almalé és kungfu Rólunk

Tokgyártók esküsznek, hogy iPhone X-szerű lesz az új SE

Na, az iPhone SE 2-vel kapcsolatos pletykák érintették már az összes bolygót a Naprendszerben, kicsit megint úgy érezzük magunkat, mint az Apple-hírek hőskorában. Nem hihetünk senkinek, mintha mindenki vaktában lövöldözne.

Volt ugye szó először is arról, hogy az Apple két okból (alacsony ár + iPhone 5 dizájn) szeretett készüléke idén kissé felturbózott hardverrel, de változatlan dizájnnal érkezik. Egy apró változás mégis lesz - tették hozá gyorsan -, a jack csatlakozó eltűnik.

Aztán elkezdtek jönni a “mégis más lesz” típusú pletykák. Azt mondták, az új készülék üveg hátlapot kap, így vezeték nélküli töltésre is képes lesz. Itt már kezdett kétségessé válni, hogy az SE vonal frissítése tényleg csak egy gyors, és csendes Apple Store update keretében valósul meg, hisz egy ilyen lépésről azért illene beszélni legalább három mondatot mondjuk a WWDC-n.

Ming-Chi Kuo, a megbízható Apple-elemző minden nagyobb változásról szóló pletykát kétkedéssel fogadott.

Most azonban a tok-készítő Olixar állítja: kínai gyártóktól szerzett infók alapján tudja, milyen fóliát kell gyártani a készülékhez:

iphone-se-2-notch.jpg

iphone-se-2018-sp-real.jpg

Igen-igen, ez nem más, mint egy szaftos kis iPhone SE X, vagyis a jelenlegi legolcsóbb és legdrágább iPhone ötvözete, szélig tartó, Home-gomb mentes kijelző egy jól bevált, egykezes dizájnra öntve. Az elmaradhatatlan notch-csal a tetején.

Noha ezt a pletykát elég vastag szkepticizmussal fogadtam, érdemes kiemelni, hogy a notch mennyire apró. Ami, ha hiteles lenne az állítás, jelentheti azt, hogy a Face ID komponenseit sikerült összezsugorítani, de azt is, hogy nem lesz Face ID a készüléken. Ami viszont arra utalna, hogy mégis sikerült végre integrálni az ujjlenyomat-olvasót a kijelzőbe.

A harmadik lehetőség, és ez a legvalószínűbb, hogy az infó egy baromság.

Viszont érdemes észrevenni, hogy a pletykákat két nagy csoportba lehet sorolni. Az egyik szerint az új iPhone SE alig lesz más, mint a mostani, csak újabb processzor kerül bele, hogy tartsa a versenyt. A másik csoport azt állítja, jelentős változások lesznek, és az alap iPhone örököl néhány tulajdonságot a nagytestvérektől.

Mindkettő logikus. Miért ne lehetne mindkettő igaz?

Miért ne lehetne egy iPhone SE 2, ami immár oldschool képességekkel, oldschool dizájnnal, de versenyképes számítási teljesítménnyel marad a megfizethető változat, miközben jönne egy szexi iPhone SE X (vagy iPhone SE Xi), vezeték nélküli töltéssel, élig tartó kijelzővel, Face ID-val, vagy bármivel? Tökéletesen belepasszolna az Apple gumicukor-tervébe, azaz ugyanabból a termékhez hirtelen egy sokkal szélesebb árintervallumot rendelne, így szoktatva minket arra, hogy fizessünk többet az új technológiákért.

A mostani belépő szint megmaradna, de lenne alternatíva azoknak, akik szeretik az iPhone 5 dizájnt, de szeretnének kapni ízelítőt az elmúlt évek fejlesztéseiből. Nem?



Így lehet beállítani, hogy az Apple Watch egyszer majd mentse meg az életed

Maga Tim Cook is megosztotta nemrég a sztorit, hogy egy amerikai tinilány, Deanna Recktenwald azt állította: az Apple Watch megmentette az életét.

A sportos, röplabdát és gimnasztikát is űző 18 éves hölgynek egyszercsak jelzett az órája: nagyon magas lett hirtelen a pulzusa. Pedig épp templomban ült, nem volt észszerű magyarázat arra, hogy felmenjen a nyugalmi szívverése percenként 190-re. Aztán vissza 60-ra. Aztán megint fel. Az óra azt javasolta, azonnal kérjenek orvosi segítséget.

A kórházban kiderült, hogy Deanna krónikus veseelégtelenségben szenved, és átültetésre lesz szüksége.

Az Apple Watch ugyan csak a pulzust figyeli, de azt az újabb készülékeken állandóan és megbízhatóan, és értesít, amennyiben megemelkedett pulzusszámot észlel. Már ha be van kapcsolva a noti: ezt az Apple Watch Series 1 és ennél újabb modelleken tudod megtenni, az alábbi módon.

Nyisd meg az Apple Watch alkalmazást az iPhone-on.

Koppints a Saját óra ikonra, majd a Pulzusszám menüpontra.

Koppints a Magas pulzusszám elemre, majd válassza ki a BPM lehetőséget.

Ezen pulzusszám nyugalmi állapotodban történő elérésekor értesítést kapsz, ahogy Deanna is tette. (Edzés során persze folyamatosan méri az óra a pulzusod, legyen szó bármilyen típusról.)

Egyébként pedig

az Apple Watch méri a pulzust a nap során, amikor Ön nyugalmi állapotban van, és időszakosan, amikor sétál (Apple Watch Series 1 és újabb esetén). Mivel az Apple Watch ezeket a háttérben történő méréseket az Ön által végzett tevékenységek szerint végzi, a mérések rendszertelen időközökben mennek végbe. Az Apple Watch kiszámolja a napi pihenési és gyaloglási pulzusátlagot is: összeveti a háttérben mért adatokat és a gyorsulásmérő által biztosított adatokat, amikor megfelelő mennyiségű háttérben mért adat áll rendelkezésre.

Az óra fotopletizmográfián alapuló pulzusmérője a fentiek miatt hihetetlen mennyiségű szívverés-adatot gyűjt be nap mint nap. Az egyesült államokbeli Apple Watch-használók egyébként már több olyan tudományos kísérletben vehetnek részt az órával, aminek során megosztják a tudósokkal a méréseiket, ezért cserébe ők az adatokból pontosabban tudnak következtetni a betegségekre - a szívverés gyakorisága alapján.

ke_pernyo_foto_2018-05-09_23_42_46.png

A MyHeart Counts például a Stanford Egyetem appja, ami többek között egy három perces gyaloglási tesztet hajtat végre a használóval, hogy felmérje a kardiovaszkuláris állapotát. Sokkal több ilyen háromperces teszteredményt gyűjtöttek így össze, mint korábban bármikor. Az Apple Heart Study pedig a pitvari fibrillációt hivatott megelőzni azzal, hogy minél több embert vizsgálnak állandóan. Az ötlet ugyanis az, hogy ha emberek tömegeinek figyelhetik egyfolytában a pulzusát, azzal észrevehetik a fibrilláció kialakulása előtti eltéréseket, így előrejelezve a betegség felbukkanását a későbbiekben.

Addig is, amíg általánosak lesznek az ilyen orvosi kísérletek, nyugodtan kapcsoljátok be az értesítést az órátokon. Mert kifinomult módszerek mindig kellenek, de ha ülve 190 fölé meg a pulzus, akkor tudhatjuk, hogy leginkább egy mentőben kellene már feküdnünk épp.



Mennyi idő kell még ahhoz, hogy Steve Jobs csak egy ügyes történelmi figurának tűnjön?

Nemrég volt 20 éves az iMac. Tim Cook Twitteren úgy kommentálta az évfordulót, hogy az Apple ezzel örökre megváltoztatta azt, ahogyan az emberek a számítógépre néznek, a cégnek pedig egy új irányt adott.

helloagain.jpg

Most már tudjuk, hogy az iMac ugyanúgy egy állomás volt Steve Jobsnak az iPad felé tartó megszállott útján. A történelem hozta csak úgy, hogy mind az iMac, mint később az iPhone innovatívabb, gyakrabban hivatkozott, több izgalmat generáló termék lett, mint az, amit Jobs a nyolcvanas években végcélnak gondolt, a tablet.

Személy szerint azt gondolom, hogy az iMac tényleg egy fordulópont volt, ha nem is technológiai értelemben. Az Apple ezzel a termékkel végleg történelemmé változtatta az Apple I-esből kiindult számítógépeit, innentől fogva vált Woz egy aranyos mackóvá, aki valaha valami nagyot hozott létre. Minden műszaki innovációnak, áttörésnek, gondolatnak van ugyanis egy életciklusa. A ciklusa elején az ötlet köztünk él, és meghatározza az aktuális fejlesztések irányát. Egy idő után azonban belesimul az állandóságba, természetes összetevőként lebeg felettünk, és a valaha felfoghatatlan ugrás az aktuális generációnak abszolút átlátható, logikus és érthető lépésnek tűnik.

Tiszteljül az embert, aki véghezvitte az ugrást, de tudjuk, hogy ha egy időgépben átutazna a mi korunkba, csak kapkodná a fejét, és nehezen fogná fel, mi zajlik körülötte.

Tőlünk az első iMac éppúgy 20 éves távolságra van, mint ahogy az Apple I-es az első iMactől, mégsem érezzük, hogy újra valami paradigmaváltás történt volna. Sok kommentben, olvasói véleményben, újságírói kinyilatkoztatásban látszik: várunk valamit, ami nem jön. Nincs új, iMac-szerű áttörés. Pedig ha lineárisan vizsgáljuk, és a 2010-es évekre ugyanakkora fejlődést számítjuk, mint az 1980-asokra, itt kellene már lennie VALAMINEK. Különösen ha hozzávesszük, hogy a Moore-törvény értelmében a mai fejlődés az akkorihoz képest iszonytató sebességűnek tűnik.

Azt a fejlődést, amit az Apple I-es óta a számítástechnika letett az asztalra egészen az első iMacig, ma egy óra alatt megtesszük, elméletben.

Ezt is a Moore törvényre alapozva mondom, annak ellenére, hogy a törvény - a 18 havonta teljesítményduplázás - nem minden területen érvényes (CPU-kra egyáltalán nem, GPU-kra még alá is becsültnek tűnik), sőt 2017-ben és 2018-ban többek a halálhírét keltették. Ezzel nem mindenki értett egyet, de azt minden szakértő elismerte, hogy legalábbis haldoklik a szabály.

Ráadásul, mint írtam, az iMac nem a teljesítményével hódított. Megtestesítette a Think Different szlogent. És ugyanezt az ideát érzem ma is a cég identitásában, fejlesztéseiben, még mindig minden olyan, mintha Jobs meglökte volna a szekeret, ami még mindig gurul.

preview--dyn--shareimg.jpg

Steve Jobs 2011 óta, lassan hét éve halott. A kérdésem a következő: mikor lesz az, amikor visszanézünk, és nem érezzük Jobs lökésének erejét? Mikor lesz, amikor már protonhajtómű működik a járművünkön, és csodálattal gondolunk rá, hogy egykor valaki kézzel tologatott minket? Mert ez a hét év szinte észrevétlenül eltűnt.

Másként feltéve a kérdést: az Apple jelenlegi érdeklődési körei között vannak-e olyanok, amik kiteljesedése egészen úgy irányt ad az informatikának, és az ember-számítógép kapcsolatnak? Hát persze. Nem nagy titkok ezek, mások is ezen a területen tevékenykednek: VR, AR, IoT. És mindenek felett: a mesterséges intelligencia.

Az AI annyira kiemelkedik a lehetőségek közül, ahogy a tyukodi kilátók a magyar pusztából. Szinte biztos, hogy ennek a fejlődése vezet majd először a körülöttünk zajló dolgok gyökeres változásáig.

Szóval az én tippem a következő: amikor Siri eléri azt az értelmi szintet, kortárs AI-val, teljes integráltsággal, minden eszközben, ami szükséges az észrevétlen és magától értetődő jelenlétéhez, akkor válik Jobs munkája, az ergonomikus számítógép, múzeumivá. Az AI az a cél, amit az Apple-nek mindenáron és főcsapásként követnie kellene, és ugyanez a terület az, ami viszont nem nagyon mutatott fel bármilyen változást az elmúlt években, csak ígéret szintjén. A HomePoddal az asszisztens elérhetősége ugrott nagyot, az algoritmusok fejlesztésére pedig épp idén kezdtek el felvenni sok mérnököt. Innen azért lesz még néhány év az áttörésig.

Kurzweil azt állította, az “emberi képességekben mélyreható és drámai hirtelenségű változást eredményező szingularitás” dátuma 2045-re tehető. Az még 27 év. Az lesz az a legkésőbbi pont, amikor Steve Jobs és minden korábbi technokrata történelmi figurává értékelődik át, addig a pontig kellene még beiktatni Tim Cooknak néhány izgalmas paradigmaváltást, amik remélhetőleg korábbra hozzák a 2011-ben elhunyt Apple-vezér erejének halványulását. Egyelőre nem látni, mikor lesz ez, de még jó néhány év kell.



Úgy tűnik, nemcsak az iPhone X, de az iPhone 7 is csak egy szoftver

Alighogy megemésztettük, miszerint az iPhone X valójában egy szoftver, most egy újabb Apple termékről derült ki ugyanez. Míg korábban az iPhone X-nél az Apple azon bukott le, hogy egy hardveres problémát szoftveresen javított ki, a 7-es sorozatnál épp az ellenkező irányban csúszott meg a banánhéj:

egy szoftveres update vágott haza egy hardverelemet.

iboot-gate-apple-leaked-ios-source-code.png

A 9to5Mac információi szerint ugyanis az iOS 11.3 frissítés után használhatatlan mikrofonok, amiket leginkább egyes iPhone 7 és 7 Plus tulajdonosok figyelhettek meg, nem javíthatóak egyszerűen egy másik frissítéssel. A szervizeknek legalábbis küldtek állítólag egy memót, amiben javasolják, hogy bizonyos esetekben az ilyen telefonoknál cseréljenek hardvert. Hogy a telefont vagy csak a mikrofont, nem tudjuk pontosan.

De mindegy is. Miután kiderült, hogy az Apple-nél a hardver és a szoftver egy ponton véglegesen és elválaszthatatlanul egybemosódott, szerintem simán letölthetünk torrenten egy új mikrofont vagy iPhone-t is. Ugyanilyen megfontolásból, amennyiben szoftveres frissítésre van szükségünk, egyszerűen belehelyezzük az eszközeinket egy tál fővetlen salátába.




süti beállítások módosítása