Sokan mondják, hogy az Apple Watch-ukat a fitneszfunkciói miatt szeretik a legjobban. Sokan pedig, azok közül is, akiknek van okosórája, állítják: a baszogatógép, vagyis az értesítések gyűjtőpontja, ami folyamatosan online-ná tesz, nem annyira szerethető. Én például egyre kevésbé vagyok elérhető mindenféle pittyenéseknek, szétapróztam az évek alatt, kösz, nem kell több.

Mi következik ebből? Hát az, hogy nem biztos, hogy okosóra kell annak, aki arra nem vágyik, viszont a fitneszfunkciókra igen. Aki szeretné, hogy számolják a napi lépéseit, figyeljék, mennyit futott aznap és hány kalóriát égetett el, és esetleg valami egyszerű challenge is legyen a levegőben.

Én most kipróbálok egy eszközt, ami pont ezt tudja, egy kis plusszal. Méghozzá baromi olcsón, mindenkinek elérhető szinten. A Xiaomi Mi Band 3-járól beszélek.

Mindenki el van ájulva, hogy 10 ezer forint alatt ennyi mindent bele lehet pakolni egy eszközbe, egyértelműen ez ma a legjobb olcsó tracker. Merthogy ez egy

  • fitnesz tracker, követi a különféle mozgásaidat, kalóriát, távolságot (telefon GPS-ét használva) és lépést számol (utóbbit elég pontosan futásnál, otthon téblábolásnál 10-15%-kal többet lát)

fit2.jpg

  • megmutatja a mai és a következő két nap időjárás-előrejelzését ott, ahol vagy
  • kérésre, vagy megadott időnként pulzust mér
  • alvást elemez

fit3.jpg

  • figyelmeztet, ha egy óránál tovább tétlenek voltunk
  • értesítést lehet beállítani
  • képes megpötyögtetni a telefont, akkor is, ha némítva van

És kábé ennyi. A Mi FIt appal lehet összekötni, ami egyébként egyesíti az összes Xiaomi egészségkütyüt, így ha veszel mondjuk egy okosmérleget, meg egy ilyen karkötőt, akkor elég jól tudod követni a céljaidat. Láthatod, melyik nap mennyit mozogtál, és hogy azoknak pontosan milyen hatása volt a testedre, mekkora az izomtömeg, a zsír. Lehet, hogy a súlyod nem változik, de a fenti kettő aránya például igen, és ilyenkor igenis eredményesek az edzéseid.

Egy ilyen rendszer 20-25 ezerből megvan.

Térjünk rá a használhatóságra. Baromi jó, hogy az eszköz - mivel egy 128×80-as PMOLED kijelzőt kapott, és mivel nem egy kimondott baszogatógép -, nagyon sokáig bírja egy feltöltéssel. 20 napot ígérnek, rendszeres pulzuscsekkolással ez persze jócskán lecsökkenhet, de egy hét, tíz nap úgy is biztosan megvan. Nekem két nap alatt 10 százalékot ment le.

Íme a cseszegetési funkciók:

fit1.jpg

Egyet használok ezekből, a tétlenségi figyelmeztetést.

Az érintőkijelző, és a vele összeérő egyetlen gomb nehézkesen kezelhető, nekem rendszeresen mellémennek a gesztusok (fel-le kell suhintani a menüpontokért, balra-jobbra az adott menüpontban mozgásért, gomb hosszan nyomva az aktivállás). Ha ugyanis a suhintásnál hozzáérsz a gombhoz is véletlenül, azt már nem veszi be suhintásnak.

A szilikon szíj cserélhető, és mivel a töltéshez folyton ki kell pattintani az óralapot, ajánlott is beszerezni egy újat egy-kétévente. Már ha addig használjuk, és nem veszünk két év múlva egy akkori Mi Band 5-öt vagy egy Apple Watch-ot. A hagyományos fekete helyett azért lehet itt már divatozni a lehetőségekhez képest.

2c80ec03-c5ad-c686-a48e-d0c0b2a62c3d.jpeg

Be lehet állítani az emelésre ébredést, ami így elég jó, főleg hogy a lépésszámlálót ki lehet rakni a számlapra, így mindig csekkolhatjuk a napi szintünket, tapizás nélkül. Ha edzést indítunk, ahhoz kell néhány nyomkodás, aztán indul a számlálás. A lépések pontosak, a GPS a telefoné, az elégetett kalóriában, mint valós értékben, sosem hittem. Az edzésidő meg edzésidő. Több adatot nem látunk.

A karkötő nem tudja, hogy rajtunk van-e vagy sem, így ha beállítjuk a rendszeres, mondjuk 10 percenkénti pulzusmérést, akkor is próbálkozik, ha az asztalon van.

A karkötő vízálló, úszhatunk, zuhanyozhatunk vele, gyakorlatilag egész nap rajtunk lehet, este meg az alvásunkat nézi, és másnap ugyanígy, és harmadnap ugyanígy. Pont olyan, mint egy butatelefon, amit a mai napig irigylünk az alacsony fogyasztásáért, csakhogy ez nem butakarkötő.

Ha meg lemerült, kevesebb mint két óra alatt feltölthető, és mehet tovább minden. Ez olyan ficsör, amit más nem tud: az idő 99-99,5 százalékában rajtunk lehet az eszköz.

Még nyúzom, az érettebb tapasztalataimat még megosztom, ha lesznek. Sokat nem vártam, azt simán hozta. Mindenesetre karácsony előtt szerintem baromi jó ajándékötlet. Akárkinek, akinek nincs okosórája, akár a nagymamának, hiszen okostelefonja valószínű már neki is van. Mozogni meg lehet, hogy neki is kellene többet. Ha pedig az app kiírja, hogy ma többet mozogtál, mint a felhasználók 60 százaléka, akkor olyan boldog lesz, hogy holnap még többet mozog majd.

Így vagyunk bekötve.

A Mi Band 3 kapható az Aqua Webshopban 9.990 forintért, a szíjak hozzá 1790-be kerülnek. Az Aqua Webshop az Appleblog feat. Almalé és Kungfu partnere.