céloz Cook), ezután pedig a végleges verzió is tölthető lesz a rendszernek, ahol ott lesz a “melyik kezemet rágjam le” kapcsoló.




süti beállítások módosítása