update: a poszt egymásnak ellentmondó információkat tartalmaz, aszerint, amilyen egymásnak ellentmondó információkat kaptam az Apple-től, illetve hogy milyen az aktuális rakátrkészlet (már nem olyan rózsás, mint korábban volt)

Az Apple nemrég meghirdette a problémás MacBook billentyűzetek díjmentes cseréjét (erről itt írtunk). Az ígéret a következő: vidd be a laptopot, ha tényleg gond van vele, cserélik, vagy visszafizetik a korábbi javítás árát, ha már túl vagy rajta.

Noha ez baromi egyszerűnek és gyorsnak tűnik így leírva, a valóságban, Magyarországon sokkal nyögvenyelősebb az ügy.

keys_1.jpg

Most azt a felvilágosítást kapjuk a hazai szervizekben egy érintett ügyfél elmondása szerint, hogy 3, de akár 4 hetet is várni kell, míg az Apple szállít egy új alkatrészt, és állítólag az ilyen visszahívásos ügyeknél mindig ez van. Mintha beígérnék, de nem tudnának eleget szállítani.

Ez önmagában nem a világ vége, hiszen tudunk ennyit várni, de az Apple belső szabályzata miatt az alkatrészeket csak akkor rendelheti meg a hazai, szerződött, Apple által elfogadott szerviz, amikor a gép már náluk van, felvették a munkára. Viszont amennyiben felvették cserére, onnan már ki nem adhatják nekünk, ott porosodik a laptopunk a polcon addig, amíg meg nem érkezik a cserealkatrész. Most úgy három-négy hétig.

Nem tudom, hány ember van, aki egy MacBook Prót, valószínűleg a munkaeszközét, képes nélkülözni egy hónapig úgy, hogy nem adnak helyette átmenetileg cserekészüléket. Kinek van otthon egy másik MacBook Prója, amin addig majd dolgozik? Senkinek.

Éppen ezért a billentyűzetcsere-program gyakorlatilag félhalott Magyarországon. Dávid cimborám például emiatt nem is cserél, és meg is értem.

Van megoldás persze. Ehhez telefonáltam egyet Ausztriába, végül a hívásomat Németországban vették fel, és rákérdeztem:

  1. Ott is heteket kell várni a cserére?
  2. Az Apple Store-okban is az a gyakorlat, hogy a gépet addig tarják bent, amíg meg nem érkezik az alkatrész?
  3. Vihetem a magyar MacBook Prómat holnap cserére Ausztriába? Mikor érek haza a kész géppel, ha ezt megteszem?

A válasz olyan volt, mint amit az Apple-től elvárhatnánk mindenhol.

  1. Nem, a cserére nem kell várni, az Apple Store-okban van készleten cserebillentyűzet. Ha az üzlet nyitása körül érkezünk nem is futhatunk bele olyanba, hogy elfogy. De ha biztosra akarunk menni, foglaljunk telefonon egy Genius Bar időpontot.
  2. A gépet leadjuk, és kábé két óra múlva elhozzuk. Tehát addig van náluk a gép, amíg elvégzik a műveletet.
  3. Lehet vinni természetesen a magyar MacBook-okat is, bár a magyar billentyűzet cseréjét mindenképp egyeztessük le előre. Jó lehet akkor is, ha csak egy billentyűvel van bajunk, és az épp nem magyar ékezetes.

update: közben jött egy állásfoglalás a bécsi Apple Store-ból, amiben ellentmondanak a korábban telefonban adott tájékoztatással. Tudnak ugyan magyar billentyűtbeszerezni, de egy Genius Bar bevizsgálás után tudnak csak rendelni, és náluk is ott kell hagyni a készüléket, a csere a jelenlegi körülmények között 5-7 napig tarthat.

A javasolt eljárás:

  • hívd végig az összes hazai partnerszervizt
  • ha meggyőződtél arról, hogy nem megfelelő neked, amit kínálnak, hívd fel a bécsi üzletet. 0043 800 909103, fontos, hogy ezután az 5-ös menüpontot nyomd, különben a németországi Apple Care-nél találod magad, akiknek nincs rálátása az osztrák bolt mindennapjaira
  • beszélhetsz angolul, a válaszokat nehezen fogod érteni. Dumáld le a magyar billentyűzet beszerzését. 
  • Ha mégis németül intézed, itt van egy specializált szókincsfejlesztő írás
  • Néhány fontos szó: Tastatur - billentyűzet, Austausch - csere, Zeichen - írásjel, Zeichen werden unerwartet wiederholt - váratlanul ismétlődnek bizonyos írásjelek, Zeichen werden nicht angezeigt - Nem jelennek meg bizonyos írásjelek, kostenlos - ingyenes, Ich kann nicht mehr als zwei Stunden warten - nem tudok két óránál többet várni