almalé és kungfu Rólunk

Már csak szeptember 30-ig nyomtat fotókönyveket az Apple

Az Apple Photo Print Products szolgáltatása korábban iPhoto Books néven futott, a lényege, hogy az Apple saját macOS-es fotós appjában (jelenleg Fotók a neve) létre tudtunk hozni fotókönyveket, amiket néhány gombnyomással nyomtatásra is elküldhettünk a cégnek. Az így elkészült fotókönyv magas minőségű volt, egy olyan kiegészítő szolgáltatás volt ez az Apple operációs rendszere mellé, ami növelte a hozzáadott értéket, 2002 óta.

A macOS 10.13.6-ban találtak egy felugró ablakot, ami szerint az utolsó rendeléseket szeptember 30-ig lehet elküldeni, ezután a Project Extensions nevű appal lehet majd küldeni nyomtatásra az anyagokat, külső nyomdába.

screen-shot-2018-07-12-at-13-25-29.jpg

Ez a szolgáltatás Magyarországon sosem indult el, ezekben az országokban elérhető jelenleg:

Tovább olvasom


Egybekezdés: Nem adott ki saját eGPU-t az Apple, de majdnem

ke_pernyo_foto_2018-07-13_10_35_42.jpg

Az Apple együtt dolgozott a Blackmagic-kel, hogy a tegnapi bejelentéssel együtt egy eGPU megoldást is kínáljanak az új MacBook Prók mellé - meg a korábbiak mellé, persze. A házban egy Radeon Pro 580 kártya lapul, 8 gigabájtnyi memóriával. Az Apple szerint a 15-ös, dedikált GPU-s MacBook Próknál 2,8-szoros, a 13-asoknál 8-szoros gyorsulást ígér a kártya. A házon két Thunderbolt 3, négy USB 3 és egy HDMI2 port található. 228 799 forintba kerül a magyar store-ban, csak az Apple-nél kapni.



Amit eltemettünk tegnap: a 2015-ös MacBook Pro

A tegnapi TouchBar-os vonal frissítésével az Apple kiejtette “alulról” a 2015-ös szériát. Ezzel pedig az alábbi MacBook Pro ficsöröket tette teljesen elérhetetlenné:

  • hagyományos billentyűzet (ollós)
  • USB 3 port
  • Thunderbolt 2 port
  • HDMI port
  • beépített SD kártyaolvasó

Ami ehelyett maradt:

  • az ígéretek szerint jobb pillangó billentyűzet
  • Thunderbolt 3 (USB-C) portok
  • külön megvásárolható átalakítók

ke_pernyo_foto_2018-07-13_8_59_35.jpg

Akiknek régi USB kell és SD-kártyaolvasó (meg esetleg MagSafe), már csak a MacBook Air maradt opcióként, de profi fotósok és videósok - az SD kártyák hírhedt használói -, aligha elégednek meg ezen gép teljesítményével. És ne legyenek kétségeink, hogy hamarosan vele is kezdenek valamit, az Átalakítók Korában nincs helye a kompakt és kényelmes megoldásoknak.

Hagyományos portokkal rendelkező laptopot még vásárolhattok ott, ahol van elfekvő készlet, az Aqua például nagyon olcsón kínál egy ilyen vasat. Ugyanígy MacBook Air-t is lehet venni náluk, az Apple árainál alacsonyabban.

Disclaimer: az Aqua az Appleblog feat. Almalé és Kungfu partnere



Megérkeztek az új MacBook Prók, úgymint derült égből

Az Apple ma frissítette a TouchBar-os MacBook Prókat, sokkal-sokkal kívánatosabbá téve őket, változatlan áron.

ke_pernyo_foto_2018-07-12_23_08_48.png

A TouchBar nélküli MacBook Prók nem változtak, viszont a drágább modellek - változatlan dizájn mellett - megkapták a nyolcadik generációs Intel processzorokat, amik jelentős gyorsulást hoztak. Ahogy az Apple honlapján olvasható,

A 15 hüvelykes modell 6 magos Intel Core i9 processzora akár 70 százalékkal gyorsabb az előző gene­rációnál, Turbo Boosttal pedig 4,8 GHz-ig is felpörgetheted az órajelét. A 13 hüvelykes, Touch Bar sávos MacBook Pro négy­­magos pro­cesszora pedig megduplázza az előző gene­ráció gyorsa­ságát.

Igen, a legkisebb proci is négymagos, de akár hatmagos i9-cel is lehet kérni a 15-ösöket.

A teljesítménygyorsulásokra az Apple oldalán egy nyomogathat alkalmazásválasztót is találunk:

ke_pernyo_foto_2018-07-12_23_16_01.png

Nem ez az egyetlen változás: a gépek TrueTone kijelzőt kaptak, ami nagyban megdobja a megjelenítés minőségét, és új butterfly billentyűzetet, amivel halkabban lehet gépelni. Meg, gondolom, nincs velük olyan baj, mint a korábbiakkal. Remélhetőleg.

A 15-ös modelleket 32 gigabájt DDR4 RAM-mal is elláthatjuk, náluk Radeon Pro 555X GPU gondoskodik a grafikai teljesítményről. A 13-asokban is örülünk, mert a videómemória a korábbi kétszerese (az integrált Intel Iris Plus Graphics 655 esetében).

Egy kimaxolt 15-ös, Core i9-cel, 32 giga RAM-mal, 4 terás SSD-vel 2 465 190 forint így. És persze megy vele az eGPU, ha nem lenne elég a Radeon.


Miért várnál négy hetet a billentyűzetcserére Magyarországon?

update: a poszt egymásnak ellentmondó információkat tartalmaz, aszerint, amilyen egymásnak ellentmondó információkat kaptam az Apple-től, illetve hogy milyen az aktuális rakátrkészlet (már nem olyan rózsás, mint korábban volt)

Az Apple nemrég meghirdette a problémás MacBook billentyűzetek díjmentes cseréjét (erről itt írtunk). Az ígéret a következő: vidd be a laptopot, ha tényleg gond van vele, cserélik, vagy visszafizetik a korábbi javítás árát, ha már túl vagy rajta.

Noha ez baromi egyszerűnek és gyorsnak tűnik így leírva, a valóságban, Magyarországon sokkal nyögvenyelősebb az ügy.

keys_1.jpg

Most azt a felvilágosítást kapjuk a hazai szervizekben egy érintett ügyfél elmondása szerint, hogy 3, de akár 4 hetet is várni kell, míg az Apple szállít egy új alkatrészt, és állítólag az ilyen visszahívásos ügyeknél mindig ez van. Mintha beígérnék, de nem tudnának eleget szállítani.

Ez önmagában nem a világ vége, hiszen tudunk ennyit várni, de az Apple belső szabályzata miatt az alkatrészeket csak akkor rendelheti meg a hazai, szerződött, Apple által elfogadott szerviz, amikor a gép már náluk van, felvették a munkára. Viszont amennyiben felvették cserére, onnan már ki nem adhatják nekünk, ott porosodik a laptopunk a polcon addig, amíg meg nem érkezik a cserealkatrész. Most úgy három-négy hétig.

Nem tudom, hány ember van, aki egy MacBook Prót, valószínűleg a munkaeszközét, képes nélkülözni egy hónapig úgy, hogy nem adnak helyette átmenetileg cserekészüléket. Kinek van otthon egy másik MacBook Prója, amin addig majd dolgozik? Senkinek.

Éppen ezért a billentyűzetcsere-program gyakorlatilag félhalott Magyarországon. Dávid cimborám például emiatt nem is cserél, és meg is értem.

Van megoldás persze. Ehhez telefonáltam egyet Ausztriába, végül a hívásomat Németországban vették fel, és rákérdeztem:

  1. Ott is heteket kell várni a cserére?
  2. Az Apple Store-okban is az a gyakorlat, hogy a gépet addig tarják bent, amíg meg nem érkezik az alkatrész?
  3. Vihetem a magyar MacBook Prómat holnap cserére Ausztriába? Mikor érek haza a kész géppel, ha ezt megteszem?

A válasz olyan volt, mint amit az Apple-től elvárhatnánk mindenhol.

  1. Nem, a cserére nem kell várni, az Apple Store-okban van készleten cserebillentyűzet. Ha az üzlet nyitása körül érkezünk nem is futhatunk bele olyanba, hogy elfogy. De ha biztosra akarunk menni, foglaljunk telefonon egy Genius Bar időpontot.
  2. A gépet leadjuk, és kábé két óra múlva elhozzuk. Tehát addig van náluk a gép, amíg elvégzik a műveletet.
  3. Lehet vinni természetesen a magyar MacBook-okat is, bár a magyar billentyűzet cseréjét mindenképp egyeztessük le előre. Jó lehet akkor is, ha csak egy billentyűvel van bajunk, és az épp nem magyar ékezetes.

update: közben jött egy állásfoglalás a bécsi Apple Store-ból, amiben ellentmondanak a korábban telefonban adott tájékoztatással. Tudnak ugyan magyar billentyűtbeszerezni, de egy Genius Bar bevizsgálás után tudnak csak rendelni, és náluk is ott kell hagyni a készüléket, a csere a jelenlegi körülmények között 5-7 napig tarthat.

A javasolt eljárás:

  • hívd végig az összes hazai partnerszervizt
  • ha meggyőződtél arról, hogy nem megfelelő neked, amit kínálnak, hívd fel a bécsi üzletet. 0043 800 909103, fontos, hogy ezután az 5-ös menüpontot nyomd, különben a németországi Apple Care-nél találod magad, akiknek nincs rálátása az osztrák bolt mindennapjaira
  • beszélhetsz angolul, a válaszokat nehezen fogod érteni. Dumáld le a magyar billentyűzet beszerzését. 
  • Ha mégis németül intézed, itt van egy specializált szókincsfejlesztő írás
  • Néhány fontos szó: Tastatur - billentyűzet, Austausch - csere, Zeichen - írásjel, Zeichen werden unerwartet wiederholt - váratlanul ismétlődnek bizonyos írásjelek, Zeichen werden nicht angezeigt - Nem jelennek meg bizonyos írásjelek, kostenlos - ingyenes, Ich kann nicht mehr als zwei Stunden warten - nem tudok két óránál többet várni



süti beállítások módosítása